9. dubna 2018

Nejkrásnější lízátka


Když jsem poprvé viděla tahle květinová lízátka, zatajil se mi dech. Jsou tak krásná, že se člověku nechce věřit, že jsou opravdu k jídlu, proto se na to také každý pro jistotu zeptá... ale vážně jsou, jestli teda máte to srdce tu krásu slízat.



Za květinovými lízátky stojí Monika, která si po dlouhém zkoušení a bádání vynalezla svojí vlastní recepturu na cukrovou hmotu pro tvorbu lízátek a s podporou svého muže Luboše, začala tvořit tyto nádherné objekty k lízání. 
Lízátka Lumon jsou zcela bez konzervantů a barviv a obsahují jen přírodní aromata a rostliny, které si Monika sama ekologicky pěstuje nebo je nakupuje z ekologických zdrojů.



Lízátka vznikají ručně a každý kousek je tak originál, Monika s Lubošem je vyrábí po malých várkách a nechtějí ze svého malého podnikání dělat obří byznys, což je mi moc sympatické, mám to totiž podobně. 
S Monikou jsme se potkaly u mě v Zahradě na niti a tak dobře jsme si popovídaly a padly si do oka, že jsme se nakonec domluvily, že budu moci lízátka Lumon nabídnout svým zákazníkům. Moc mě tahle spolupráce těší, protože vím, že Monika svoje lízátka neposkytuje kdekomu a hodně jí záleží na tom, aby do konkrétního obchodu i stylově zapadla. Lízátka Lumon tak najdete hlavně na různých marketech a prodejních akcích, kde je prodávají osobně, aby měli i kontakt se zákazníky...


A tak jsem vyzkoušela první várku lízátek s maceškami a příchutí jahoda a lesní plody a všechny byly takřka během pár dní pryč!



Lízátko s maceškou a příchutí lesní jahody



Ptala jsem se Moniky, jak vlastně na tenhle skvělý nápad s lízátky přišli, protože tyhle počáteční impulzy, které vedou ke vzniku nových značek a projektů, mě vždycky nejvíc zajímají. 

Na počátku lízátek Lumon tedy byla Lubošova touha se osamostatnit, Monika už podniká dlouho, je totiž fotografka. Po cestě autem domů do Prahy s Lubošem přemýšleli, v jakém oboru by mohli podnikat a napadlo je vyrábět skvělou točenou zmrzlinu, jako mají v jedné cukrárně na Moravě, ale pak si uvědomili, že zmrzlina je trochu sezónní záležitost a zmrzlinářství se v Praze za poslední dobu vyrojilo docela dost. A jak monika přemýšlela nad různými cukrovinkami, napadli jí lízátka a to, že vlastně u nás nemáme žádná krásná a nechemická lízátka. 

plně si vybavuji, jak jsem po návratu z cesty začala hledat recepty, a co je vlastně potřeba za povolení pro výrobu cukrovinek. Po přečtení všech povinností, co máme mít, jsem se "zhroutila", že to nemůžeme dát. Člověku při umělecké činnosti stačilo jen mít živnostenský list, ale tohle bylo o dost náročnější... ale na druhou stranu vytvořit svojí značku má své velké kouzlo, kdy vím, že jednou na smrtelné posteli si poklepu na rameno a řeknu si: Jsi dobrá, nevzdala jsi to! Ať už mě to uživí nebo to časem zanikne." říká Monika.

Dva roky jí trvalo, než přišla na vlastní recepturu lízátkové hmoty, která by fungovala tak, jak je na květinová lízátka potřeba a pak se do toho s Lubošem pustili na plno. Svoje květinová lízátka představili pod značkou Lumon minulý rok v září. Kuchyň, kde lízátka vyrábí si zatím pronajímají, ale i tak je to veký krok od myšlenky k lízátku a já smekám před každým, kdo se zapáleně do takové nejistoty podnikání pustí. 

Lízátka Lumon se šafránem na zakázku
A tady už pár fotek z aktuální lízátkové várky, kterou mám právě teď v Zahradě na niti... najdete tu lízátka velká i menší, kulatá i ve tvaru srdce a s různými květinami, příchuť mango nebo limetka.

Lízátko s okvětními plátky chrpy a příchutí manga

Lízátko s květy měsíčku, chrpy a meduňky a příchutí limetka

Květinové lízátko ve tvaru srdce s okvětním plátkem růže a příchutí manga
Lízátko tvaru srdce s maceškou <3

Vyzkoušela jsem mangové s maceškou, ale musela jsem se dost přemlouvat ho vůbec načít, protože je tak krásné, že je přece škoda ho sníst! Ale musím říct, že slízat i to malé lízátko docela trvá, takže jsem se nakonec kochala a lízala na několikrát, než jsem se prolízala až k macešce <3


Tak až sobě nebo někomu budete chtít osladit život (nebo budete mít hypoglykémii ;), stačí se zastavit u mě v Zahradě na niti pro květinové lízátko! Zlepšení nálady zaručeno!

Občas se nějaké to lízátko dostane i do zahrdoniťového e-shopu!


foto:  Lumon a Zahrada na niti

9 komentářů:

  1. Teda to je senzace. Skvělý nápad.

    OdpovědětVymazat
  2. Báječné! Určitě se zastavím!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají úžasné, dají se objednat přes net, nebo kde se dají koupit.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou nejen krásná, ale i moc dobrá! Jak je uvedeno v článku, lízátka lze zakoupit v Zahradě na niti, otevírací dobu a adresu atd. najdete na www.zahradananiti.cz odkazy též po straně tohoto blogu...

      Vymazat
  4. Nádherné a ráda bych ochutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nikde jsem nenašla adresu obchodu. Jinak úžasný nápad. Krása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, adresa i odkaz na web Zahrady na niti najdete v článku či po straně tohoto blogu, případně stačí zadat do Google Zahrada na niti :-)

      Vymazat
  6. Krása,už se těším až ochutnám

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!