Miluju wafle a jakmile je mají v kavárně či restauraci v nabídce, většinou neodolám. Nejlepší wafle v Praze mají podle mě ve SmetanaQ.
Dosáhnout u waflí aby byly nadýchané a zároveň křupavé je skoro vyšší dívčí, vyzkoušela jsem spoustu receptů, abych zjistila, že nejde nejspíš jen o recept, ale i o správný přístroj.
Tak bych se s vámi ráda podělila o ten nej recept a o tipy jak na ty nejlepší wafle.
Ingredience (na cca 10 waflí)
200 g hladké mouky (když mám používám i celozrnou)
100 g polohrubé mouky
75 g cukru (moučka nebo krupice)
špetka soli
1 kypřící prášek do pečiva
500 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
2 vajíčka od šťastných slepic (žloutky a sníh z bílků)
Postup
Ve větší míse smíchám všechny suché ingredience,
pak postupně vmíchám máslo, dva žloutky a mléko
a nakonec opatrně vmíchám našlehaný sníh
Waflovač
Ukázalo se, že i druh waflovače má na výsledek docela vliv. V takovém tom toustovači s waflovými nástavci se mi nikdy nepodařilo dosáhnout dostatečné propečenosti a wafle byly buď nedopečené - gumové nebo dopečené, ale vysušené. Předpokládám, že to je nízkou teplotou nebo nedostatečným výkonem. Možná na tom budou líp speciální waflovače určené jen pro wafle, ale ty jsem nezkoušela.
My máme kontaktní gril od Tefalu do kterého jsme koupili waflovací plotýnky. Jde na něm nastavit teplota i čas pečení, což je super a jde to fakt rychle.
Do waflovače naleji jednu sběračku těsta, plotýnka nemusí být úplně pokrytá těstem, protože to ještě při pečení nabyde a roztáhne se. Nic nevymazávám, v těstě je dost másla a nepřipéká se. Peču na 230 - 240 C, 4 - 5 minut a po té nechávám wafle vychladnout na mřížce, aby nemokvaly.
Příprava a pečení je sice vcelku jednoduchá, ale nějaký čas to přeci jen zabere, tak jsem zavedla takový můj waflovací hack... občas upeču wafle z dvojité dávky těsta, což vyjde asi na 20 velkých waflí a ty zamrazím. Když dostanete chuť na waflovou snídani, stačí pak vytáhnout wafle z mrazáku, šoupnout do topinkovače nebo na pánvičku nechat rozpéct a máte luxusní snídani za 5 minut. Jsou opravdu jak čerstvé, vůbec bych nepoznala rozdíl.
A nakonec ještě pár tipů s čím máme wafle nejradši:
Rozhodně vede jakákoliv kyselá marmeláda se šlehačkou
Pak marmeláda s osalzeným tvarohem nebo pribiňákem
Wafle s tvarohem a čerstvým ovocem
Wafle zakapaná citronovou šťávou se skořicovým cukrem a šlehačkou
Wafle s javorovým sirupem
Wafle se slaným karamelem a šlehačkou
Prostě hodně šlehačky, to je základ!
Nutelu doma nemáme, připadá mi, že všechny chutě totálně přebije jak je přeslazená
Tak to je ode mě vše o waflích, budu ráda, když se podělíte o svoje waflové tipy a recepty v komentářích!
U nás patří wafle ke každému nedělnímu ránu, kdy jsme doma. Zajímavé je, že jsme nezávisle na vás došli k téměř stejnému receptu (jen kypřícího prášku dávám méně) a stejné značce waflovače 😊 Ten hack s mrazákem určitě vyzkoušíme, díky za tip!
OdpovědětVymazatTak to je vtipný, je vidět, že recept fakt funguje! A ten mrazák zkuste, ušetří to spoustu práce :-)
Vymazat