9. dubna 2020

Kdy přebalit kokedamu

O tom jak dlouho kokedamy vydrží jsem už psala tady. Ale nic netrvá věčně i kokedamu je v některých případech potřeba předělat.

A kdy je to tedy vlastně potřeba? Odpověď je jednoduchá: je to tehdy, pokud je rostlina už tak velká, že jí bal nestačí nebo se kokedama z nějakého důvodu začala rozpadat.




Na fotce vidíte asi tři roky starou kokedamu s nolinou, která vypadá přesně tak, jak má taková kokedama po takové době vypadat... mech zhnědnul, což se stane většinou do měsíce či dvou od výroby, protože mech v interiérových podmínkách nepřežije (pokud ho nemáte v teráriu či aeráriu), nadále ale plní funkci přírodního květináče. Více o mechu na kokedamách jsem psala tady.
Občas se děje, že se na povrchu kokedamy objevují kořeny, většinou se ale jen vynoří a zase zarostou zpět. Když totiž kořen narazí na světlo a na vzduch, pochopí, že to pro něj není vhodné prostředí a radši pokračuje v růstu zpět do kokedamy, kde je vlhko a tma. 

To co se na této kokedamě na první pohled může zdát jako plíseň na povrchu balu, to je ve většině případů vodní kámen. Pokud máte tvrdou vodu, ale nechcete mít na kokedamě bílý povlak vodního kamene, zalévejte kokedamy převařenou nebo uplně nejlíp dešťovou vodou. Zřídka se může na kokedamě opravdu vyskytnout i plíseň, o tom co s ní a jak jí poznat jsem psala tady.

Konkrétně nolina je hodně nenáročná rostlina, která nepotřebuje ke svému životu moc, a tak v takovéto kokedamě vydrží klidně další 3 roky, stačí občas trochu přihnojit do zálivky... předělávat takovou kokedamu jen proto, aby byla chvíli zase zelená, za mě nedává smysl, protože za chvíli bude vypadat úplně stejně.




Tady je ukázka jedné předělávky kokedamy s nolinou, kdy to opravdu mělo smysl. Z balu se už drolil substrát a spodní část síťky byla povolená, protože dlouho stála jen v misce a nebyla zavěšená.




























U tohoto pět let starého asparágusu už opravdu bylo nutné kokedamu obnovit. Kořenové hlízy trčely ven, substrát se vydroloval a síťka už byla povolená.


A pro představu, jak vypadá kokedama po x letech, tohle je moje kokedama s vavřínem vyrobená v létě 2015, můžete jí vidět ve výloze Zahrady na niti. Dokonce se na ní chytil i ten mech, ale to jen díky tomu, že je ve výloze vlhko a chladno. Tuhle kokedamu určitě předělávat není potřeba, maximálně zastřihnu ten bobkový list, aby nespotřebovával tolik vody a občas přihnojím do zálivky, aby se substrát trochu doplnil o živiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!