3. března 2018

Jak pěstovat pileu peperomioides



moje pileí famílie
Neuvěřitelný příběh této rostliny s kulatými listy jak od Shlerocka Holmese už asi znáte a jestli ne mrkněte sem

Protože pileu pěstuju už od léta 2015 a za tu dobu už mám celou pileí rodinku i s rodokmenem a příbuzenstvem po celé ČR, ráda bych vám napsala pár řádek o tom, jak pileu pěstovat. Dostávám totiž stále dotazy na pěstování a přesto, že pilea je vcelku nenáročná rostlina, je dobré o ní něco vědět, abyste jí zajistili vhodnou péči a dočkali se bohatého rodokmenu a hojnosti štafet k rozdávání...

Můj úplně nejmladší pileí přírůstek a moje nejstarší pilea "Pipi" od Olívky. Když jsem jí dostala, byla už docela veliká, ale narodila se prý v roce 2013, takže je to už zasloužená prababička!

Původ
Pilea peperomioides, chinese money plant, palačinková kytka, prostě štafetová královna je vcelku nenáročná pokojová rostlina původem z jižní Číny, kde roste v subtropických až tropických podmínkých v podrostu keřů a stromů. Pro správnou péči o rostlinu je vždycky dobré si uvědomit, odkud vlastně rostlina pochází a jaké má podmínky v její domovině, pak snadno příjdete na to, jaké podmínky a péče jsou pro ní ideální i u vás doma...

Podmínky
Pilea je potvůrka, protože může trochu klamat vzhledem, člověk si řekne subtropy a tropy, podrost, tam nejspíš bude vlhko, teplo, a ne moc slunce... jenže pilea je svým růstovým a dužnatým charakterem spíš sukulent, ale zároveň narozdíl od typických sukulentů nemá ráda příliš slunce. Rozhodně je tedy dobré k jejímu pěstování použít dostatečně propustnou půdu, tzn. že do substrátu přidáte trochu písku a je dobré jí pěstovat v nádobě s drenážním tvorem, aby se nemohlo stát, že bude stát ve vodě. 

Konkrétně tyhle dva exempláře jsem i během třeskutých mrazů měla mezi okny a od podzimu jsem je prakticky nezalila, ještě že jsem odolala i na konci zimy, kdybych je bývala zalila, ty poslední mrazy by asi nedaly; platí jednoduché pravidlo, pokud chcete mít sukulenty na místě, kde jsou teploty k nule a pod, nesmíte je zalít, vůbec!

Zálivka
Zálivka by měla být spíš mírnější, tedy jednou týdně trochu a přes zimu, kdy je málo světla jí ještě omezte, aby se pilea netáhla za světlem a neshazovala spodní listy. Pilea by nikdy neměla stát douhodobě ve vodě a neměla by mít permanentně mokrý substrát. Rozhodně preferuje spíše krátkodobé sucho než stálé přemokření.



Habitus
Pilea má tendenci stářím tak trochu "vyholovat", tedy dolní listy postupně žloutnou, schnou a opadávají a stonek zůstává ve spodní části holý. Pokud listy opadnou, už nikdy nedorostou. Pilea se ani nevětví, vždy je to jen jeden stonek.



Pokud chcete mít co nejkošatější pileu s listy i ve spodní části, je potřeba jí poskytnout co nejvíce přirozeného rozptýleného světla, občasné slunce také neuškodí. Rostlina má též tendenci se naklánět za světlem, proto je dobré je čas od času pootočit, aby stonek a listy zůstávaly vzpřímené. Starší rostliny pak vyžadují oporu v podobě klacíku, špejle či bambusové tyče.


Množení pilei
Mezitím, co se spodní část rostliny ocitá bez listí, ale většinou dorostou z podzemních výhonů nové malé rostlinky, které zaplní prázdný prostor. Tato malá pileí miminka jsou také jediný způsob, jak pileu množit. Prostě oddělíte novou rostlinku i s kouskem podzemního výhou a trochou kořenů a zasadíte jí přímo do květináče. Pokud máte pocit, že na stonku je málo kořínků je lepší jí nejdříve nechat zakořenit v nádobě s vodou...


Listy
Pilea je poměrně křehká a občas se stane, že omylem ulomíte list nebo dva, ale bohužel, krom toho, že nový list na stejném místě už nevyroste, nedá se ani použít k řízkování, možná že vám třeba i list ve vodě pustí kořeny, nová rostlina z něj ale nikdy nevyroste. Aspoň mě nikdy nevyrostla, a to jsem to zkoušela hodněkrát.

Jeden starší exemplář jsem takhle zmladila a vrchol už má nové kořeny!

Zmlazování
Pokud máte nějaký opravdu starý exemplář s hodně dlouhým vyholeným stonkem a listy jen v horní části rostliny, můžete pileu zmladit, tzn. že jí ustříhnete vrchol a necháte ho ve vodě zakořenit. Nemusíte se obávat, pilea koření opravdu dobře a za pár týdnů jí budete moci přesadit do květináče. Pahýl, který zůstal v květináči už sice neobroste, ale nová pilea zase brzo začne tvořit podzemní oddenky, z kterých narostou nové rostliny a tak pořád dokola.


Peperomia polybotrya 'Raindrop'
X
 Pilea peperomioides
Záměna
Občas se také stává, že si lidé spletou pileu s peperomií Raindrop, která je jí docela podobná, ale má srdčité listy a je trochu více dužnatá. No, ne nadarmo se Pilea druhovým jménem jmenuje právě po tomhle druhu rostlin! 

Nové listy rostou zkroucené, co s tím?

Problémy

Žloutnutí a opadávaní listů
Pokud se pilee u vás nedaří, což se nejčastěji projevuje žloutnutím a opadáváním listů, je to způsobeno buď nevhodným prostředím nebo péčí. Zkuste změnit umístění, poskytnout rostlině co nejvíce světla bez dlouhodobého přímého slunce. Pomoci může i změna frekvence zálivky. Pilea by neměla mít stále mokrou zeminu, nechte substrát skoro vyschnout, než ji znovu zalijete. Častou chybou je domněnka, že opadávání a schnutí listů je způsobeno nedostatkem vody, ale opak bývá pravdou.

Kroucení listů
Může být způsobeno přílišnou zálivkou nebo přílišným sluncem nebo přílišným teplem nebo kombinací zmíněného, většinou se to děje v průběhu léta a na podzim se listy zase vyrovnají.



Pokud byste měli nějaký dotaz na pěstování nebo třeba vlastní zkušenost, klidně se ptejte a podělte se o svoje pěstielské postupy!


Jestli pileu ještě nemáte a rádi byste ji získali, zkuste dorazit na některou Rostlinnou štafetu, kterou v Zahradě na niti pořádám nebo vstoupit do FB skupiny Rostlinná štafeta, kde se vám třeba poštěstí nějaké pileí miminko získat.

Pilea se samozřejmě dá i koupit, ale zrovna Štafetovou královnu určitě stojí za to mít získanou štafetou, co myslíte?

38 komentářů:

  1. Už mám datum Štafety v diáři a moc se těším. Snažím se množit tři rýmovníky, ale nevím, jestli to stihnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! za těch pár týdnů určitě pustí nějaký ten kořen ;-)
      Budu se těšit na viděnou!

      Vymazat
  2. ...opět hezké počtení, a užitečné :-)
    já jsem si pileu pepe, jak jí důvěrně říkám - často si spolu povídáme - přivezla v létě z trhu v Amsterdamu, byla malilinká, ale už měla mláďátko, takže štafeta běží, teď už jich má asi 6 a všechna už mají zamluvená nová místa u přátel, je to super štafetová kytka...dík za vzdělávání nás laiků a pěkné dny slunečné vinšuju Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělý, když je to ještě vzpomínka na nějakou cestu, kytky a ukradený řízky rostlin jsou nejlepší suvenýry z cest!
      Díky že mě čtete :-)

      Vymazat
  3. Už se také těším na štafetu, mám doma jednu větší pokojovku, nechtěný dárek, můžu ji přinést?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určitě! Květiny jakýchkoliv velikostí a tvarů jsou vítány, naposledy přijel na štafetu i jeden obří datlovník :-)

      Vymazat
  4. Děkuji moc za rady, zrovna jsem je potřebovala! :)

    OdpovědětVymazat
  5. zdravím, prosím kde bych mohla koupit pokojovku " pileu peperomioides. Nemůžu ji nikde koupit. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, asi jste si nepřečetla celý článek :-)

      Vymazat
  6. Dobrý den, pileu mám doma.Začeli mi ukousnout lístky dokola, můžete mi prosím poradit.Mam ji na parapetu ba okně.Slunicko na ni svítí přes stromy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud jsou listy dokola okousané, máte nejspíš tu čest s broukem jménem lalokonosec rýhovaný, v noci ožírá listy, nejlepší jí vzít si večer baterku a brouky mechanicky odstraňovat...

      Vymazat
  7. Tak jsem neodolala a taky si jedno miminko ukradla, byla v čekárně na interně v nemocnici. Tak doufám, že mi bude růst, jsou miloučké!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, pořídila jsem si u Vás před půl rokem malou Pileu. Krásně se za tu dobu rozrostla, bohužel během posledních 14 dní, začaly drobné nové lístky z ničeho nic hnědnout a opadat. Postupně zčernaly a odpadly stonky všech lístků (s výjimkou dvou). Rostlinka není na přímém slunci, nepřelévám ji a dbám na to, aby po zalití nestála ve vodě. Prosím o radu, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že jste jí přelila, ale těžko říct...

      Vymazat
  9. Koupila jsem si Pileu! Hurá! Ani nevím, co si mi a té kytce tak líbí, osobně jsou mi nejsympatičtější drobnolisté kytky, možná fakt to, že jsou kulaté, nevinné, bez špiček a ostrých hran. vlastně jo, připomínají mi dětské ručičky tak do těch pěti let - ty jsou takové měkkoučké, buclaté, oblé...to bude tím. nicméně, potřebovala bych vědět, jak velký květináč Pilea chce. Některé kytky mají raději menší oproti tomu jak jsou velké, některé zase vyžadují prostor pro kořeny. Moje není úplně malinkatá, má nějakých 16 listů a celkem pidi květináč, ve kterém jsem ji v Hornbachu koupila. Chci ji přesadit, ale nevím ani jaký substrát vybrat. Nebo z toho dělám vědu a pravda je jinde? :-) Díky! Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to úplně jedno, stačí běžný květináč a propustná zemina...

      Vymazat
  10. Mám doma dvě Pilea Pepe... po prababičce,... stále se drží...
    Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě bych dodal, mám je na jižní straně v bytě u okna na kterých však kvůli slunci mám nalepenou prusvitnou folii aby nešlo přímé slunce na ně.. a daří se jim

      Vymazat
  11. Dobrý den, mam pileiku doma, kdyz mi přestali opadavat spodni listy a preatehovala jsem obyvaci pokoj tedy i pileu cela se svesila dolu. Myslíte ze to bylo jen zmenou místa a vzpamatuje se? Kdyz zalivka je správná?
    Předem dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, rostliny na změnu prostředí reagují různě, je to pro ně stres, takže je dobré nechat jim čas, aby si zvykli a udržet se a nezačít je přelévat v domnění, že schnou...

      Vymazat
  12. Dobrý den, při zalévání se pár kapek dostalo i na listy, na který se poté objevily hnědé skvrny. Je to u této rostliny běžné a mám být tedy při zalévání opatrnější? Děkuji za odpověď, Lucka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dovedu si představit, že by se tak mohlo stát v pravé poledne, kdy slunce popálí mokré listy (kapky fungují jako tlustá sklíčka), ale jinak to asi nebude příčina skvrn na listech... jinak by rostlina v přírodě nesnesla déšť :-) Teoreticky by to mohla být nějaká houbová choroba, ale těžko posoudit, když rostlinu nevidím a nemám jí v péči...

      Vymazat
  13. Konečně mám taky svoji pileu a žloutnou mi listy. Tak zalívám jak pitomá a teď jsem si přečetla, že to dělám přesně blbě! Jdu ji přesadit a teď jí chvíli nedám ani kapku, potvoře... :) Ale jinak je fakt krásná.
    MOC DÍKY za skvěle a jasně sepsané rady a tipy.

    OdpovědětVymazat
  14. Článek pěkný to je převzaté ze zahrádkářskaporadna.cz ? Nebo to převzali oni? Jinak by se měl uvádět zdroj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za komentář! Jsem ráda, že se někdo zajímá o originalitu textů! Veškeré texty a fotky na mém blogu jsou moje, pokud je někdo kopíruje bez zdroje, tak je to rozhodně bez mého svolení!

      Mrzí mě to, ale nejsem schopná neustále dohledávat, kdo a kde mě kopíruje. Nedělala bych nic jiného... Pokud někdo nemá dost slušnosti, aby uváděl zdroje, tak s tím stejně nic nenadělám. Každopádně bude moc fajn pokud se ozvete, třeba těmto lidem někdy dojde, že čtenáři nejsou slepí a hloupí...

      Vymazat
  15. Skvěle napsáno, příští týden mi ji asi dcera přiveze. Po přečtení Vašeho příspěvku se na ni moc těším. Budu Vás sledovat i nadále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, to mě těší, že jsem Vás nadchla pro pěstování! :-)

      Vymazat
  16. Dobry den, v clanku jsem nenasla pripad, ze by se na liste objevila cerna sucha tecka. Jako by zacal usychat list od prostredka. Nevite, cim by to mohlo byt, prosim?

    OdpovědětVymazat
  17. Dobry den, dostala jsem pileu od dcery. Ta ji mela doma a mne se moc libila. Uz kdyz ji privezla, mela pilea na listech svetle flicky. Ted jsem objevila jakoby hrubou vyrazku/krupicku. Docetla jsem se, ze pilea muze trpet i na hadatka v listech, nebo svilusky. Setkala jste se s tim? Vedela byste, jak se toho zbavit? Pridala bych fotky, kdyby to slo ....ale nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bílá krupička je většinou způsobena zálivkou a tvrdou vodou... na listech se vylučují krystalky. Většinou stačí vodu převařovat nebo zalévat dešťovkou.

      Vymazat
  18. To měla moje pilea také, byly to svilušky, zabral domácí postřik z cibule.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, jakou hlínu/substrát potřebuje Pilea? Ráda bych si již nasadila miminka. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pilee stačí jakýkoliv substrát na pokojové rostliny, měl by být spíše propustný...

      Vymazat
  20. Dobry den, chtela bych se zeptat, kdxz je vhodne Pileu presazovat nebo rozsazovat jedtli mam pockat az na jaro a jakou zeminu a hnojivo pouzivate? Dekuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Hanko, pilee stačí jakýkoliv substrát na pokojovky, jen by měl být dostatečně propustný, přidávám trochu písku nebo perlitu. Přesazovat můžete stejně jako všechny pokojovky ve vegetačním období od jara do podzimu (duben - říjen). Takové to větší přesazování doporučuji spíš od jara do léta, aby měly rostliny v zimě spíš klid. Přesazením iniciujete růst a to v zimním období, kdy je málo světla není vhodné.

      Vymazat
  21. Ja pestujeme Pileu od 2012. Prežili sme spolu už aj puklice (na to bolo treba chemický postrek,ktorý ale rýchlo zabral) a tiež som ju za tie roky rozdala snáď všetkým známym 😊 k omladzovaniu rastlinky by som rada doplnila len toľko - ja keď zrežem vrch, pri veľmi vysokej stonke túto ešte zrežem - viac menej od oka, aby nejaký ten pahyl zostal, nie príliš nízko nad zemou, a ony z toho pahyla vyrastajú nové výhonky. Tieto rastlinky mám najradsej, sú bohaté hore a vďaka plazivym bábätkám aj pri zemi. Prišla som na to náhodou,keď som nemala čas rozsadzat všetky bábätká, ale dlhá materina stonka začala v strede usychat. Zrezala som ju po živú časť a nechala tak. Fakt surovo a škaredo trčal pahyl, nebolo dňa to dať do poriadku, až zrazu pahyl ožil. Olé :D

    OdpovědětVymazat
  22. Tak už vím, proč je to jediná rostlina, která ještě žije, já jí zapomenu občas zalít, takže musí ustát pár dnů sucha, což jí evidentně vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, mám od Vás pileu, bude to něco málo přes rok. Přes tohle léto nabrala obrovské množství listů!
    Teď s příchodem zimy, kdy ji mám pořád v teple v pokoji, mimo přímé slunce, tak jakoby povadla (pár listů lehce zbledlo). Zkusil jsem jí přesunout na tmavější místo a budu méně. Je to správný postup?
    Zároveň za celý rok nevyrostl ze země nový potomek - na to je ještě brzy nebo je v něčem chyba? Děkuju moc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!