6. května 2017

Ferdinadovy zahrady


Možná už jste zaznamenali tenhle nový pořad o zahradách, který každou sobotu běží na České televizi. Pokud ne a zajímají vás zahrady nebo dokonce zahradu máte, moc doporučuji se podívat.


Fredinand Leffler a zahradník Honza Václavek

V osmi dílech ukazuje zahradní architekt Ferdinad Leffler s pomocí různých profesních kolegů a zahradníků, jak se vlastně takové zahrady navrhují, realizují i užívají. 

Ferdinand Leffler a zahradní architektka Jana Pyšková

Mám z tohoto osmidílného seriálu vážně radost, protože je to konečně pořad o zahradách na úrovni. Ukazuje, co všechno je vlastně náplní práce zahradního architekta a jak moc záleží na vizi, krativitě, řemeslu, dobré realizaci a také osvícenosti zákazníka. Dozvíte se v něm základní principy navrhování různých typů zahrad, jak přistupovat k okolí, které je také součástí zahrady, jak používat různé typy rostlin a materiálů a jak se nad zahradou zamyslet celkově. Je strašně důležité si uvědomit tu propojenost všeho se vším.
Ferda to dělá zábavně, nechodí okolo horké kaše, umí říct podstatné a nezachází přitom do přílišných detailů. Zároveň jsou ale součástí třeba skici řezů jak zasadit strom, poskládat suchou zídku nebo položit šlapáky do trávy...

Některé ukázané zahrady mi jsou bližší, jiné méně, ale o to ani tak nejde, hlavní je to, že se třeba podaří alespoň trochu dostat mezi lid nějaké povědomí o tom, jak může vypadat funkční zahrada a že to, co se v našich končinách často zahradou nazývá už často neplní svůj účel. Kdyby měl tenhle pořad zachránit jedinou zahradu od vzorce trávník - bazén - tújový plot a ušetřit jednu vzrostlou jabloň od zbytečné skázy, tak by stál za to.

Klobouk dolů, dala bych tento pořad povinně ke shlédnutí všem majitelům zahrad u nás :-)



Ze zatím pěti odvysílaných dílů se mi asi nejvíc líbil díl o venkovské zahradě a díl o malé městské zahradě.


Podívejte se na Ferdinandovy zahrady a napište mi, co vás zaujalo, překvapilo nebo inspirovalo, moc by mě to zajímalo...





9 komentářů:

  1. Práve včera som ho objavila, mala som veľkú radosť...

    OdpovědětVymazat
  2. Já byla nejvíc zvědavá na díl o permakulturní zahradě, protože je mi tahle filozofie blízká. A ačkoliv zrovna tato zahrada zůstala nedokončená a rozpracovaná, moc se mi ten díl líbil. Protože ukázal, že zadavatel a zahradní architekt nemusí vždycky najít společnou řeč a pak to prostě nedopadne. A že někdo může chtít permakulturní zahradu, a přitom na ni ve skutečnosti nemá "koule". Že je to třeba jenom o následování nějakého trendu, který ale samozřejmě není pro každého. Že někdo tu filozofii úplně nepochopí. Vidím tam paralelu s alternativními školkami a školami - často se setkávám s tím, že tam rodiče své děti dávají, protože je to tak trochu "in", a pak vyměknou, protože zjistí, že jim není příjemné, když si vyzvedávají z lesní školky dítě špinavé od hlavy až k patě od bláta, nebo že jim vlastně ve škole chybí známky a tak dále... No a ta venkovská zahrada byla taky úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Zuzu, je super, že se v seriálu objeví přesně i takové situace, jako s tou permakulturní zahradou... člověk si na tom uvědomí spoustu věcí, tak jak popisuješ. Ploblém, že člověk vstupuje do projektu s tím, že vlastně neví co chce a co se mu líbí a zjišťuje to až v procesu realizace, je bohužel velmi častý a hodně nešťastný. Vznikají pak kompromisy a na takových základech se pak funkční zahrada staví jen velmi těžko. Jsem zvědavá na další díly!

      Vymazat
  3. Díky za tip, neznám, ale rozhodně všechny díly dodatečně dokoukám

    OdpovědětVymazat
  4. Serial sleduju od prvniho dilu zahradu mame cerstve s manzelem jsme zahradnicke panny...moc se nam porad libl...od zacatku jsme vedeli ze nechceme jit cestou bazen travnik a rada tují...jako zacatecnici ocenujeme prave i jednoduche prakticke skicy jak se co sazi dela...moc povedene...a ferdinand je osobnost na kterou se dobre kouka...takze za me po dlouhe dobe super porad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že to opravdu funguje a že Vám třeba přinese potřebou inspiraci a alespoň základní stavební kameny do počátku! Ať Vám zahrada vzkvétá!

      Vymazat
  5. To mi nějak uniklo, ale kouknu se zpětně na počítači:)....já zase sleduji v neděli na ČT1 - Kouzelné bylinky, je to sice z jiného soudku, ale mně se líbí:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!