25. února 2024

5 pravidel péče o kokedamy

 

interier-kokedama-filodendron-paroznatka-asparagus-detail


Kokedamy jsou stále ještě trochu netradiční způsob pěstování a mohou vzbuzovat nedůvěru a obavu z komplikované péče. Pravdou ale je, že kokedamy jsou na péči nenáročné. Tady je pět stručných pravidel, jak o kokedamy pečovat. 

1. pravidlo: Zalévám jednou týdně!

Většina kokedam se zalévá jednou týdně namočením do odstáté vody. Doporučuji si určit jeden den, kdy budete kokedamy zalévat, je to jasné a přehledné a nebudete muset přemýšlet, kdy že jste to naposledy kokedamy zalévali.

 

2. pravidlo: Když je teplo, kontroluji!

Pokud se v místnosti, kde kokedama visí více topí nebo jsou letní vedra, občas kokedamu zkontrolujte potěžkáním balu. Když bude bal příliš lehký, je to znamení, že máte kokedamu namočit dříve než za týden. 

Nebojte, už po měsíci péče o kokedamu moc dobře poznáte, kdy je kokedama těžká a kdy lehká!

 

3. pravidlo: Žádné louhování!

Kokedamu nikdy nenechávejte namočenou moc dlouho, opravdu stačí pár minut. Příliš dlouhým louhováním se z balu vyplavují živiny a vzduch, kořeny mohou začít uhnívat a navíc bal měkne a ztrácí pevnost a tvar.

Pokud jste zapomětliví, nenamáčejte kokedamu do kbelíku s velkým množstvím vody, stačí miska a půllitr vody který do misky nalejete. Až kokedama vše vsákne bude stát na suchu a nebude se louhovat v kbelíku vody i když na ní zapomenete.


4. pravidlo: Hnojím od jara do podzimu

Párkrát za vegetační dobu, to je od jara do podzimu můžete přidat do zálivky hnojivo na pokojové rostliny. Stačí úplně obyčejné minerální hnojivo. Lignohumát můžete dopřávat kokedamě celoročně.

 

5. pravidlo: Je to pokojovka!

Kokedama je vyrobená z pokojové rostliny, péče o ní je stejná, jako kdybyste jí měli v květináči, jen se jinak zalévá. Pokud se rostlině nedaří, není to tím, že je v kokedamě. Nejčastější problémy při pěstování pokojovek najdete v tomto článku

Pokud se vaší kokedamě nedaří, neváhejte nás kontaktovat pro radu! Určitě je lepší se poradit dříve než později, většinou na problém příjdeme poměrně rychle.

Pokud byste se o kokedamách chtěli dozvědět víc, všechny otázky a odpovědi najdete v článku FAQ/ Časté dotazy na kokedamy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!