30. prosince 2017

Pastoruri

je ledovec který tu je a brzo nebude...



Vydat se na výlet k ledovci Pastoruri nám doporučil spolubydlící v huarázském Airbnb, student PhD. který se právě ledovcem a jeho vlivem na okolí zabývá. Jediná možnost jak se k ledovci dostat byla opět s průvodcem, po cestě byla ještě zastávka na prohlídku největších bromélií na světě a pak nás vyložili na parkovišti, odkud vedla dlážděná cestička až k ledovci. Tomáš tentokrát zůstal v posteli, aby konečně vyležel angínu, kterou si přivezl a chudák o tuhle nádheru přišel.






Nojo, byl to trochu turictický zážitek, ale v těch 5 tisících metrech mi to ani nevadilo, byla jsem ráda, že jsem se pomalým tempem a s hlubokými nádechy doploužila až k ledovci. A bylo zajímavé pozorovat ostaní účastníky zájezdu z nejrůznějších koutů planety, jak se s touhle procházkou popasovali oni.

Naštěstí jsem s sebou měla koka povzbuzovač na žvýkání, trochu to pomáhá, i když mám dojem, že je to spíš placebo :-)



Každého, kdo tvrdí, že globální oteplování neexistuje bych poslala sem na Pastoruri, místní se následků roztání ledovce dost děsí, za 10 let už tu po něm nebude ani památky...
Dřív se sem dokonce jezdilo lyžovat, ale za posledních 30 let se ledovec o 25% zmenšil a v zimě už ani nepřirůstá, takže by se mu prý už ani nemělo říkat ledovec. Vědci tu zkouší různé metody, jak ledovce zachránit, třeba pokrytím izolační vrstvou pilin, ale všichni se shodují, že všechny andské ledovce prostě časem roztají a pro místní ekosystém to bude velký problém.

Andská panoramata z vyhlídky v 5120 m n.m.

Byl to krásný zážitek, nikdy jsem takhle vysoko nebyla a ty andská panoramata... já jsem prostě víc na hory než na moře. Co vy?

2 komentáře:

  1. Taky jsem víc na hory než na moře a taky jsem byla nejvýš v 5100 m a taky v Peru :-)

    Krásné články. Úplně se mi po těch panorámatech stýská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to asi závislost! Jak to sem postupně přidávám, tak už se mi taky stýská... horská panoramata se prostě neokoukají!

      Vymazat

Děkuji za komentáře!