15. března 2018

Na vlastní pěst - Kuba

Varadero - Havana - Viñales - Trinidad - El Nicho - Varadero
(leden 2018)
Přílet
Na letiště ve Varaderu jsme leteli, protože sem zrovna byly levné letenky, jinak bych se tomuto místu úplně vyhla. Varadero poloostrov je turistický rezort (který vypadá jak ze 70. let) plný omšelých hotelů a kromě dlouhé bílé pláže je to tu vcelku ošklivé a brutálně turistické. Z letiště je to do rezortu ještě tak 20 minut taxikem (30CUC).
Na letišti si můžete rovnou vyměnit peníze, kurz byl ok. Pokud potřebujete internet, kartičku prodávají v odletové hale, kde se můžete rovnou i připojit (to jsme zjistili až při odletu). 




 
fronta na bankomaty
Peníze 
Na Kubě jsou dvě měny, kubánské peso (CUP) je určené pro místní a moc často ho do ruky nedostanete a konvertibilní pesos (CUC), které je určené pro turisty a pro nákup luxusnějšího zboží. Prostě něco jako koruny a bony za našeho socialismu. 


1 americký dolar = 1CUC = 25 kubánských pesos

Což v praxi vypadá tak, že místní mají všechno asi tak 20 x levnější než turisti, klasika gringo příplatek. Pokud se v tom neumíte orientovat může se stát, že zaplatíte v CUCech něco co je v CUPech, v turistických oblastech je ale všechno uváděno v CUCech. Tím pádem nepočítejte, že výlet na Kubu vás přijde nějak extra levně, nepřijde, je to tu stejně drahé jako v Evropě, jen kvalita služeb je  asi tak 3x nižší, pokud vůbec nějaké služby jsou.
Jeden z populárních triků je vám při nákupu čehokoliv vrátit na CUCy CUPy, takže 25 x méně, ty bankovky vypadají skoro stejně! Existuje na to jednouchý trik, koukejte na obrázky, na CUCech je architektura, na CUPech jsou osobnosti... jakmile vám někdo vrací bankovku s Cheguevarou, nejspíš vás právě okrádá!

Rozhodně doporučuji si vzít s sebou dostatek hotovosti, a to nejlépe v eurech, protože k americkému dolaru vám připočtou poplatek za výměnu (prostě El bloqueo!). Američani, kteří sem přijíždí mají kvůli tomu většinou s sebou kanadské dolary.
Bankomaty ve větších městech jsou, ale nám třeba nefungovaly některé karty, takže je lepší si fakt vzít všechno v hotovosti a mít to u sebe. Kartou nikde nezaplatíte.
Jen pro představu, běžný kubánec bere měsíčně 20CUC, profese jako dokroři mají 80CUC, jídlo v restauraci pro turisty stojí 5 - 15CUC, hamburgr v bistru si ale dáte třeba i za 1CUC. 



Průvodce
Zásadní věc pro cestování po Kubě byl pro mě průvodce Cuba Conga, který jsem úplnou náhodou objevila na jednom blogu. Samozřejmě se hodí i běžný průvodce, aby člověk získal základní přehled co kde je k vidění a měl informace po ruce i bez internetu (na což jsem se vykašlala a pak toho litovala, protože na Kubě už si průvodce fakt nekoupíte, ani přes internet). 
Jak píše inkognito autor Cuby Congy v úvodu, jeho průvodce začíná tam, kde končí Lonely Planet. Slibuju, že tahle knížka vás pobaví, nenajdete v ní tipy na nejlepší pláž, restauraci nebo muzeum, ale připraví vás na turistický zážitek na Kubě jako žádný jiný průvodce a ještě vám ušetří značné finanční prostředky. Nepočítala jsem to přesně, ale nám rozhodně ušetřila možná i několik stovek dolarů a přivodila pár záchvatů smíchu při pročítání spousty historek, které se autorovi na Kubě přihodily. Průvodce je pojatý jako návod na to jak hrát Cuba Conga hru, v které máte získat co nejvíc bodů za to, že odhalíte triky podvodníka, vyhastlíte lepší cenu s taxikářem nebo se nenecháte napálit od vexláka na ulici nebo paní co chce abyste jí koupili mléko pro její dítě...


"Tourists are the victims of all sorts of scams all over the world, mostly performed by people from the lower steps of the social ladder. In Cuba this is different. You risk being scammed, misled and abused by university professors, doctors and hotel managers. This makes the game of CubaConga most interesting, because they are intelligent opponents. I will get into this phenomenon, in the chapter about scams. For now it is enough to realize that even if you are an experienced traveller of so called difficult countries, you have to forget most of what you’ve learned when you arrive in Cuba." 

... má naprostou pravdu!
První slovo ze slovníčku pojmů, které na Kubě musíte znát:

"No hay" means we do not have it. You point out a dish on the menu and the answer is “no hay.” It is quite useless to work through a menu to find something you would like to eat. Just ask what they have and the process of ordering food will be a lot speedier. “No hay” can also refer to electricity or water. The inconveniences are simply a fact of life. Live with them." 



Příprava
Tu mám tendenci často vynechávat a nepřehánět, protože se prostě ráda nechávám zeměmi překvapit a nesnáším naplánované itineráře. 
Na Kubu se ale určitě vyplatí připravit, jak informačně, tak věcně. Počítejte, že na internet se dostanete velmi omezeně. A opravdu se vyplatí si nic nezapomenout, protože představa, že budu na Kubě shánět kartáček curaprox, opalovací krém nebo sluneční brýle, není moc příjemná. Ne že by to bylo úplně nesehnatelné (curaprox jo), ale určitě by to zabralo spoustu času a stálo by to dvakrát tolik než u nás. Pokud chcete jet na dovolenou nakupovat, nejezděte na Kubu.
Rozhodně nezapomeňte si vzít s sebou základní léky jako aspiriny, brufeny, černé uhlí nebo smektu... měla jsem tu střevní problémy, které jsem zatím nikde neměla a na které fakt netrpím. Taky se mi hodily špunty do uší, protože tu všude mají kohouty, i ve městech!


Internet
Když jsem u toho internetu... je to poněkud složitější... funguje to tak, že si musíte koupit ETECSA kartičku se stíratelným kódem, kterým se pak na hodinu můžete přihlásit na wifi. Kartičku si koupíte v kanceláři ETECSA za 1CUC, když vystojíte asi tak hodinovou frontu nebo si jí koupíte od vexláka na ulici za 2-3CUC. To ale není konec, pak ještě musíte najít tu wifi... většinou bývá u velkých hotelů nebo na některých náměstích či v parcích, nejlépe to poznáte tak, že se budete koukat po ostatních, když narazíte na místo, kde všichni postávají a koukají do mobilu, máte jí... ani teď ještě nemáte vyhráno, ještě zbývá se připojit, což může zabrat i několik desítek minut, podle toho jak moc je síť zrovna přetížená... nepočítejte s tím, že si koupíte knížku na amazonu nebo stáhnete obrázky či velké přílohy v mailu.
Pro nabíjení čehokoliv, na Kubě jsou americké zásuvky, potřebujete adaptér. 



Ubytování
Od roku 2011 mají místní povoleno pronajímat svoje domy a místnosti jako tzv. Casas Particulares a funguje tady i Airbnb, přes které jsme se ubytovávali my, jedna noc pro dva stojí cca 25CUC. Ze začátku to fungovalo dobře, ale asi po pěti dnech přestala aplikace fungovat, zjistili jsme, že to kubánci blokli, naštěstí měl Tom v telefonu aplikaci, která mu změnila IP adresu na americkou a zase to fungovalo...Airbnb jsme používali hlavně proto, že to je většinou záruka, že ti, co ho provozují umí alespoň základně anglicky, chtěli jsme se totiž dozvědět něco víc o životě na Kubě a já se sice španělsky domluvím, ale rozhodně si nepopovídám. Lidé se tu ale bojí mluvit o tom jak to tady chodí, takže jsme se stejně nic moc nedozvěděli. Navíc Airbnb platíte přes aplikaci, takže nám to šetřilo hotovost.


Jídlo a pití
Kuba bohužel nemá žádnou svojí typickou kuchyni. Restaurace nabízí většinou různé evropské kuchyně, hodně tu jedou těstoviny a pizzu. Samozřejmě seafood mají moc dobré a není nijak drahé, kupodivu i humra tu můžete vyzkoušet za rozumné peníze. Jinak je to většinou rýže s kaší z černých fazolí s něčím smaženým.
Byla jsem zklamaná, jak málo tu mají zeleniny a jak málo dostupné tu je ovoce. Nefungují tu žádná tržiště. Možná je leden špatné období, ale z ovoce měli jen papáju, ananas, kyselé pomeranče a občas banány. 
Rum je tu levnější než CocaCola, vodu jsme si kupovali jen balenou, ale dá se pít i kohoutková, jen je dost chlorovaná, prý to ale turistům moc neříkají, aby si kupovali tu balenou. Po incidentu s otravou z jídla, jsme ale kohoutkovou pak radši nezkoušeli.




Cestování
To je trochu místní noční můra. Pokud nejste na Kubě ve čtyřech, pronajmout si auto je drahé a navíc je to spojené s nebezpečím, že skončíte s prořízlími pneumatikami, aby vám je mohl zase někdo opravit nebo vám někdo nasymuluje cyklistickou nehodu nebo vás budou stavět policajti a chtít úplatky (dvě z těchto možností se staly mojí kamarádce a podrobně je popisují v průvodcích) nebo vlítnete do obří díry v silnici. 
Další možnost je cestovat autobusama, které jsou ale většinou vyprodané na několik dní či týdnů dopředu (pětileté plánování), takže pokud se chcete někam dostat je potřeba jít na autobusové nádraží den před odjezdem (rozhodně nechoďte na autobusák s batohem na zádech, když nemáte lístek!), zeptat se jestli jsou lístky a když nejsou, domluvit si sdílené taxi, které vás vyjde max. o 3-5CUC na osobu víc než autobus. S taxivexlákem se domluvíte na ceně, nebojte se smlouvat(!), dáte mu adresu a ráno pro vás přijede řidič, když budete mít štěstí, s parádní retro mašinou a doveze vás až na místo určení. Peníze zaplatíte řidiči až když vás doveze na místo. Pokud si nedomluvíte odvoz den dopředu, zaplatíte mnohonásobně víc. 
Auta jsou tu nedostatkové zboží, a tak jsou neskutečně drahá, starý model z 50. let minulého století stojí kolem 30 tisíc dolarů, takže všechno co tu jezdí jsou vlastně taxíky, protože každý kdo má auto se snaží si jím vydělat. Taxikáři jsou tady elita...



Pláže
Myslela jsem si, že pláže jsou prostě všude kolem dokola Kuby... nejsou. Jsou jen na některých místech, jinak jsou mořské břehy kamenité a koupat se pak moc nedá. Vyzkoušeli jsme pláže dvě, ve Varaderu, kde je asi 30km pláž s retro hotely podél. Samotná pláž je hezká, ale to prostředí okolo se mi vůbec nelíbilo. Pak jsme byli na jižním pobřeží na plážích pod městem Trinidad a to už bylo jiné kafíčko... malé korálové pláže, na některých byly i služby jako slunečníky a bar.

Počasí
Byli jsme na Kubě prvních 17 dní v lednu a počasí bylo asi jako naše české léto. Občas bylo zataženo, občas pralo slunce a večer byla občas zima na mikinu a dlouhé kalhoty. Někteří turisti nosili i tenké péřovky, ale to mi teda přišlo přehnané. Každopádně je dobré to nepodcenit a vzít si do karibiku i něco teplejšího, tam si rozhodně už nic nekoupíte. Určitě to nebylo počasí na každý den na pláži, některé dny i foukal celkem studený vítr, takže byla zima i na sluníčku.

Bezpečnost
Kuba má jednu z nejnižších kriminalit na světě. Je tu opravdu bezpečno, samozřejmě není dobré se v noci procházet ověšený foťákama v zapadlých uličkách Havany, ale stačí stejná obezřetnost jako u nás. Pokud je někdo agresivní, maximálně verbálně, ale násilné činy jsou tu velmi ojedinělé.




Pokud máte nějaký dotaz, na který budu znát odpověď, klidně to zkuste, pokusím se odpovědět...

9 komentářů:

  1. pro mě neskutečně zajímavé čtení, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den.Je nějaké místo,které by jste doporučila a není tam moc turistů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z mojí zkušenosti stačí odbočit z hlavních turistických tras a jste mimo dav. Třeba Trinidad se zdá být super turistický, přitom stačí zabočit o dvě uličky mimo centrum a jste mezi místními. A pak určitě hory...

      Vymazat
  3. Dobrý den, zajímala by mě doprava na delší trasy. Co použit a nemuset brát hypotéku a zároveň, abychom nestravili významně moc času jenom přesunem. Díky, Gabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Gabi, nevím, jestli úplně chápu Vaši otázku... pro přepravu na delší trasu (např. Vinales-Trinidad, 7h) jsme použili mikrobus, který jsme si domluvili na autobusové zastávce, jde domluvit i sdílené taxi a stojí to většinou jen o trochu víc než autobus a je to rychlejší (když se nenecháte natáhnout). Jinak na ještě větší vzdálenosti lze přelítnout místními lety.

      Vymazat
  4. Aho prosím tě tu zmiňovanou knihu kde ji seženu CUBA Conga

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, mám stejný dotaz, zatím jsem našla jen přes amazon v kindle verzi.
    Ptát se na to, zda máte někdo pdf k dispozici je asi zbytečné, že?
    Děkuji. Chystáme se v květnu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!