21. března 2014

Co je to landart


Landart nebo také Earth art je umělecké hnutí, ve kterém jsou krajina a umělecké dílo neoddělitelně spojeny a souzní v jeden celek. Je to forma umění, která je vytvořena v přírodě, s použitím hlavně přírodních materiálů. 

Landart vznikl na konci 60. let ve Spojených státech, jako umělecký protest proti vnímané umělosti, plastové estetice a bezohledné komercializaci umění. Jeho tvůrci odmítali muzeum nebo galerii jako umělecký prostor a rozvíjeli svoje monumentální projekty přímo v krajině. Odpoutali se tak od tradičních přepravitelných uměleckých děl. Nechali se inspirovat hlavně moderními směry jako jsou minimalismus, kubismus či konceptuální umění. Blízko měli i k tzv. Arte Povera (chudé umění), které využívá materiály považované za neumělecké či bezcenné.




Landartové objekty se často nachází daleko od civilizace, ponechané napospas přírodním vlivům. Plastiky nejsou umísťovány v krajině, spíše krajina je prostředkem k jejich vytvoření. Mnoho z prvních děl vytvořených v pouštích Nevady, Nového Mexika, Utahu a Arizony podlehla pomíjivosti přírody a nyní existují pouze na fotografiích.


Spiral Jetty v Grate Salt Lake, Utah

Snad nejznámější landartový umělec byl Američan Robert Smithson. Jeho nejznámější dílo, a pravděpodobně nejslavnější landartové dílo vůbec, je Spiral Jetty z roku 1970. Je to spirála z kamení, zeminy a řas, která tvoří jakési molo do Great Salt Lake v severním Utahu. Kolísání hladiny pak ovlivňuje, jak velká část spirály je viditelná, jestli vůbec.


Robert Smithson tragicky zahynul při havárii letadla v roce 1973, když se letěl podívat na jedno ze svých land artových děl z výšky. Se smrtí jedné ze svých nejdůležitějších postav a také díky nedostatku finančních prostředků od soukromých nadací začalo land artové hnutí postupně upadat.

V mnoha ohledech se nakonec land art stal součástí hlavního proudu veřejného umění. V dnešní době se termín land art používá k označení jakéhokoliv druhu umění v přírodě, i když koncepčně nesouvisí s avantgardními díly průkopníků land artu.










Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!