3. března 2016

Jak vyrobit kokedamu


Často dostávám dotazy na to, jak se vlastně kokedamy vyrábí, jaké zvolit rostliny a substrát a mech a provázek a vůbec...

Řekla jsem si, že to musím trochu objasnit, přeci jen vyrábím kokedamy od roku 2012, takže nějakou tu praxi už mám, tak proč vám neušetřit pár nervů a zbytečné zklamání z neúspěchu... 

Vytvořila jsem krátké video, kde je výroba kokedamy shrnuta do tři minut. Níže pak najdete podrobnější postup s tipy na co si dát při výrobě kokedamy pozor a čemu se vyvarovat.






(výroba kokedamy přímo na YouTube)

Výrobu kokedamy jsem shrnula do 7 bodů:

1/ Výběr rostliny (klíčový bod!)
- kokedama se dá vyrobit prakticky z jakékoliv rostliny, jen je třeba přizpůsobit jejím nárokům substrát, jiný substrát vyžaduje vlhkomilná kapradina a jiný substrát potřebuje sukulent

- nejjednodušší na výrobu jsou kokedamy s vlhkomilnými rostlinami, protože substrát na vlhkomilné rostliny lépe drží pohromadě a dobře se s ním pracuje; jiné než vlhkomilné vám v tom těžkém jílovitém substrátu moc dlouho nevydrží

- zvolte tedy nějakou nenáročnou pokojovou rostlinu jako sleziník, asparagus, marantu, ledviník, spatyphyllum, syngónium atd.

- pro začátečníky nedoporučuji používat křehké či již narostlé převislé rostliny s kterými se velmi těžko pracuje, mám na mysli například africké fialky, potos nebo břečťan 





2/ Výroba substrátu na kokedamy
- základem kokedamového substátu je japonský černý jíl keto neboli ketotsuchi, u některých rostlin se dá nahradit i rašelinou, ne všechny rostliny ale snáší kyselou reakci půdy, kterou rašelina způsobuje, navíc rašelina bohužel velmi rychle vysychá, což se tedy zrovna u kokedamy zavěšované do prostoru vůbec nehodí, takže rašelinu nedoporučuji

- dále se do substrátu přidávají různé další přísady, které mají za úkol zadržovat vodu (rašeliník, akadama), vázat živiny (akadama, zeolit), okysličovat kořeny a odlehčovat substrát (pemza, perlit) nebo postupně uvolňovat živiny (granulové hnojivo); samozřejmě není potřeba použít všechny složky, záleží na tom, co máte k dispozici a jaký substrát chcete připravit

- základní substrát na vlhkomilné kokedamy se skládá z jílu ketotsuchi, akadamy, substrátu na pokojové rostliny, pemzy a zeolitu


 namíchejte ho v poměru 
5:2:2:1:1 
keto:akadama:zemina:zeolit:pemza

na jednu střední kokedamu to vychází v mililitrech, tedy:


500 ml jílu
200 ml akadamy 
200 ml substrátu na pokojovky
100 ml pemzy
100 ml zeolitu

- používejte kvalitní substráty a vyhýbejte se levnějším náhražkám, z vlastní zkušenosti vím, že to nestojí za to a akorát budete riskovat, že to nebude fungovat tak, jak má 





3/ Příprava rostliny
- je lepší nechat rostlinu v květináči trochu přeschnout, zemina se pak snadněji odstraňuje než když je nasáklá vodou, stačí jí oklepat

- s kořeny rostliny zacházejte co nejjemněji, bývají velmi křehké a náchylné k polámání



4/ Základ kokedamy
- z rašeliníku, který jste předem namočili, vymačkejte přebytečnou vodu 
- kořeny zbavené původního substrátu opatrně zabalte do vlhkého rašeliníku, ten zabrání tomu aby se kořeny poničily a zlámaly, vytvoříte tak na kořenech takovou malou kouličku, pokud se rašeliník rozpadá a na kořenech nedrží, můžete si pomoci nití, kterou kouli ovážete, aby rašeliník na kořenech držel (ale moc neutahujte, abyste kořeny nepoškodili)

- obezřetní buďte hlavně při manipulaci s kořeny, pokud je moc polámete, neprojeví se to hned, ale rostlina to nemusí následně "rozdýchat"


R jako rašeliník

5/ Výroba kokedamového balu 
- smícháním všech ingrediencí na substrát s menším množstvím vody uhnětejte kompaktní hmotu (vodu přidávejte opatrně a po troškách, abyste si ze substrátu nevytvořili "bahýnko" s kterým se velmi špatně pracuje)

- připravený substrát po troškách přidávejte na kouli z rašeliníku a dlaněmi postupně tvarujte kouli; kouli převalujeme v dlaních a jemně stlačujeme tak dlouho, dokud není koule kompaktní, nepraská a drží dokonale pohromadě, pokud je substrát moc suchý a nedrží, přidejte ještě trošku vody

- koule by měla být přiměřeně veliká velikosti rostliny



6/ Obalení mechem
- mech si nasbírejte klidně v lese a vybírejte takový, který není moc vysoký (maximálně 3cm) a kontrolujte aby nikde nebyly známky hub či plísní, nechte ho někde volně položený alespoň pár dní, aby z něj mezitím utekly všechny potvory, které tam bydlely

- pokud mech nepoužijete ještě čerstvý, před použitím ho navlhčete rozprašovačem, aby dobře přilnul na substrát a dobře se s ním pracovalo 

- s mechem se vám bude lépe pracovat, pokud si ho připravte do menších částí o rozměrech tak 10 x 10 cm, příliš velké části se pak překrývají a dělají na kouli hrboly 

- mech k balu pevně přitiskněte, můžete si opět vypomoci nití, aby mech držel než ho zajistíte provázkem



7/ Ovázání kokedamy provázkem
- k převázání kokedamy použijte provázek z umělých vláken, který se časem nerozloží, já upřednostňuji bílý, který časem barevně splyne s kokedamou

- pokud nechcete kokedamu zavěšovat, ale jen ji postavit na talířek či do misky, stačí použít umělou nit či vlasec (na vlasec pozor, docela špatně se s ním pracuje, klouže a nedrží)

- na kokedamě vytvořte závěs s háčkem, který schovejte do rostliny, aby se vám kokedama dobře sundavala




A jak se taková kokedama vlastně zalévá?

je to jednodušší než to vypadá, stačí jí jednou týdně postavit do misky s odstátou vodou a nechat pár minut nasáknout

- zbytečně kokedamu nelouhujte moc dlouho, aby se z ní nevyplavovaly živiny, pak jí nechte na talířku chvíli odstát, aby nekapala a můžete jí pověsit, slibuju, že už neukápne ani kapka



Při výrobě postupujte pomalu, nespěchejte, relaxujte, soustřeďte se na práci a buďte pečliví, oprostíte mysl na chvíli od všedních starostí a navíc se to projeví i na výsledku, fakt! 



Kokedama s asparagusem

Třeba se vám to na poprvé úplně nepovede, ale nedokonalost je znakem ruční práce, kokedama nemá vypadat jako právě vytažená z nějakého stroje. Pokud jste postupovali správně, umístíte kokedamu na světlé místo a občas jí nezapomenete zalít, bude vám dělat radost celá léta!




Kdybyste měli ještě nějaké dotazy, tak se ptejte, pokud budu vědět, ráda poradím! 
Všechny nezbytnosti pro výrobu kokedam (jako jíl keto, akadamu, pemzu, zeolit, rašeliník či provázek na kokedamy) jsou k dostání u mě v Zahradě na niti nebo na e-shopu.
Více o kokedamách, jejich historii a původu najdete v jiném mém příspěvku tady!

Přeji hodně štěstí a rukám od hlíny zdar!


6 komentářů:

  1. Není nad radu odborníka.
    A hlásím,že moje kokedama i pilea se mají k světu.Trochu jsem se bála,zima je kritické období,ale zvládají to obě dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-)
      Zima je kritická! hlavně kvůli nedostatku světla... ale už bude jenom líp! Zdravím tebe i všechny tvoje rostliny!

      Vymazat
  2. Ahoj Leni, konecne jsem nasla, co jsem hledala...diky za super blog a super obchod...nedostanu se k tobe osobne, tak si jdu pro radu...rada bych si vytvorila par kokedam na pergolu, ale nemam vubec predstavu jake rostlinky pouzit...bylinky, neco kvetouciho nebo kapradi? Nejlepe aby vydrzeli az do podzimu, mozna pres zimu schovavacku nekam do teplejsich prostor...neporadila bys mi, po cem sahnout a co na konkretni rostlinku pouzit od tebe z eschopu? Klidne i na mail foto@veronikakovackova.cz...byla bych moc rada a predem moc dekuji

    OdpovědětVymazat
  3. Právě zjišťuju, že jsem přečetla článek o výrobě kokedamy, i když se svým necitem pro vše rostlinné nic podobného vyrábět rozhodně nebudu. Tak já nevím.
    Váš blog mi dělá hroznou radost a Zahrada je tak perfektní, že určitě neexistuje. =) Asi se musím někdy přijít podívat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jste mě moc potěšila! :-)
      Určitě se přijďte podívat, ono fotky sice dobrý, ale na živo to dostává ještě úplně jiný rozměr! Budu se těšit na viděnou někdy u mě v Zahradě ve Školské!

      Vymazat
  4. Ahoj, je možné kokedamy vyrobit i na podzim/ zimu a nebo je to období natolik kritické, že raději až na jaře? Díky!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!