23. října 2020

Dopřejte svým pokojovkám lázeň!

Protože svoje pokojovky miluju a udělala bych pro ně všechno, několikrát do roka je všechny odtahám do koupelny do vany a pořádně je osprchuju. Jestli svoje pokojovky nekoupete, moc doporučuji jim tuhle lázeňskou proceduru dopřát aspoň na jaře a na podzim. Udělá jim to fakt dobře.

Smyjete jim z listů všechen prach a nečistoty a taky jim ukážete, že se staráte a že vám na nich záleží! Varianta je samozřejmě také mokrý hadřík a pěkně lístek po lístku otřít, ale na to já nemám trpělivost a u některých drobnolistých rostlin teda ani čas... 

Další možností je je všechny vystrčit pěkně ven na déšť, to je ještě vyšší level rostlinného spa, dešťovka dělá zázraky! Když ale tu možnost nemáte nebo se vám nechce tahat je všechny pět pater na zahradu, spokojí se vaše pokojovky i s vanou či sprchovým koutem. Určitě lepší než nic!


Protože už svoje kytky sprchuju odpradávna, mám pro vás pár tipů, jak na to:

Pokojovky je dobré na očistnou procedůru připravit dopředu. Dejte jim vodní půst a pár dní až týden před lázní je nezalévejte. Je třeba počítat s tím, že se při sprchování substrát namočí a to by některým druhům jako jsou třeba sukulenty nemuselo udělat dobře.

Před samotnou koupelí připravte koupelnu. Na dno vany dejte mokrý hadr, který zabrání jejímu poškrábání, já používám gumovou rohožku.

Nastavte vodu na vlažnou teplotu, ať rostlina neutrpí teplotní šok.


Rostliny sprchujte postupně po jedné, ideálně tak, že květináč s pokojovkou co nejvíce nakloníte, abyste zabránili tomu, že všechna voda po rostlině steče do květináče, který zcela nasákne. Vlhkomilným rostlinám to zas tolik vadit nebude, ale u sukulentů je důležité se snažit zabránit prosáknutí substrátu, zvlášť pokud rostliny sprchujete napodzim. 


Tady krátké video ze sprchování mého macíka fíkuse.


Kaktusy nespruchuji vůbec, ale pokud chcete dopřát lázeň i jim, tak určitě jen na jaře nebo v létě, kdy jim pořádná zálivka neuškodí. Je fajn, když vám u sprchování bude někdo asistovat, protože zvlášť u větších rostlin je poměrně náročné zároveň sprchovat rostlinu a držet květináč v náklonu.

Po osprchování nechte pokojovku ve vaně chvíli odstát nebo jí oklepejte, ať nemáte po bytě mokrou cestičku.


Ve vaně jsou naložené můj fíkus Macík, strelície, sanseviera a banánovník, zbylých 84 pokojovek čeká za dveřma.

Moc doporučuji párkrát do roka svým pokojovkám tu sprchu dopřát, zaslouží si to!


Mrkněte i na článek s tipy jak na přesazování pokojovek!



4 komentáře:

  1. Kdysi jsem mívala i mývala desítky kytek. Teď mám jednoho benjamína a taky ho sprchuju:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, Lucie, vy máte ale krásnou zahradu a velká okna do ní, tak ani moc pokojovek nepotřebujete, máte přírodu skoro v kuchyni :-)

      Vymazat
  2. Zítra jdu na to :-)dekuji za informace.

    OdpovědětVymazat
  3. Kytky ve vaně. To je noční můra mého manžela. :)) Jakmile vidí, že to lifruju do koupelny, tak je z toho hin. Poslední roky mu už říkám, ať si vezme o cbd kapsli víc a neremcá, že se mu to taky líbí, když to máme doma pěkně zelený. Ale je pravda, že když bych si to mytí a hlínu ve vaně mohla odpustit, asi by mi to taky nevadilo. Ale pst! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!