2. ledna 2018

Colca kaňon

Výchozí místo pro trek do kaňonu Colca jsme se vybrali vesnici Cabanaconde, kde je několik hostelů, žádný signál a moc milí lidé.



Ubytovali jsme se v hostelu Pachamama s nejpohodlnějšími postelemi, v jakých jsme v Peru spali a s krásnou terasou a výhledem na okolní hory. Je to ideální místo jako základna pro výlet do kaňonu, mohli jsme si tu nechat batohy a vyrazit na tři dny jen na lehko. Hostel provozuje mladý peruánec, který nám poradil kudy kam a dostali jsme i mapičku a instrukce...







A pak už jsme vyrazili na třídenní výlet. Colca kaňon je v nejhlubším místě až 3 tisíce metrů hluboký, my jsme ale sestoupili nejníž asi o 1500 výškových metrů, tedy do dvou tisíc metrů nad mořem.



Všude jsou obří kaktusy a vegetace je v tuhle roční dobu spíš vyprahlá, zeleno je jen na dně kolem řeky Colca.




První noc jsme strávili v chatičkách v Llahuar Eko Lodge, kde nám uvařili i výbornou místní večeři z quinui a kde mají bazénky s horkými prameny. Jsou tu úplně soběstační s energií a snaží se i motivovat turisty ke sběru odpadků a petlahví. Bylo to tu moc sympatické. 


Myslela jsem si, že horké prameny v tom vedu nebude nic moc příjemného, ale opak byl pravdou, jakmile slunce zapadlo za horizont, bylo to více než příjemné. Kupodivu jsme byli v Lodge skoro samy a za celou cestu jsme potkali jen pár lidí.






Příroda a výhledy jsou tu opravdu dechberoucí, bohužel na fotkách se úplně vytrácí to neuvěřitelné měřítko a nekonečný prostor...






Při pozorování místní vegetace si člověk konečně uvědomí, v jakém podnebí a klimatu vlastně takové kaktusy a sukulenty žijí a pochopí, jaké podmínky by jim měl doma co nejvíce nasimulovat, aby se jim dařilo... 


Ke konci nám z toho vedra už trochu hrabalo, no...


Ještěže nás druhý den čekala oáza Sangalle, kde díky kanálům s přívody vody z řeky Colca bylo vše krásně zelené a měli tu i bazén s ledovou říční vodou!




Takhle roste papája


Na závěrešný výstup s převýšením asi 1300 metrů jsme se vypravili v pět rádno, abychom si pojistili chládek


a já po cestě našla trochu mulího štěstíčka!





Kaňon Colca je zase úplně jiná krajina, než jsme do té doby v Peru viděli. Je to neuvěřitelně proměnlivá země.
Po výstupu jsme akorát stihli autobus do Chivay a pak směr jezero Titikaka, tak to zas příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!