20. února 2022

7 začátečnických chyb v pěstování pokojovek

Pro začátečníky i pro ty, kteří třeba jen hledají, kde dělají chybu, že se pěstování nedaří je dobré si zopakovat sedmičku nejčastějších chyb v pěstování pokojovek. 


Ve většině případů, když chce někdo radu, bývá problém někde tady:

1/ PŘELÉVÁNÍ

Nejčastější příčina nezdaru při pěstování pokojovek je z mojí zkušenosti rozhodně přelévání. Hlavně začínající pěstitelé mají představu, že rostlinám se musí věnovat a zalévat je několikrát týdně a že všechny druhy se zalévají stejně.

Četnost zálivky je u různých druhů různá a zaléží také na prostředí, kde je rostlina umístěná. Nejméně často se zalévají kaktusy a sukulenty, které mají specifické požadavky - více o pěstování kaktusů a sukulentů najdete v článku zdeJiné nároky na zálivku mají vlhkomilné tropické druhy rostlin. Obecně ale platí, že u většiny pokojových rostlin byste měli před opětovnou zálivkou nechat vyschnout vrchní část substrátu do hloubky cca 1 cm a zalévat spíše méně. Nemusíte prolít celý květináč vodou, pokud máte tu tendenci je dobré zalévat do podmisky, pak vidíte, kolik vody jste rostlině dopřáli.

Přelitím začně rostlina strádat, protože jí začnou uhnívat kořeny a nemá tak, jak přijímat vodu a živiny, začíná žloutnout a schnout. První pomoc, když rostlinu přelijete je jí přesadit do vlhkého substrátu nebo si hned pořídít řízky k zakořenění ve vodě.

Pokud máte nutkání o rostliny stále pečovat, pořiďte si rozprašovač a dopřávejte svým pokojovkám prvidelné rosení, to jim prospěje mnohem víc než zálivka obden.

přelitá Licuala


2/ ŠPATNÉ UMÍSTĚNÍ

Umístěním kaktusu 5 metrů od severního okna, kapradiny na jižní parapet nebo jakékoliv rostliny do koupelny bez okna se nestetká s úspěchem.

Různé pokojovky mají různé nároky na světlo, to podle toho odkud daný druh pochází. Zjistěte si odkud rostlina pochází a jaké má ve své domovině podmínky a hned pochopíte, kde se jí asi bude dařit v interieru. Třeba kapradiny většinou najdete v podrostu tropických a substropických lesů kde je vysoká vzdušná vlhkost. Kaktusy a sukulenty naopak v aridních oblastech, kde celé dny praží slunce.

Calathea orbifolia, která trpěla suchem


3/ PŘEHNANÁ PÉČE

Představa, že pokojovky vyžadují hodně péče a starostlivosti je mylná. Existuje spousta druhů rostlin, které je naopak lepší zanedbávat a moc se o ně nestarat. Základem úspěchu minimální péče je dobrý výběr druhu a jeho správné umístěni. Pokud víte, že máte tendenci hodně zalévat, pořiďte si vlhkomilné druhy nebo ty sukulentní umístěte někam, kde je nabudete mít na očích. Pokud víte, že na rostliny nebudete mít čas nebo na ně zapomínáte, pořiďte si sukulenty a kaktusy.

S přehnanou péčí se setkávám často i v případech, že rostlina začne jevit známky nespokojenosti, např. začnou žloutnout listy. To rozhodně není pokyn k tomu začít rostlině dopřávat dvojitou zálivku v domnění, že schne. Žloutnutí listů může mít spoustu příčin, kromě nedostatečné zálivky také např. i přelévání, nedostatek světla, průvan, choroby a škůdce nebo také změnu prostředí. Některé rostliny jsou citlivé na změnu umístění a změnu péče, proto vám rostlina může začít žloutnout hned jak si jí přinesete z obchodu domů. Dejte jí čas se aklimatizovat na nové podmínky! 

V případě, že se rostlině nedaří, se zamyslete, jaké má rostlina nároky versus v jakém je prostředí a co by mohlo být příčinou jejího strádání, než jí zahrnete přílišnou péčí. Někdy nezbývá než vyzkoušet, co se rostlině nelíbí stylem pokus-omyl. Časem získáte zkušenosti a budete schopni lépe odhadnout řešení. 

Monstera, která trpěla nedostatkem vody a chladem


4/ NEUVÁŽENÝ NÁKUP

Je dobré se vyvarovat impulzivnímu nákupu rostlin, které nás uchvátí svým vzhledem, ale o kterých nevíte, jestli pro ně budete mít doma podmínky. Určitě je lepší si nejdříve zjistit něco málo o nárocích na péči a umístění než si rostlinu pořídíte.

Pokud s pěstováním pokojovek začínáte, postupujte pomalu, nemusíte mít během týdne doma "urban jungle" a během měsíce všechny filodendrony od A do Z. Co když zjistíte, že vás to nebaví nebo obtěžuje? Pro začátek doporučuju navštívit třeba i naší Rostlinnou štafetu, akci, odkud si můžete zdarma odnést nějakou tu rostlinu nebo řízek, dostat i pár rad k pěstování. Začínejte s pěstováním postupně.


 

5/ CHYBĚJÍCÍ KONTOLA ŠKŮDCŮ

Zjištění, že je vaše rostlina napadená škůdci, až když je jimi úplně obalená a škůdce se přesunul i na všechny pokojovky v dosahu, je velká škoda. Předcházejte takovým nepříjemným situacím tím, že svoje rostliny pravidelně kontrolujete a když se objeví podezřelí hmyzí cizinci, řeště to hned! Více o tom jak na škůdce zde.


vánoční kaktus napadený červci


6/ ŠPATNÉ PŘESAZOVÁNÍ 

I přesazování se odvíjí od druhu rostliny. Kaktusy a sukulenty mají rádi těsnější květináče a potřebují propustný písčitý substrát. Vlhkomilné druhy preferují dostatek prostoru pro kořeny a humózní substrát. Více o substrátech a o tom jak si namíchat svůj vlastní zde.

Jedno pravidlo je ale pro všechny pokojovky stejné, vždy použijte květináč s drenážním otvorem, který umožní odtok přebytečné vody do podmisky či obalu. Více o přesazování pokojovek v článku zde.


7/ ŽÁDNÝ UČENÝ Z NEBE NESPADL

Představa, že někdo má talent na pěstování rostlin a tzv. zelené prsty a někdo je prostě vrah rostlin a chcípne mu i kaktus a nic s tím neudělá je mýtus. Každý se může naučit pěstovat rostliny, záleží jenom kolik času a úsilí tomu věnuje. Mít zelené prsty není dědičná vlastnost, vychází z toho, že se člověk o rostliny zajímá, zkouší je pěstovat, hledá si informace a postupně získává zkušenosti. 

To že člověku občas nějaká rostlina uhyne je úplně normální, není třeba se toho bát. Chce to jen zkoušet a nebát se neúspěchu.


A jaké jsou vaše začátečnické neúspěchy a kde myslíte, že se dělá nejčastější chyba v pěstování pokojovek?

1 komentář:

  1. Podle Howarda Gardnera existuje deset typů inteligence, nikdo nemá všechny typy zastoupeny stejnou měrou. Schopnost "zelených prstů" je projevem tzv. přírodní inteligence, někdo jí má opravdu naděleno více. Ovšem genetická dispozice je jedna věc, ale teprve rozvíjení intelektu všech typů z nás dělá mistry :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!