3. ledna 2018

Cusco



Cusco jsme si hodně oblíbili, a proto jsme v něm pobyli trochu déle než v ostatních peruánských městech, je tady totiž na co se koukat, co prozkoumávat a žije to tady!








Samozřejmě je tu spousta turistických obchodů nabízejcích suvenýry, které jsou k dostání po celé Jižní Americe a správného turistu poznáte podle toho, že je navlečený do "gringo svetru" ze zaručeně alpačí vlny za 50 solů, což je asi 300Kč, za což si koupíte možná tak klubíčko pravé alpačí vlny...
To bylo to jediné, co mě na Cuscu štvalo, levné cetky vyrobené z umělých hmot a naháněči masážních salónů.










Jak Inkové stavěly zdi je neuvěřitelné, dole je pár řad z kulatých kamenů, které odpruží případné zemětřesení a nahoře jsou přesně seskládané obří bloky otesané na milimetry. Malta se nepoužívala.






Největší tlustice v květináči jakou jsem kdy viděla a ještě k tomu zrovna kvete!




Alpaka - lama - alpaka
ještě existuje vikuňa, ale ta žije pouze divoce v pampách



Cusco je opravdu krásné město nejen zblízka ale i z různých vyhlídek v okolí, má příjemné klima, protože do tropů je to tu kousek, jen je trochu namáhavé zdolávat ty místní strmé uličky a schody, nadomřská výška 3400 m n.m. je znát.




Hlavní náměstí Plaza de Armas Tomáš přejmenoval na Psí náměstí, protože Cusco má prostě neuvěřitelnou koncentraci voškliváků a nejvíc se jich prohání právě tady. Více o naší obsesi peruánskými toulavými psi zde.

Výhled z našeho Airbnb u jednoho místního šamana


Na místním marketu mají výborné džusy z ovoce, které jsem v životě neviděla a jde se tu i opravdu levně najíst, místní si dávají hlavně Sopa de pollo, neboli kuřecí polévku v obřích miskách.



Na jedno odpoledne jsme se vypravili do okolních hor za Cuscem na mopedu... byl to trochu adrenalinový zážitek, ale stálo to za to!






Dojeli jsme do nedalekého městečka Pisac, kde jsme si dali oběd v restauraci u jednoho vysloužilého anglického novináře, který se tu ukral do bezpečí před nebezpečími moderního světa



Krajina je tu prostě neuvěřitelná...

Ta bílá tečka v dálce je socha Ježíše, který střeží Cusco rozkládající se v údolí


Cusco, Peru, září 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!