3. listopadu 2018

Utajená botanická zahrada

Když se řekne Malešice tak se většině z nás pražáků nejspíš vybaví malešická spalovna, dominanta této pražské čtvrti. Malešice ale skrývají mnohem zajímavější místa, které stojí za návštěvu. Jedním z takových míst je malešická Botanická zahrada střední odobrné školy zahradnické a stavební. Je to jedna ze tří botanických zahrad Prahy, kterou na rozdíl od Botanické zahrady Na Slupi a té v Tróji málokdo zná.



Vchod do zahrady je poměrně nenápadný a najdete ho v ulici Pod Táborem 17. Můžete sem dojít 6 kilometrovou procházkou po Naučné stezce kolem Rokytky ze stanice metra Vysočanská. 



Opravdu stojí za návštěvu, já jsem nejradši chodím na podzim, kdy celá zahrada hraje všemi barvami.



Park kolem vily Jirásko z konce 19. století zde vznikl kolem roku 1920. Z vysázených vzácných dřevin se dochovala jen část, ale krajinářská koncpece zahradního architekta zůstala dochována do současnosti. Jen krásné skleníky ve svahu postupně chátrají a čekají na své znovuzrození.



Za druhé světové války ve vile sídlilo Gestapo a po vyvlastnění se sem z Vinohrad přestěhovala zahradnická škola, která tu sídlí dodnes. Po vyvlastnění areál pustl a zarůstal až do roku 1990, kdy se z něj stala školní botanická zahrada, která patří pod Unii botanických zahrad ČR.





Kromě rybníku s potokem zde najdete vřesoviště, alpinum, arboretum, skleníky i pěstební zázemí.




Moje oblíbená jihoamerická barota rukávovitá (Gunnera manicata) a její obří listy




Malešická spalovna je samozřejmě vidět i odsud, ale vlastně to ani nijak nevadí, aspoň víte kde jste.



Prvorepublikovou atmosféru tu stále najdete velmi přítomnou.



Vždycky mě baví podzimní zbarvení škumpy (Rhus typhina), já vím, jsou to jedovatí zmetci, ale dělají takovou parádu!

Nachází se tu i rozlohou největší skleníky v Praze, přístupná je ale jen část.



Tropický podrost s pileou peperomioides




Begónie všech barev a tvarů





Téměř na všech rostlinách ve skleníku i v zahradě jsou cedulky, takže se můžete vzdělávat o 106!


U skleníku je i obchod, kde můžete pořídit nějaký ten rostlinný suvenýr.


Celé dětství jsem se tomuhle keři obloukam vyhýbala, protože jsem věděla, že je celý jedovatý a o to víc mi vždycky udělá radost, když si dám pár sladkých kuliček, protože teď už vím, že jediné co není jedovaté je červená dužina, jen je třeba vyplivnout pecku! 


Altánek s krásným výhledem na staré Malešice se secesními vilami.



Prostě stále víte přesně, kde jste...


Staré skleníky geniálně umístěné ve svahu, kam dopadá spousta světla jsou bohužel v dezolátním stavu, nepodařilo se je udržet přesto, že v 80. letech prošli renovací. Přitom taková krása by to mohla být!







Malešickou botanickou zahradu můžete navštívit bohužel jen ve všední dny od 7 do 18 hodin, i to je asi důvod, proč jí skoro nikdo nezná. Na druhou stranu se zde neplatí žádné vstupné a budete tu téměř samy. 

Znáte tuhle utajenou pražskou botanickou? Nebo máte tipy na nějaké další utajené místo, které stojí za návštěvu? Sem s ním!

9 komentářů:

  1. Úžasné! Vůbec jsem netušila, že je něco takového zrovna v Malešicích. Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to tám znáááám! Jezdím kolem do tiskárny a strašně se mi ten areál líbí. Vždycky si říkám, že už musím konečně jednou zastavit a jít dovnitř. Tak příště!

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a když jsme u těch tajných míst, znáš bambusárium u nás nahoře v Troji? Jestli ne, hledej Bambusy Troja. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Naše Ma tam byla se školou - vím to, protože ve skleníku omdlela a musela jsem si pro ni dojet. ;-) Budeme si tam muset někdy zajít, abychom si spravili dojem. Teď vidím, jak je to tam krásný! Kl.

    OdpovědětVymazat
  5. Skleník ♥ ...hodně mi to připomíná naše Arboretum Nový Dvůr. :) Snad se do Malešic jednou podívám.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek, oprav si pár hrubek a chybiček :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Malešickou zahradu znám, je to tam krása!V zahradnickém učilišti učila moje kamarádka a já si tam nechávala dělat skoro před 30. lety svatební kytku :-) Jo a myslím, že se ve skleníkách točil kus Občanského průkazu, ne? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!