10. února 2024

Jaké rostliny do místností bez oken?

 Jedna z nejčastějších otázek, kterou v Zahradě na niti dostáváme:

"Jakou pokojovku byste mi poradila do koupelny/chodby kde není okno, kde je okno jen do svetlíku, kde jsou jen prosklené dveře z vedlejší mísnosti?" 


Stručná odpověď: "Žádnou."

Podrobnější odpověď:

Rostliny žijí díky fotosyntéze, což je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie ze slunečního záření na energii chemických vazeb. Bez denního světla nemůže probíhat fotosyntéza a tedy ani rostliny.

Bez dostatku světla bude každá rostlina strádat, nebude vypadat dobře až nakonec chcípne. Pokud potřebujete mít rostlinu v místnosti bez okna nebo s úplně minimálním osvětlením

- počítejte s tím, že budete často kupovat rostlinu novou

- kupte si rostlin víc a po pár dnech je střídejte

- pořiďte rostlině led žárovku s denním spektrem, spínač a dosvěcujte rostlině, aby měla dostatek světla 


Pár tipů na rostliny do místnosti bez oken

- umělá pokojovka, dneska už i umělé rostliny vypadají docela dobře

- stabilizované květiny, to jsou živé květiny, které prošli stabilizačním procesem, kdy byla voda v rostlině nahrazena stabilizačním roztokem a rostliny tak vydrží i několik let v nezměněném stavu; možná znáte stabilizované růže, které vypadají jako živé a vydrží roky nebo stabilizovaný mech z kterého se vyrábí mechové obrazy

- řasokoule zelená, sladkovodní řasa, která v přírodě žije na dně jezer (určitě je ale také vhodné jí občas dopřát světlo nebo jich mít víc a střídat je)

- sušené květiny nebo i nějaká dekorace ze sušených květin


- závěsná aerária naplnit přírodninama jako sušené květiny, suché plody, kameny, mušle, šišky

květiny z lega, trochu netradiční, za to originální botanická kolekce od Lega

 


Vlastně koukám, že těch možností je docela dost a nemusíte trápit nebo pozorovat skomíracjící živou pokojovku. Více inspirace najdete v mojí záložce na Pinterestu.


Já osobně okno v koupelně i v chodbě mám a pokojovky tam nemám, protože tam toho světla není tolik, aby to zvládaly bez větší péče. Navíc mi připadá, že pro těch pár desítek minut času, které tam denně strávím to za tu energii a čas věnovaný péči prostě nestojí.

Na WC, kde je jen malé okno na sever mám řasokoule a vlhkomilné uzavřené terárko o které prakticky nepečuji, neotevřela jsem ho cca 2,5 roku.

Jaké rostlinné dekorace máte v koupelně či chodbě vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!