4. srpna 2022

Jak na řízkování pokojovek


Řízkování je nejjednodušší způsob, jak si namnožit svoje pokojovky. Hodí se pokud už jsou vaše pokojovky přerostlé a rádi byste je zredukovali či zmladili nebo pokud prostě zatoužíte si udělat doma trendy urban jungle neboli městskou džungli. Zároveň se pak můžete pustit do štafetování rostlin s kamarády nebo se zúčastnit Rostlinné štafety a svoje výpěstky či starší nechtěné pokojovky poslat dál. 

Pokojovky navíc začínájí být docela drahá záležitost, zvlášť větší či vzácnější exempláře. Proč si tedy nějaké nenamnožit řízkováním, není to nic složitého, stačí vědět pár základů a triků jak na to. 


Tipy na začátek:

- používejte vždy čisté a ostré nástroje a čerstvou vodu či substrát 

- počítejte s tím, že nebudete mít 100% úspěšnost a nenechte se odradit

- obrňte se trpělivostí, některým rostlinám to opravdu trvá dlouho než zakoření

- přípravek na podporu kořenění může pomoci, ale zvládnete to i bez něj


Způsoby jak nechat řízek zakořenit

Kořenění ve vodě je asi nejjednodušší způsob, kterým lze nechat zakořenit prakticky jakoukoliv vlhkomilnou pokojovku. Je třeba si dát pozor, aby byla ve vodě kolínka, z kterých původně vyrůstali listy a z kterých následně vyrostou kořeny. Řízek vložte do vody jen tak hluboko, aby nebyly ponořené listy. Voda by měla být čistá, proto jí občas vyměňte, aby vám stonek neuhníval. Kořenění můžete podpořit umístěním do tmavé nádoby, tma lépe svědčí tvoření nových kořenů.


Kořenění řízků rovnou v půdě může být trochu náročnější v tom smyslu, že je potřeba udržovat substrát neustále vlhký. Pomocníkem pak může být poklop či přikrytí mikrotenovým sáčkem, aby se zabránilo rychlému odparu. Osobně mám dobrou zkušenost kořenit rovnou do substrátu např. řízky vánočních a velikonočních kaktusů, rhipsalisů či filodendronů.



Kořenění v rašeliníku je také jednou z variant. Používám ho především u řízků, kterým se nedaří zakořenit ani ve vodě ani v substrátu a uhnívají. Řízek částečně zabalím do vlhkého rašeliníku a zavřu do miniskleníčku. Kryt na rašeliník je tentokrát nutný, protože rašeliník má tendenci opravdu ryhle vysychat.


Jak získat ten správný řízek

Některé druhy rostlin se řízkují stonkovým řízkem, u některých stačí list nebo dokonce i jen část listu.

U stonkového řízku je potřeba získat tzv. kolínko, z kterého vyrůstá list a po té i nové kořeny. Část stonku odstřihneme ostrými nůžkami a nejspodnější listy odstraníme. Takto připravený řízek už můžeme vložit do vody, zapíchnout do substrátu či rašeliníku. Stonkovými řízky se množí většina pokojovek, od potosu, fíkusu, monstery, maranty či filodendronů po sukulenty jako tlustice či pryšce.


Listové řízky mají úspěch pouze u některých druhů rostlin. Z pouhého listu vám krásně vyroste třeba africká fialka, z části listu zakoření sanseviera neboli tchýnin jazyk. Listy sukulentů jako echeviera, sedum či senecio stačí položit na propustný písčitý substrát a pustí kořínky.  




Pomůcky které mohou pomoci k úspěšnému řízkování

Stimulax - prášek na podpoření kořenění rostlin, vhodný zejména pokud chcete podpořit kořenění dřevnatých řízků

Rašeliník - sphagnum je mech, který dobře zadržuje vodu, zároveň je lehký a vzdušný, takže může pomoci při kořenění řízků, které mají tendencí uhnívat

Domácí skleníček - pomocník v udržování stálé vlhkosti substrátu či rašeliníku, díky vysoké vzdušné vlhkosti a vyšší teplotě v něm rostliny lépe zakoření, můžete si ale pomoci i přiklopením řízku v půdě obyčejnou zavařovačkou

Lignohumát - pro rychlejší rozvoj kořenů můžete použít do vody, v které řízky kořeníte nebo do zálivky po zasazení do substrátu

 













A co vy, přidali byste nějakou radu k řízkování pokojovek? Daří se vám nebo máte nějakou pokojovku, kterou ne a ne rozmnožit? 

Ráda bych vás ještě pozvala na Rostlinnou štafetu, kde je jedinečná šance získat nejrůznější řízky pokojovek a načerpat inspiraci i tipy na pěstování. Aktuální termíny a více info na www.rostlinnastafeta.cz.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, chci se zeptat, jak použít lignohumat na řízky. Jen je do roztoku na par hodin namočit a nebo je nějaká koncentrace, ve které si můžou v klidu lebedit celou dobu? Dekuju za radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já používám lignohumát do vody na kořenění řízků ředěný tak nějak od oka... kdybych to měla specifikovat, tak asi tak polévkovou lžíci na deci vody. Je to organické hnojivo, takže se nemusíte bát, že byste tím řízky nějak popálila.

      Vymazat

Děkuji za komentáře!