20. května 2018

Tillandsie

Často se mě v Zahradě na niti ptáte, co to je za ty divné rostliny co nemají kořeny a jsou jen tak bez ničeho v aeráriu. Tak jsem si říkala, že o nich musím taky něco napsat, abych dělala osvětu... tak tady jeden článek o tillandsiích.




Tillandsie jsou broméliovité rostliny pocházející z tropických, subtropických i polopouštních oblastí naší planety, kde rostou od nížin po horská pásma. Žijí epifyticky, což znamená, že rostou na jiných rostlinách, nejčastěji v korunách stromů, kde je dostatek světla. Na svých hostitelích ale neparazitují, jako třeba naše jmelí! Jen je využívají jako oporu na své cestě za světlem. Mohou růst i na skalách nebo třeba drátech elektrického vedení, prostě všude tam, kde jim povrch dovoluje se kořínky přichytit a kde je dostatek světla.

Tady je pár fotek tillandsií z jejich přirozeného prostředí, které jsem pořídila v Peru cestou na Machu Picchu a na Kubě.


Trs tillandsie na starém stožáru

Strašně moc jsem si chtěla tuhle tillandsii vzít s sebou domu jako suvenýr, ale bála jsem se, že by mi to na letišti neprošlo...


Vypadá to jako lišejníky, ale jsou to jemné tillandsie s průhledem na Machu Picchu

Tak tenhle strom je spíš než strom jedna velká tillandsie

Tillandsie v kubánské džungli

Příroda je prostě nejdokonalejší umělec a aranžér




Tillandsie přijímají živiny a vodu ze vzdušné vlhkosti, deště, rosy, prachu a odumřelých částí rostlin i hmyzu, které se zachytí na chloupcích, tzv. trichomech, listů. Pro jejich specifické schopnosti žít bez substrátu, prakticky jen ze vzduchu, se tillandsiím říká vzdušné rostliny - air plants.


Vidíte ty trichomy? Tady konkrétně na Tilandsia streptophylla


Tillandsia capitata

Je to až neuvěřitelné, ale tillandsie nejen že jsou schopné žít si jen tak bez substrátu, ale oni i kvetou! Když mají dobré podmínky, tvoří krásné květy, podívejte...


Tillandsia ionanta má krásně fialové květy a když má hodně slunce její listy se zabarvují takhle do červena


Tillandsia fuchsii je jedna z nejněžnějších tillandsií
 
Kvetoucí Tillandsia harrisii

Tillandise jsou nenáročné rostliny i pro pěstování v interiérech. Potřebují dostatek světla, ideálně rozptýleného s občasným sluncem, 
některé druhy - hlavně ty hojně pokryté trichomy - zvládají i slunce přímé. Protože milují vzdušnou vlhkost, dobře se jim daří v teráriích i v závěsných aeráriích, kde se dobře udržuje vhodné mikroklima. Můžete je ale položit či přidrátkovat kamkoliv a tak se s nimi dají vytvořit úžasné rostlinné dekorace.

Tady je nějaká ta inspirace, jak tillandsie používám já...


Samozřejmě nejčastěji používám tillandsie do aerárií různých velikostí a tvarů, jsou pro ně ideální, protože jim vytváří takové malé mikroklima, skleníček, kde se jim dobře daří. Tillendsie v aeráriích se zalévají rozprašovačem a desitlovanou nebo lépe dešťovou vodou, která nezanechává na skle stopy po minerálech
Pokud vám přijde aerárium s tillandsií moc prázdné, můžete do doplnit pískem, kamínky, mušličkami od moře, prostě čímkoliv...
Ručně vyráběná skleněná aerária různých velikostí a tvarů od českých sklářů najdete u mě v Zahradě na niti nebo na e-shopu, stejně jako různé tillandsie.


 

Tillandsie můžete i kamkoliv jen tak položit nebo přilepit lepidlem! Nebo je můžete přivázat na provázek či vlasec a pověsit do prostoru.



Tillandsieové medúzky ze sicilských oblázků


Chobotnice ze šnečích úlit, tu si zvládnete vyrobit samy!



Tillandsie můžete kamkoliv přidrátkovat nebo jim vytvořit stojánek z oblázku a kousku drátku


Výroba tillandsie na drátku je opravdu jednoduchá, postup najdete v tutorialu DIY tady 


Tillandsii můžete umístit i do terárií, jako třeba tady v teráriu Sputnik
A nevadí jim ani, když jim pořídíte malou klícku, jako jsou tyhle mosazné Himmeli různých tvarů.






A moc mě baví i jednoduchý tillandsiový obraz, dřevěný rámeček vyplétám vlascem do pravidelné síťky, do které se pak snadno umístí tillandsie. Můžete do síťě zastrčit i různé větvičky, šišky či usušené květy, vypadá to moc krásně!


Obrazy na tillandsie mám také v nabídce, ve dvou velikostech, větší a menší. Jsou ručně vyráběné a ručně vyplétané a v nabídce jsou čtyři barevná provedení.

A jak o tillandsie správně pečovat, aby vám dlouho vydržely?

Na to je vždy jednoduchá pomůcka, představte si, jaké je prostředí v jejich domovině, kde rostlou doslova jako plevel... vysoká vzdušná vlhkost, takové to vlhké dusno, přes noc klidně i trochu zima, jemný vánek, světlo - hodně světla, idálně občasné slunce.

Ideální je rosit tillandsie minimálně jednou týdně, nejlépe dešťovou vodou, pokud nemáte dešťovku, postačí i destilovaná nebo alespoň převařená. Tillandsie nemají rády tvrdou vodu, minerály v ní obsažené jim ucpávají póry, kterými přijímají vlhkost.

Pokud máte možnost, nachytejte si dešťovku nebo rostliny vystrčte občas do deště, moc jim to prospěje. Pokud máte možnost, dejte je od jara do podzimu ven, klidně na zahradu nebo balkón, ale pozor na hodně sluncem exponovaná stanoviště! Uvidíte, že po takovém letnění a dešťové kúře budou vypadat úplně jinak.

V interiéru je roste 1 - 3krát týdně podle podmínek. Rostliny nikdy nesmí stát ve vodě a měly by vždy během pár hodin oschnout, aby neuhnily. 


Tillandsia caput-medusae má opravdu přízančný název

Ještě musím dodat, že tillandsie jsou volně v přírodě chráněné, všechny tillandsie, které v Zahradě na niti nabízím pochází z pěstíren v Guatemale.

A co vy? Znáte tillandsie, pěstujete je? Jak se vám pěstování daří a kvetou vám? Podělte se! :-)




17 komentářů:

  1. Jsou naprosto úchvatné. O víkendu jsem náhodou narazila v květinářství na tyhle krásky a domů si nějakou pořídila. Dají se nějak množit? Jinak děkuji za osvětu a nádherný blog. Jsou to chvíle radosti při koukání na množství různé zeleně. Aka

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, díky, díky za tento příspěvek! <3

    OdpovědětVymazat
  3. Stále o nich uvažuju, i aerárium by se mi líbilo. Po zabití dvou tillandsií se bojím, ale asi jsem je zamordovala vodou, tak uvidíme. Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, text i obrázky. Moc děkuji za osvětu a nejen o tilandsiích.

    OdpovědětVymazat
  5. Boží! Boží! Boží! Díky Vám jsem si zaplnil byt zelení a je to k nezaplacení :))

    Taky Vás chci poprosit o radu co dělat s takto poškozenou tillandsií? https://imgur.com/a/zq3ZdgY Seschlé části odstranit - odstřihnout? Mám tnout do živého nebo se zbavit jen toho seschlého? A nechat si ji žív svým životem nebo ji mám nějak pomoct? Děkuji mnohokrát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě moc těší!
      Osychání konců tillandsií je normální, můžete konce ostříhnout, jestli Vám to esteticky vadí, určitě ale nestříhat do zeleného...
      Hodně zdaru!

      Vymazat
  6. Moje tillandsie začala vytvářet jakýsi další "výhonek", tak bych se Vás rád zeptal, jak se to má s jejich rozmnožováním. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně takto se tillandsie rozmnožují, vytváří i několik dceřinných výhonů, které pak lze oddělit...

      Vymazat
  7. Chtěla bych se zeptat, jaka je andsie na dotek? Ma je takova tvrdsi, az aaz oschla, ale je porad porad na zelena, barvu proste nemeni. Dostala jsem ji pred pred lety od kamaradky, pote sem se jak v kvetinarstvi, tak i v hornbachu ptala, jak o ni pecovat. Bylo mi receno, ze ji mam dat da nejake malinke misky a podlet vodou a snazit se ji casto menit, hlavne dat vody tolik, aby rostlina nebyla namocena a nechat stale takto.. jak ctu tento clanek, tak i formace byly milne :/ .. jak radite je dobre, ji sem tam dat do vody, chvili nechat a pote ji zase vyndat, ale mam dotaz, zda se ma dat voda az k rosline, nebo jenom trochu, at at kamen ke vode? Moc dekuji za kazdou radu, snad se jeste vzpamatuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za preklepy a slova navic, bohuzel mam rozbity display na mobilu a do toho se mi mi seka

      Vymazat
  8. Dobrý den, mohu ze zeptat,zda je možné dát Tillandsii ionathu red do aerária s keramzitem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě! Do aerária s tillandsií lze dát cokoliv... kamínky, mušličky, písek, keramzit... jen je potřeba dát pozor aby to aerárium mělo dva otvory (naše mají velký a u očka malinký), které umožňují proudění vzduchu... jinak může tillandsie uhnívat

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za radu, ještě mě napadá jedna věc, jak zvládne tato květina zimní období, kdy je krátký den a málo světla, pokud bude viset přímo za oknem (za garnyž).

      Vymazat
    3. Tillandsie nejsou náročné, naší zimu zvládají dobře, pokud jsou na světle, ne někde v tmavých koutech...

      Vymazat
  9. Dobrý den, ještě bych se rád zeptal, jakou snese rostlina teplotu, zavěsil jsem do aeária před okno v kuchyni, ale vedle občas otvíráme malou ventilačku, teď v létě asi není problém, ale mohu otevřít třeba v zimě? Co když bude mrznout?

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě bych se chtěl zeptat, jak je to s hnojením, někde se nabízí specilání hnojivo, je to tedy nutné? Dešťovku moc možnost zachytit nemám, tak pokud bych používal destilku, jen nutné hnojit, a jak často? Moc děkuji za radu. Jarda.

    OdpovědětVymazat
  11. Dekuji za přispievek.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!