6. února 2019

Urychlené jaro

Jak jinak si trochu rozzářit zimní splín než svěžími květy rychlených cibulovin... nejradši mám modřence a taky hyacinty pro jejich úžasnou vůni.





Nejkrásnější způsob jak doma naaranžovat rychlené cibuloviny jsou podle mě cibulové vázičky, v těch totiž vynikne celá rostlina i s kořeny.

Jak jsem se tak pídila po informacích o tomhle způsobu rychlení cibulovin, kterým si zpříjemňuji zimu už několik let, dopátrala jsem se hodně zajímavých informací a trochu mi spadla brada. Zjistila jsem, že první cibuloviny se takhle začali rychlit vlastně hned během tulipománie během 17. století, kdy tulipány dobily svět, staly se poprvé velkým trendem a ceny jejich cibulí se šplhaly do astronomických částek.
My už dnes máme tulipány, narcisy nebo hyacinty skoro za domácí druhy, ale původem jsou to rostliny z Číny a kazašských stepí, které se do Evropy dostaly až během 16. století a to samozřejmě zásluhou Holanďanů, jak asi všichni ví... Holandsko je od té doby cibulová velmoc. A já si, nevím proč myslela, že cibulové vázy jsou poměrně nový trend!

A přitom doklady o pěstování hlavně hyacintů v cibulových vázách jsou v různých publikacích už z 18. století a někde jsou dokonce tyto vázy znázorněny i v obrazech slavných mistrů!


jako třeba v tom od Philipa Rousseaua z roku 1850,
který vlastní rotterdamské muzeum


přehled cibulových váziček nabízených newyorskou firmou Henderson & Co. (19.stol.)
Nejvíce se vázy na cibuloviny vyráběly v zemích, kde byly cibuloviny hitem. Nejdekorativnější vázy na nožičkách a v různých stylech vznikaly ve Francii. Velmi populární byly v Anglii, hlavně během Viktoriánské éry a pro zdejší trh byly údajně hojně vyráběné v Čechách! Oj, kde ty časy jsou! 
Velmi krásné a jednoduché cibulové vázičky vznikaly samozřejmě i v Belgii, Holandsku a ve Skandinávii. A protože to byla opravdu oblíbená dekorace a vznikalo spousta různých druhů a stylů, staly se předmětem sbírek a po světě existuje mnoho sběratelů, kteří vlastní úžasné sbírky cibulových váziček. V Holandsku je to dokonce tak populární sport, že vznikl i Klub sběratelů cibulových váziček! Taky kde jinde, že? 


sbírka Patricie Coccorisové, která napsala o cibulových vázičkách knihu 
The Curious History Of The Bulb Vasezdroj
Mrkněte na některé sběratele a jejich kousky třeba tady nebo tady nebo tadyMusím říct,že jsem se nemohla nabažit a strávila jsem prohlížením nejrůznějších typů a pročítáním všech článků skoro celý den... to jen jako upozornění než kiknete! ;-) 

Je mi tedy stále větší záhadou, jak je možné, že je tak strašně těžké nějaké cibulové vázičky sehnat. A teď nemyslím ty starožitné, ale ty obyčejné, dnešní, moderní, nově vyrobené, vlastně jakékoliv. Prostě se na ně nějak zapomíná, sběratelé si hledají ty staré a o nové asi nikdo nemá zájem, jinak si to neumím vysvětlit. 




V Zahradě na niti se ale stejně snažím mít vždy nějaké k dispozici, momentálně najdete v nabídce menší lila cibulové vázičky na malé cibuloviny jako jsou modřence, irisy nebo drobné narcisky, různobarevné cibulové vázy, kouřové cibulové vázy na střední cibulky třeba narcisků. A největší lila cibulové vázy na cibule jako hyacinty či amarylisy.




Nově jsem objevila krásné vázy na cibuloviny z recyklovaného skla od jedné britské značky, a tak jsem neodolala a už jsou v nabídce Zahrady na niti. 

Vázu TRIO, DUO a SINGLE najdete v e-shopu i v atelieru. Dokonce tato kolekce váz byla oceněna prestižní cenou IF Design Award.



Cibulové vázy se zároveň dají použít jako ideální na klíčení avodkádových pecek, aniž byste museli do pecky zabodávat párátka. Nejlépe se mi osvědčila velká lila cibulová váza, dobře ale bude fungovat i trio váz z recyklovaného skla.




Cibulové vázy jsou dělané speciálně pro rychlení cibulovin, proto mají v horní části tzv. mističku, do které se postaví cibulka, ve spodní části je pak nádoba rozšířená na vodu pro kořeny. Voda se do vázy naleje jen do poloviny, aby cibule nikdy nestála ve vodě a neshnila. Na dno vázy se můžou dát i kamínky, aby se zajistila co největší stabilita.

(dále inspirační fotky z pinterestu)







Momochodem, víte že tulipány, hyacinty, narcisy i modřence nejsou naše původní flóra, ale pochází z Číny a íránských a kazašských stepí? Do Evropy se dostaly až v 16. století a říká se, že jedny z prvních modřenců rostli v Jelením příkopě Pražského hradu. Taková jarní exotika na kterou už jsme tak zvyklí, že jsme si jí skoro přivlastnili. Já jsem si docela dlouhou dobu myslela, že rozhodně aspoň tulipány jsou naše původní cibuloviny. Na našem území je ale z jarních cibulovin původní jen sněženka a bledule.







Mimo jarní cibulovou sezónu cibulové vázy najdou využití během celého roku - na menší kytičky nebo v nich můžete nechat kořenit řízky pokojových rostlin nebo nechat vyklíčit různé pecky a semena... třeba žaludy, kaštany nebo broskvovou pecku








Na rychlené cibule se ale dají použít i úplně obyčejné vázy, které třeba zrovna máte doma a mají příhodný tvar, třeba jako tyhle...


zdroj: pinterest




Co vlastně znamená rychlení cibulovin? 

Prostě urychlení jejich kvetení, abychom nemuseli čekat až do jara, a to se u cibulovin děje teplotou. Tradiční postup je, že cibuloviny zasázíte na podzim do květináčů a truhlíků a začátkem roku je přenesete ze zahrady nebo balkónu domů, kde díky vyšším teplotám začnou růst a následně i kvést v domnění že jaro je tady... prostě taková cibulová mystifikace...

Pokud chcete cibule rychlit v cibulových vázičkách, pak je nezasadíte do země, ale jen je umístíte na chladné místo, kde nemrzne, třeba do sklepa, do garáže nebo do ledničky, kde by ideálně měli být 6 - 8 týdnů. V lednu je vyndáte z lednice, umístíte na cibulovou vázu s vodou a vázu postavíte do místnosti s pokojovou teplotou. Cibule pomalu pustí kořeny a začnou klíčit. Nejzábavnější na tom je ten celý proces kořenění, pučení a růstu pozorovat...



Pokud jste si na podzim nekoupili cibule, už je teď na jaře asi neseženete, ale nevadí, do cibulových váziček se totiž dají použít i ty cibuloviny, co jsou teď k dostání v obchodech už narašené! Prostě jen opatrně odstraníte zeminu z kořenů, kořeny propláchnete a je to...


Také to tak dělám, protože na podzim většinou mívám jiné starosti než myslet na cibule na jaro. Navíc je to záruka, že vám cibule vykvetou, není totiž většího zklamání, než že se pipláte s cibulí z loňského roku a ona pak nevykvete. To se často děje u hyacintů, které se kvetením úplně vysílí a druhý rok pak nevykvetou.



Děláte si doma nějaká cibulová aranžmá? A jaké jsou vaše nejoblíbenější cibuloviny?

2 komentáře:

  1. Krása! Dají se někde koupit ty kobaltové vázičky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, všechny momentálně dostupné cibulové vázy najdete v mém eshopu na www.zahradananiti.cz/shop v sekci vazy...

      Vymazat

Děkuji za komentáře!