16. března 2024

Olej na škůdce který funguje!

Nimbový olej - neem oil
Náš nimbový olej

Už nějakou dobu doma bojuju s červcema a je to trochu nekonečný boj, ty potvory už si snad zvykly na všechno a nevadí jím ani chemie největšího kalibru jako je Careo Substral, který mi vždycky vytrhl červce, svilušky i molice z paty.

A tak jsem se začala pídit, co s tou invazí dělat aby to nedopadlo vyhlazením mých pokojovek. Byl by to pro T. asi ten nejkrásnější dárek k narozeninám, ale takovou radost mu zas neudělám. Rozhodla jsem se vyzkoušet opěvovaný nimbový olej a moc jsem tomu nedávala. K přírodnímu řešení škůdcových otázek jsem velmi skeptická, nikdy mi nic nefungovalo, když nepočítám nejpřírodnější variantu - nastříhat kytku do kompostu. 

O to víc jsem byla překvapená, když po třech týdněch aplikace nimbového oleje zmizely červci z roky napadeného vánočního kaktusu. Zázrak! A tak teď aplikuju nimbový olej na všechno ve velkém a doufám, že se těch potvor jednou pro vždy zbavím.

Dávkování: 1/3 pipetky na 0,5 l vody

Podívejte se na krátký videonávod, jak nimbový olej použít!

Neznáte nimbový olej? 

Tak čtěte dál a dozvíte se o něm víc!

Nimbový olej, anglicky zvaný neem oil obsahuje limonoidy, z nichž je nejvýznamější azadirachtin, který má výrazné insekticidní, baktericidní a antimykotické účinky. nehubí hmyz přímo, ale brání líhnutí jejich vajíček a přeměně larev v dospělce. Účinkuje asi na 300 druhů hmyzu a nepůsobí na včely ani na žížaly. 

Nimbový olej má specifickou vůni po česneku a cibuli. Je lisovaný z semen tropického stromu zvaného Azadirachta indická, pochezející z Barmy, Indie a Srí Lanky. V tradiční zemědělské praxi se suchá rozdrcená semena vyluhují ve vodě, která se pak používá na postřik. 


 












Vlastní nimbový olej

A protože se mi použití tohoto zázračného oleje tolik osvědčilo, začala jsem si míchat vlastní nimbový olej, který je teď k dostání v Zahradě na niti. Proč míchat? Nimbový olej stejně jako všechny oleje není rozpustný ve vodě, abyste vytvořili roztok k postřiku, je ale potřeba z něj udělat vodní roztok. Proto je nutné olej smíchat s nějakým emulgátorem. 

Náš nimbový olej je smíchaný s přírodním emulgátorem, díky kterému vytvoří po přidání do vody kompaktní roztok. Použití kvalitního emulgátoru v dostatečném množství má totiž zásadní vliv na úspěch, protože je potřeba olej dostat na celou rostlinu. Roztok můžete použít jako zálivku i jako postřik. 

Ve vodě časem dochází k rozpadu účinné složky, proto doporučuji namíchaný roztok vždy do týdne spotřebovat. Zálivkou i postřikem se účinná látka azadirachtin dostává částečně i do rostliny a funguje pak jako systémový pesticid, tedy postihuje i škůdce, které na rostlině sají. 

Pozor, nimbový olej v chladu tuhne, stačí lahvičku umístit do teplé místnosti a bude za chvíli opět tekutý. Pro nejlepší účinek doporučuji použít rozprašovač a řádně postříkat celou rostlinu včetně stonků a spodní strany listů, ideálně ve vaně. Následně použít část roztoku i na zálivku. Po 7 - 10 dnech proces zopakujte. Ideálně opakujte třikrát, aby byl výsledek dlouhodobý.

Účinky se dostavují postupně, nečekejte, že všichni škůdci po aplikaci zmizí, spíše pozorujte množství škůdců, které by se mělo zmenšovat a pokud se škůdci nadále objevují pokračute v aplikaci každý týden.




Máte zkušenosti s nimbovým olejem? A co nejlépe zabírá na škůdce vám? Budu moc ráda, když se podělíte do komentářů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!