30. října 2022

Pokojovky do tmavších interiérů

Přesto, že pokojové rostliny jsou většinou původem ze subtropických a tropických oblastí, kde je na rozdíl od našeho mírného pásma mnohem více světla, existují i druhy, které dobře snašejí i tmavší interiéry. Většinou jsou to rostliny přirozeně rostoucí v podrostu subtropických lesů, kam tolik slunce nedopadá.

Pojďme si nejdříve ujasnit pojem málo světla, každý si pod ním totiž představí něco jiného. Každá rostlina potřebuje ke svému růstu přirozené světlo protože funguje na principu fotosyntézy. Obecně platí, čím více přirozeného světla, tím se bude rostlině dařit lépe a bude lépe vypadat. Některé rostliny jsou trochu méně náročné na dostatek světla, stále ale platí, že se jim bude dařit lépe, když budou mít světla dostatek. 

Pokud si tedy chcete pořídit pokojovku do koupelny bez okna nebo do chodby kam projde pár paprsků přes prosklené dveře, doporučuji koupit umělou Fejku z Ikea. Jestli vám na živých rostlinách v místnostech bez oken opravdu záleží, můžete zkusit můj hack - mít rostlin víc a zkusit je točit třeba po několika dnech, aby nebyly na místě bez světla moc dlouho. 

S nedostatkem světla se automaticky pojí i četnost zálivky. Samozřejmě záleží na druhu a prostředí, ale obecně je potřeba si uvědomit, že rostliny v horších světlených podmínkách nespotřebují tolik vody, proto je potřeba dbát na to, abyste je nepřelévali. Vždycky nejdříve zkontrolujte, jestli nestojí ve vodě a jestli je povrch substrátu už mírně vyschlý než rostlinu zalijete. Přelévání zvlášť v tmavších stanovištích se projevuje uhníváním kořenů, rostlina vypadá, že schne nebo vytváří slabé vytáhlé přírůstky, které se táhnou za světlem.

A teď už si pojďme představit druhy rostlin, kterým se u vás bude dařit i pokud nemáte zrovna nejsvětlejší byt či pokoj.



Epipremnum

Jako první bych asi zmínila pokojovku, kterou určitě všichni znáte, protože je to jedna z těch úplně nejméně náročných - šplhavnice neboli potos neboli Epipremnum. Tuhle rostlinu najdete nejspíš v každé druhé domácnosti i kanceláři. Potos si vystačí opravdu s málem a můžete ho pěstovat i hydroponicky, tedy jen ve váze s vodou. Je převislý a dobře a rychle roste i v nepříliš dobrých podmínkách. Dobře se množí, stačí odstřihnout výhon a nechat ve vodě zakořenit. Existuje spousta barevných variant od nejklasičtějšího potosu s bílým panašováním, přes zelený po trendy zářivě žlutý Epipremnum Aureum. 

Právě neokoukaný neonový kultivar používáme v Zahradě na niti do kokedamy. Kokedama s neonkou povyšuje tuhle obyč pokojovku ještě výš.


Monstera

Pokud máte doma dostatek místa, mohu doporučit klasickou Monsteru deliciosu. Aktuálně velmi trendy pokojovka je zároveň velmi nenáročná. Možná si jí pamatujete ze školních či nemocničních chodeb. Má krásně tvarované velké listy a vydrží nejen tmavší kout, ale i minimum péče. Jen je potřeba počítat s dostatečným prostorem, časem bude potřebovat velký květináč a nejspíš i oporu ke které jí budete muset vyvázat. 

Menším ale podobně nenáročným duhem monstery je kultivar Monstery adansonii zvaný Monkey Mask. Vzrůstem se podobá spíše šplhavnici, má menší děrované listy a je to spíše převislá pokojovky, taktéž jí ale můžete vyvazovat k opoře či nechat pnout po poličce či okně. V Zahradě na niti vyrábíme i kokedamu s monsterou Monkey Mask, moc dobře se jí v kokedamě daří!
















Scindapsus pictus

Elegsntní převislá pokojovka s hedvábnými listy a světlým panašováním je také velmi nenáročná na pěstování. O zálivku si řekne stočením listů, je dobře jí zalévat po mírném proschnutí substrátu a dobře se jí daří i na tmavších místech. Jen je třeba počítat s tím, že pak bude mít menší listy a nebude tak bohatá. 

Kokedamy s touhle sametovou pokojovkou vypadají skvěle a jsou opravdu nenáročné na péči, ideální pro pěstitele začátečníka!


Chlorophytum

Zelenec je taková tradiční kancelářská pokojovka což svědčí o tom, že je opravdu hodně nenáročný. Má úzké dlouhé listy, nejčastěji s bílým pruhovaným panašováním a vyráží výhony s dceřinnými rostlinkami. V angličtině se zelenci pro tuto vlastnost říká pavoučí rostlina (Spider plant), opravdu to vypadá, jako pavouci vyskakující z rostliny. Zelenci se bude dařit všude, kde je aspoň trochu přirozeného světla. Je to nenáročná pokojovka ať už v květináči nebo v kokedamě.


foto: Pinterest

Zamiokulkas

Rostlina z Madagaskaru s prapodivným názvem vypadá díky svým lesklým listům trochu jako umělá. Je velmi oblíbená pro svůj dokonalý vzhled, rychlý růst i nanáročnost. Je to jedna z těch vzrůstnějších druhů a dobře přirůstá, takže počítejte s tím, že jí budete muset často zvětšovat květináč nebo rozsazovat. Na péči je opravdu nenáročný, zálivku vyžaduje po mírném proschnutí.




Sanseviera

Dříve poměrně neoblíbená socialistická pokojovka známá pod přezdívkou tchýnin jazyk se opět vrací do módy a důvodů je hned několik. Tenura je totiž extrémně nenáročná a vydrží snad úplně všechno kromě přelévání. Svým úzkým a vysokým růstem se hodí i tam kde místa moc není. 

Do kokedamy používáme sansevieru cylindricu, která má kulaté listy, není panašovaná a působí tak trochu geometricky a minimalisticky. Kokedamu se sansevierou si u nás často pořizují muži, je to taková chlapská kytka.


Maranta

Zvaná též modlivka, protože přes den sklápí své krásně zbarvené listy, až to vypadá, jako by se modlila. Naopak ožívá a roztahuje listy navečer. V přírodě roste plazivě v podrostech deštných lesů Jižní a Střední Ameriky, a tak je zvyklá na nedostatek světla. Miluje ale vlhko a teplo, takže jí udělá dobře rosení a je radno se vyhnout studeným parapetům s průvanem. Kokedama s marantou je už naše zahradoniťová velmi oblíbená stálice.














Anthurium

Pokud máte rádi kvetoucí pokojovky, ale kvůli nedostatku světla vám žádné nikdy nevykvetli, zkuste toulitku. Její květy sice vypadají trochu voskově, ale hodně dlouho vydrží a při správné péči vám pokvete celoročně. Anthurium zalévejte po proschnutí substrátu, spíše mírně. Vyhněte se rosení, je totiž náchylné na houbové choroby na listech, které se rády šíří právě vlhkostí. 

Anthurium v kokedamě vypadá skvěle, jen je potřeba ho vždy zavěsit maximálně do výšky očí. Když ho pověsíte moc vysoko, připravíte se o pohled na krásné květy, které ze spodu nejsou moc vidět.


foto: Pinterest

Spathiphillum

Další skvěle kvetoucí pokojovka do tmavších interiérů je toulcovka. Květem je podobná toulitce, má ale pouze bílé květy. Na rozdíl od toulitky má ráda stálé vlhko, takže nevadí, když jí občas trochu více zalijete. O zálivku si také umí říci sama, svěsí listy dolu a připomene se vám. 

Spathiphillum do kokedam pro jejich náročnost na zálivku nepoužíváme. Z naší zkušenosti chce v kokedamě zálivku minimálně dvakrát týdně a my razíme zásadu, že by člověk neměl být otrokem svých rostlin.


Další tipy jak na pěstování rostlin najdete tady na blogu v sekci Jak pěstovat


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!