19. srpna 2020

Jak vypěstovat avokádo z pecky



S aktuálním trendem avokádových chlebů a hipster snídaní přišel i trend spadající do sekce urban jungle a no waste. Jak jinak totiž využít avokádovou pecku, než jí nechat vyklíčit a vypěstovat si vlastní avokádový stromek.


Persea americana českým pohádkovým jménem hruškovec přelahodný je tropický strom původem z Mexika dorůstající až 20 metrů. Hruškovce začínají plodit po 6 - 10 letech a jsou  cizosprašné, což znemaná, že musíte mít více rostlin aby se jejich květy navzájem opylovaly. Pokud se vám podaří vypěstovat vlastní avokádo, nejspíš to nebude avokádo na které jste zvyklí. Pěstované kultivary vyšlechtěné na produkci velkých plodů se množí řízkováním, pohlavním množením přes semena se šlechtěné charakteristiky plodů ztrácí.


Vypěstovat avokádový stromek z pecky je vcelku jednoduché a zvládne to i úplý začátečník v pěstování. Tady jsem vám sepsala podrobný návod jak na to:


Nejprve je potřeba avokádovou pecku zbavit hnědé slupky, nařízněte jí opatrně nožem a slupku oloupejte.

Jak vypěstovat avokádo z pecky


Po té už můžeme začít klíčit. Základní pravidlo je, že avokádová pecka by neměla být ponořená celá ve vodě, nejlépe pouze z poloviny či třetiny. 




Způsoby jak pecku nechat naklíčit jsou celkem čtyři:

1/ první a podle mě nejestetičtější způsob klíčení avokádových pecek je v klíčící váze, která je vyrobená přesně k tomuto účelu; horní část vázy má mističku, kam pecku posadíte zadečkem dolu, pecka v ní hezky sedí a do vody je ponořená jen částečně; j
ednou týdně je dobré vyměnit vodu, aby se nekazila.

Avokádová váza
najdete v Zahradě na niti i na e-shopu

Klíčení ve vodě je za mě nejzajímavější, protože mě baví pozorovat jak pecka se pecka probouzí k životu, praská, objevuje se klíček a postupně rostou kořeny a stonek, je to zábavné.

2/ druhý způsob, kterému říkám "hipster", je za pomoci párátek, do pecky zapíchnete tři párátka tak, aby když pecku položíte na skleničku s vodou, byla pecka ponořená z poloviny do vody


Opět je jednou týdně dobré vyměnit vodu, aby se nekazila.


3/ třetí způsob je zasazení pecky rovnou do květináče se substrátem tak, aby pecka koukala z poloviny ven; pak stačí udržovat substrát vlhký; tenhle způsob je za mě nejúčinější, možná proto, že má pecka částečně tmu a lépe se tak iniciuje klíčení, ale zase nemůžete pozorovat ten postupný proces celý...

Pokud se vám nedaří pecku naklíčit, doporučuji vyzkoušet tenhle způsob, úspěch téměř zaručen!


4/ a poslední způsob je klíčení v sáčku a na klíčící misce, kdy avokádovou pecku zabalíte do vlhkého ubrousku a vložíte do sáčku, který zavřete tak aby z něj neunikala vlhkost


Klíčící mističky z českého bílého porcelánu



I tento způsob je poměrně spolehlivý a používá se i pro klíčení jiných velkých semen, které pro vyklíčení potřebují stálé vlhko, jako třeba mango. Po té co pecka vyžene kořínek můžete avokádo umístit na klíčící misku nebo rovnou zasadit do květináče.


U všech způsobů klíčení buďte trpěliví, protože to může trvat fakt dlouho, většinou několik! Dobré znamení je, když pecka pukne, první kořínky se objeví většinou do týdne od puknutí a pak už to roste jedna báseň.




Z mé zkušeností fungují všechny zmíněné způsoby. U klíčení ve vodě je úspěšnost trochu nižší - jedna nevyklíčená pecka na dvě vyklíčené. Při zasazení pecky do květináče mi vyklíčily vždycky všechny pecky, ale možná nemám dostačný počet pozorování na relevantní statistiku...

Můžete si také zkusit udělat pokus a začít pěstovat dvě pecky najednou - jednu ve vodě a jenu zasazenou v květináči a uvidítě, co vám vyjde lépe!





Když vyrostou kořeny, můžete avokádo zasadit do květináče, vždy tak, aby polovina pecky vykukovala nad substrát. Stačí pak udržovat v květináči vlhko a uvidíte, jak rychle budete mít krásný stromek.
 




Jak pěstovat stromek dál?

Hruškovec je původem z tropů, vyžaduje tedy vyšší teploty kolem 20 °C a nesnese mráz, v našich podmínkách ho tedy pěstujeme jako pokojovou rostlinu. Miluje vzdušnou vlhkost, proto je dobré ho rosit, je to vlhkomilná rostlina, která ale nemá ráda dlouhodobé přemokření.
 
Avokádovému stromku svědčí rozptýlené světlo či světlý polostín, nedaří se mu na příliš slunečném stanovišti. Také je dobré ho pravidelně tvarovat řezem, tím se podpoří větvení a rostlina nabyde košatého tvaru. 
Doporučuji stromek zaštípnout ještě když je mladý, staré dřevnaté stromky mnohem hůře obrůstají. Vůbec se toho nebojte a odstřihněte vršek nad očkem (takový malý pupen) přesně tam kde chcete, aby se stromek začal větvit. Stříhejte ostrými nůžkami, nejlépe zahradnickými, aby byl řez čistý a neroztřepený.


Za ideálních podmínek, tedy v teple, vlhku a s optimální zálivkou se mohou po 6 - 10 letech objevit květy. Pokud máte více rostlin, které se navzájem opylují, plody dozrají za 5 - 14 měsíců.


Ručně foukané avokádové vázy z české sklárny v čiré či zelené 
olivové barvě jsou ideální pro větší i menší avokádové pecky


Ke klíčení pecek se dají použít i cibulové vázy, které také najdete v nabídce Zahrady na niti. 



Třeba tato Váza na cibule i avokádo poslouží výborně na obojí


Různé druhy a tvary váz na rychlení cibulovin i klíčení 
avokádových pecek, nabídka je různorodá, třeba tyto lila vázy


Nebo tyto z recyklovaného skla


Klíčíte avokádové pecky? A máte nějaké osvědčené tipy? Budu moc ráda když se podělíte co se vám osvědčilo a jaké máte zkušenosti s klíčením pecek i pěstováním avokádových stromků!










6 komentářů:

  1. Mám doma avokádo asi 5let. Myslím že život spolu zladame. Na léto ho dávám na balkon. Už se těším až mi jednou pokvete.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám dotaz. Zacala jsem pestovat avokada predesly rok a docela se jim darilo. Ted, asi 3 mesice zpet jim zacaly hmednout listy a upadavat. Nevite, co mam delat prosim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mého je to suchým vzduchem. Od té doby, co u avokáda stojí zvlhčovač vzduchu, hnědnutí ustalo.

      Vymazat
  3. Mám dotaz. Zacala jsem pestovat avokada predesly rok a docela se jim darilo. Ted, asi 3 mesice zpet jim zacaly hmednout listy a upadavat. Nevite, co mam delat prosim?

    OdpovědětVymazat
  4. Kristýna Vondráčková6. června 2022 v 0:48

    Mám dotaz, myslíte, že má smysl ostříhané výhonky z avokáda zkusit nechat zakořenit? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě to můžete zkusit, ale mně se to nikdy nepodařilo... možná pokud byste použila kořenící hormon v prášku, ale ani s tím nemám zkušenost.

      Vymazat

Děkuji za komentáře!