11. října 2021

Jak připravit pokojovky na zimu


Pokojové rostliny jsou původem z tropů a subtropů, proto je pro ně zimní období v našich podmínkách mírného pásma s krátkými dny a nedostatkem světla náročné. Nedostatek světla je v zimě nejčastější příčina, proč se pokojovkám nedaří.

Jak poskytnout vašim pokojovkám co nejlepší podmínky, aby zimu přečkaly bez úhony?

Z nedostatku světla vyplývá útlum růstu, proto byste měli přes zimu rostliny méně zalévat. Přelévání v kombinaci s nedostatkem světla způsobuje neduživé vytáhlé přírůstky, slabé listy a často i uhnívání, protože rostlina nespotřebuje tolik vody.

Na zimní období (listopad - půlka března) tedy umístěte pokojovky na co nejsvětlejší místo, klidně jižní či západní okno. Přes zimu je slunce slabé a zvládnou ho i rostliny, které přes léto na jižním okně trpí.

Pokud nemáte možnost přemístit rostliny na světlo, můžete jim dopřát více světla přisvěcováním. Můžete pořídit speciální žárovku se spektrem pro růst rostlin. Osovětlení pro růst rostlin rozlišujeme na plnospektrální a vícespektrální. Pokud máte rostliny doma v místnosti kde netrávíte mnoho času, můžete použít vícespektrální světlo, které má fialové zabarvení. Tyto žárovky mají větší účinnost v poměru spotřebované energie a vlivu na rostlinu. Nicméně, pokud osvětlení pro rostliny zařizujete do prostoru, kde trávíte většinu času, určitě zvolte plnospektrální žárovku, která svítí bílým světlem, je příjemnější na oči a svou práci odvede též nadmíru dobře. 

Nejlepší plnospektrální žárovky pro růst rostlin s bílým světlem na dnešním trhu jsou LED žárovky Sansi. Ve srovnání se sodíkovými výbojkami nebo spektrálními LED světly, které mají pouze výkyvy v určitých pásmech spektra, mají opravdu plné spektrum. Pro běžné dosvěcování doporučuji pořídit Sansi LED žárovku o výkonu 24W, kterou díky standardní patici E27 můžete použít do jakékoliv lampičky.


Světelné podmínky okna směřovaného na východ, ideální umístění
přisvěcovací lampy by bylo v rohu vedle okna

Omezte zálivku! Protože rostlina bude mít přes zimu kvůli nedostatku světla vegetační klid, nepřidávejte od podzimu do jara do zálivky hnojivo, ani rostliny nepřesazujte. Podpořili byste tak jejich růst, což v době s nedostatkem světla není vhodné.


Před zimou je také vhodné rostliny osprchovat od prachu, aby mohly zúžitkovat co nevíce světla. Jak na sprchování rostliny jsem už probrala v tomto článku. Během zimy jim pak pravidelně otírejte listy od prachu.

Určitě neuškodí, když budete rostliny rosit nebo si pořídíte zvlhčovače na topení. Suchý vzduch nedělá rostlinám dobře a koneckoncům ani nám.

Suchý vzduch navíc napomáhá šíření škůdců, takže určitě doporučuji rostliny pravidelně kontrolovat a to nejen v zimě! Pravidelná prohlídka rostlin pomůže v zachycení škůdce v ranném stádiu, kdy ještě není napadená celá rostlina a lépe se ho pak zbavíte. Hodně zákeřné jsou třeba puklice, které nejsou moc vidět protože se vyskytují na spodu listů a na stoncích a člověk je často odhalí až podle olepeného parapet. To už je ale rostlina poměrně dost napadená a boj je mnohem složitější.

Samotná kapitola je zimování kaktusů a sukulentů. Ty se přes zimu nezalévají vůbec a upřednostňují chladné místo. Pokud máte možnost přesunout je do zimní zahrady, světlé chodby nebo na okno v garáži, sklepě nebo aspoň do nevytápěné ložnice, budou vám vděčné a možná se vám pak odmění i květem. Více o pěstování kaktusů a sukulentů zde.




Shrnutí na závěr:
  • přesuňte rostliny co nejvíce na světlo, klidně i na jižní či západní okno, přes zimu je slunce slabé a zvládnou ho i rostliny, které v létě raději polostín
  • omezte zálivku
  • přstaňte rostliny hnojit
  • pravidelně otírejte prach z listů (sprcha stačí jen jednou na podzim a jednou na jaře, abyste sprchování rostliny nepřelili)
  • pravidelně kontrolujte všechny rostliny, jestli nemají škůdce
  • sukulenty a kaktusy umístěte na světlé a chladnější místo



A jak zimujete pokojovky vy? Máte nějaké své osvědčené postupy? Budu ráda, když se podělíte!





1 komentář:

  1. Hlavně nesmím opět nechat svou Calatheu na průvanu. Zašly jí všechny listy, ale po přesazení a hnojení opět obrazila.
    Orchideje mají v ložnici vždy studený odchov. Ostatní necháváme tam, kde jsou a mimo dosah topení.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!