15. června 2022

Welwitschia mirabilis


Welwitschie podivná je velmi zvláštní rostlina žijící pouze v Namibské poušti rozkládající se v pobřežním pásu zvaném Pobřeží Koster (Sceleton Coast) na území Namibie a Angoly. Je to velmi dlouhověkká rostlina a jedinný žijící exemplář rodu welwitschie. 


Tento údajně nejstarší exemplář welwitschie je až 1500 let starý, má asi 1,4 m na výšku a je oplocený, aby se nenarušovaly mělké kořeny v písku, které přijímají vláhu z ranních mlh, což je jediný přísun vody v této poušti


 


Když jsem se o téhle rostlině dozvěděla z průvodce, bylo jasné, že na naší cestě po Namibii musíme tuhle část pobřeží navštívit. Tomáš sice trochu protestoval, protože to byla docela zajížďka a hlavně jsme si pro tuto oblast museli ve Swakopmundu vyřídit povolení ke vstupu. Ale co bych neudělala pro takovou vzácnou Adélu... asi bych si to navždy vyčítala, kdybychom sem nezajeli.



Pobřežní městečko Swakopmund je moderní a krásně udržované, žije tu spousta obyvatel původní německé kolonie zvané Jihozápadní Afrika (Namibie získala nezávislost v roce 1990)



Ve swakopmundské kanceláři ochrany prostředí jsme si vyřídili povolení ke vstupu do oblasti a taky se informovali, co všechno nás může uštknout a kolik máme času k vyhledání pomoci... lepší nevědět (pro příště)

Namibijská velká pětka stromů: Pterocarpus arbolensis, Sterculia africana, Acacia erioloba, Aloe dichtoma a Adansonia digitata (baobab)


Po cestě jsme trochu bloudili, ale navigace tu naštěstí funguje docela dobře



Kupodivu jsme nebyli jediní, koho prastará welwitschie přitáhla

Oplocený byl jen nejstarší exemplář welwitschie, spousta ostatních rostlin v okolí byly jen ohrazeny kameny, aby si člověk uvědomil, že šlape po mělkých kořenech


Jsou to opravdu velmi zvláštní rostliny, asi jsem nikdy nic podobného neviděla


Čeleď welwitschiovité patří do velmi prastarého řádu liánovcotvaré, který je nejblíže příbuzný jehličnanům. Welwitschie tedy patří mezi krytosemenné rostliny, plodem jsou takovéhle šištice.

Semena odlupující se ze šištic jsou lehká a snadno se šíří. Mají ale velmi malou klíčivost, pouze 50% semen vyklíčí a jen asi z 1% semen má šanci vyrůst rostlina.

Samčí rostlina


Listy welwitschie mohou být opravdu obrovské a zkroucené jako stuha, nejdelší změřené listy měly údajně 6 m na délku a skoro 2 m na šířku

Welwitschia je pojmenovaná po svém objeviteli, jímž byl slovinský průzkumník, botanik, cestovatel a lékař jménem Friedrich Welwitsch, který ji nalezl v roce 1859 při svých výzkumných cestách



Využití tyto raritní endemitní rostliny, kromě pozornosti turistů, nemají, i pro zvířata jsou moc tuhé ke konzumaci





Ještě malé welwitschií miminko. 

Našla jsem šiškovou kytici


A to je vše, když teď píšu tenhle článek a koukám na fotky, moc ráda bych se do Namibie jednou vrátila. I když jsme jí projeli křížem krážem a je to samá poušť a písek, je to také neuvěřitelně krásné místo. Snad se mi časem podaří dopsat těch několik článků z Namibie které jsem nikdy nepublikovala.



2 komentáře:

  1. Něco úžasného! Díky za článek, i za ten předchozí z "kaktusové zahrady". Těším se na další a přeji hodně spokojenosti v životě i Vašem krásném obchodě. Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mě moc těší, Katko, že vás welwitschie zaujala! Díky za přání i komentář, doufám, že mě to nakopne vydat všechny článkové resty :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!