20. března 2018

Přivolávám washi jaro!



Je první jarní den a já ho letos přivolám jarníma washi páskama!

Nevím jak vy, já si přesně pamatuju svojí úplně první washi pásku, byla to od začátku láska na první polep! 
Byla zelená, strakatá a koupila jsem si jí asi před 6 lety v Amsterdamu v jednom design shopu. Až po nějaké době jsem zjistila, že to není obyč umělá izolepa, ale papírová páska a že pochází z Japonska.

Asi už všichni washi pásky znáte, protože se za tu dobu hodně rozšířily, ale kdybyste si náhodou lámali hlavu, co to vlastně to washi znamená, tak vám ušetřím hledání... washi znamená doslova "japonský papír" (wa v překladu označuje vše japonské, shi je papír). Nejkvalitnější washi pásky vznikají z pravého japonského papíru, já kvalitní washi pásku rozeznávám podle hedvábného povrchu papíru a lepidla, které nezanechává stopy, když washi pásku sundavám, ty luxusní jsou pro mě škoda, a ty nekvalitní se nedají používat.





Washi pásky mají neuvěřitelné množství využití.  
Já je používám hlavně na TO DO listy a na vlepování si lístků a fotek do diáře, k lepení plakátů a pohledů na zeď a na balení dárků a lepení obálek a vlastně na všechno, co je zrovna potřeba. Protože se snadno sundavají, jsem ochotná je použít i tam, kde bych jinak váhala, třeba jsem doma oblepila všechny vypínače. Letos se s nimi chystám ozdobit velikonoční vajíčka, protože ty květinové na to budou ideální!


zdroj

Plné album typů, co všechno se s washi páskami dá vyrábět a lepit najdete v mém washipáskovém albu na Pinterestu.

Po washi páskách se nijak zvlášť nepídim a rozhodně je nesbírám, ale už dlouho mi chyběly nějaké krásné květinové vzory, většinou narazím na geometrické nebo dětské motivy... a tak jsem se rozhodla udělat radost nějen sobě, ale i ostatním tvůrčím duším, které by rády nějaký ten rostlinný motiv a objednala jsem do Zahrady na niti  několik druhů květinových washi pásek. 

Nakonec jsem vybrala tyhle, které mi přišly nejkrásnější:







hrachor





monstera





pivoňka





chrpa




hortenzie





mimósa

  

Jsou to washipásky tradiční velikosti, na šířku mají 1,5 cm, na délku 7 m a jsou zabalené v krásných malinkých krabičkách, takže můžou posloužit třeba rovnou jako milé dárky pro milovníky květin!


Teď si jen vybrat, že?



A pak jsem ještě neodolala washi pásce s pokojovýma rostlinama, to byla taky láska na první pohled! Je na ní jedenáct rostlin, od tchýniných jazyků, přes kaktusy po pileu! No to nešlo jinak...








Hnedka jsem si s ní zkusila ozdobit mojí oblíbenou hranatou mističku a ještě teď se nad ní rozplývám...




Květinové washipásky v šesti variantách i Washi pásku pokojovky najdete v Zahradě na niti nebo také na eshopu.

Na co washi pásky nejradši používáte vy a jaké máte nejoblíbenější?


Tak krásný první jarní den, který bude rovně dlouhý, jako noc! Snad už na sebe to jaro nenechá moc dlouho čekat!

3 komentáře:

  1. Krásný jarní den i Vám Lenko. Ty krabičky na pásky vypadají jak parfém. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera. Samozřejmě jsem neodolala a už mám objednáno. Pinterest jsem už taky prošmejdila. Tak snad to jaro společně přivoláme.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsou prostě úžasný! miluji rostlinky a takto si vyzdobit zápisník nebo diář je skvělá myšlenka ;) teď jen, abychom to jaro si chvíli vychutnali a nezůstala s námi ještě nadále zima a léto nepřišlo už na začátku května!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!