4. července 2017

Victoria Pragensis

Od 1. července do 3. srpna se na Piazzettě Národního divadla vlní dočasná městská krajina, rostlinná instalace Victoria Pragensis od Juráše Lasovského z Haenke, kterou tvoří tisíc rostlin. Její název odkazuje na objev největšího leknínu na světě Victoria amazonica českým botanikem Tadeášem Haenkem. 




Instalace chce upozornit na dědictví našich předků v podobě léčivých rostlin, které se odedávna používají po celém světě a na které se v současném přetechnizovaném světě zapomíná.
Mezi květináči okrasných trav tak najdete sem tam nějakou tu léčivou rostlinu a můžete si uprostřed téhle městské džungle i posedět a jen tak pozorovat cvrkot kolem.





Victoria Pragensis je opravdu povedená záležitost, nedá mi si nepředstavovat, kolik práce takový projekt stojí a vždy cítím velký respekt k lidem, kteří se do takových věcí pouští, je to známka, že jsou zapálení pro věc.
Jako zahradnici mě samozřejmě zajímá nejen celý koncept, ale i použité druhy a to, jestli a jak v tomto dosti exponovaném místě budou rostliny fungovat, i když se jedná pouze o měsíc... každý kdo alespoň párkrát procházel po Piazzettě (nebo tu celý den stál u svýho stánku na Dyzajn márketu) určitě ví, že tu panují poměrně extrémní podmínky, průvan se občas promění v úplný vichr a v létě je to tu rozpálené jako na poušti...
Živé instalace s sebou nesou i břímě průběžné péče a udržování konstatní kvality rostlinné instalace je mnohdy stejně náročné jako proces vzniku, ne-li náročnější. 

Takže klobouk dolů před tvůrci, držím palce, máte můj obdiv!










Rozmístění léčivých rostlin






8 komentářů:

  1. Jejda, to je super nápad ! Jedeme koncem července do Prahy, tak se tam určitě podíváme a taky se chci podívat k Vám na "Jezerního skřítka". Ráda chodím na Váš blog. Přeji hezký den. Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě těší, že se Vám u mě líbí! Tak brzy na viděnou!

      Vymazat
  2. Děkuji za tip, moc ráda se tam zajedu podívat až budu v Praze a k vám taky 😉
    Chystám se už dlouho..
    Krásné letní dny, Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajeďte, stojí to za to!
      A určitě se zastavte i u mě v Zahradě, dvě mouchy jednou ranou ;-)

      Vymazat
  3. Krásné oživení piazzetty, pointa instalace je velmi neotřelá. Doufám, že se tam co nejdříve zajdu podívat.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju, že jsem to mohla vidět aspoň takto! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemáš zač, Olív!
      Příště zajedeme do Nony na Nové scéně na rakvičku, maj tam nejlepší... v hrnečku šlehačky ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře!