25. října 2018

DIY: Jak vyrobit přírodní sojovou svíčku

Čas svíček je tu! Jestli se jako já rádi patláte s voskem a rádi čucháte vůně eterických olejů, rozhodně doporučuji si vyzkoušet výrobu vonné svíčky. Není to těžké a je to ideální rukodělný vánoční dárek. Přesně proto jsem se do toho pustila i já.


Nevím jak vy, já mám problém se svíčkovými vůněmi, nesnáším ty syntetické umělé vůně. Tyhle svíčky jsou navíc většinou vyrobené z parafínu. Parafín je vedlejší produkt ropy a při jeho hoření se do vzduchu uvolňují různé ropné deriváty a saze. Takové parafínové svíčky neni zrovna zdravé mít zapálené v uzavřené místnosti... Více o škodlivosti parafínových svíček se dočtete tady.

A tak jsem se rozhodla vyrobit zdravou přírodní svíčku ze sojového vosku a navonět jí pouze éterickými vonnými oleji, abych si jí ráda zapálila doma sama i jí mohla věnovat jako dárek s čistým svědomím i vzduchem. Zkoumala jsem, jak se taková svíčka vlastně vyrábí a zjistila jsem, že to není zas tak těžké, a tak se s vámi ráda podělím o návod, jak na to.  


Co budete k výrobě potřebovat:

sojový vosk (ideálně bio) nebo i jiný přírodní vosk (včelí, mandlový, rýžový)
knot (tloušťka dle průměru nádoby na svíčku)
plíšek na knot a kleštičky
lepidlo nebo tavnou pistoli
kolíček
přírodní éterické oleje
nádobu na tavení vosku ve vodní lázni
špejle na míchání vosku
nádoba na svíčku (nehořlavá)


Koupila jsem si éterické oleje od české firmy Phytos, mají opravdu velký výběr a na jejich stránkách se dočtete i o různých účincích olejů. Kvalitní oleje jsou i ty od české značky Nobilis Tilia z Krásné Lípy. Já se tedy spíš než účinky řídím vůní oleje. Koupila jsem si i pár skleněných testerů, do kterých jsem pak zkoušela různé kombinace vůní. Určitě je dobré si to dopředu vyzkoušet, aby člověk nebyl pak překvapený, že některé vůně dohromady nefungují. Můžete ale použít třeba už i namíchané směsi, které se prodávají. Jen se nenechte zlákat levnými oleji do aromalamp, které jsou většinou syntetické...


Důležité je vybrat si správný knot podle toho jak máte širokou nádobu na svíčku. Správně tlustý knot zajistí, že svíčka vyhoří až do kraje nebo naopak neshoří moc rychle. Většinou je u knotů uvedeno pro jak širokou svíčku jsou vhodné.


Knot ustřihněte asi o 2cm delší než je nádoba na výšku, na jednom konci kleštičkami upevněte do plíšku a plíšek lepidlem či tavnou pistolí přilepte do středu na dno skleničky. Na skleničku položte kolíček do kterého chytnete knot tak, aby byl natažený. Co se týká skleniček, můžete zrecyklovat prakticky cokoliv, od starých nádob od svíček po staré hrníčky a skleničky. 



Ve vodní lázni si roztatvte vosk. Počítejte s tím, že roztavením voskové bobulky ztratí objem, takže na objem svíčky spotřebujete o trochu víc než 1,5 objemu neroztaveného vosku (na 200ml svíčku je potřeba cca 320ml voskových bobulek). Tavný bod sojového vosku je někde mezi 40 - 50°C a je dobré ho neohřát příliš, proto ta vodní lázeň...


A teď trocha chemie a matematiky. Kolik éterického oleje vlastně použít, aby svíčka vůbec voněla. Mělo by to být 6 - 10% z celkové hmotnosti vosku. Liší se to podle intenzity vůně éterických olejů, těžším vůním stačí nižší koncentrace, jemné vůně musíte dát víc. Pokud tedy máte 200ml svíčku jako já, na kterou použijete cca 190g vosku a budete chtít přidat 7% éterického oleje, bude potřeba cca 13g oleje (190 x 0,07), což jsou asi tři čajové lžičky. 


Éterický olej nepřidávejte do příliš horkého vosku, protože by se mohl vypařit, snažte se ho přidat do vosku až po mírném vychladnutí. Já vosk rozehřívám na 55 - 60°C a pak chvíli počkám, než přidám olej, aby v něm zůstalo co nejvíc vůně.


Vosk opatrně nalijte do sklenice a nechte ztuhnout. Většinou není potřeba sklenici nahřívat, sojový vosk mi ztuhl hezky rovnoměrně a bez prasklin i při pokojové teplotě.



Před tím než svíčka úplně ztuhne můžete jí posypat třeba skořicí nebo okvětními plátky růže. Pak už jen zastřihnout knot na cca 5 mm a je to!



Nezapomeňte, že svíčka by měla v místnosti hořet maximálně 4 hodiny a měli byste jí zhasínat zhášedlem nebo ponořením knotu do vosku nebo třeba nasliněnými prsty. Kouř po zhasnutí svíčky je dost škodlivý a je dobré ho kdyžtak hned vyvětrat. Před každým zapálením svíčky zkraťe knot na 0,5 cm a nechte svíčku hořet jen tak dlouho, než se vosk roztaví maximálně do hloubky 1 cm po celé ploše svíčky.








Baví mě experimentovat s vůněmi, takže jsem jako vánoční dárky vyrobila svíčky s různým složením éterických olejů a pojmenovala je podle toho, co se mi při očichání vybavilo. 

A kdyby se vám do toho vyrábění nechtělo a přesto byste rádi ručně vyrobenou zdravou svíčku s přírodní vůní, můžete v Zahradě na niti koupit Přírodní sojovou svíčku - LES která voní jako když se procházíte po lese.

15 komentářů:

  1. Naprosto dokonalé. Jen bych se chtěla zeptat, kde jste koupila ty obaly na svíčku a ty polepky?

    Předem děkuji za odpověď a těším se až sama vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, skleničky jsou z jednoho vídeňského obchůdku a polepky jsou ze štítkovače dymo :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych zeptat po jaké chvíli přidáváté vonný olej do vosku nebo cca při kolika stupni teplého vosku.

    Děkuji za odpověď

    PS: teprve se chystám zkoušet vlastnoruční výrobu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, eterický olej přidávám po odstavení vosku z vodní lázně. Ideálně tak aby měl vosk co nejnižší teplotu, ale zase aby šel dobře nalít do nádobek. Přesnou teplotu Vám neřeknu, jde o to jen si pohlídat, aby se v lázni zbytečně nepřehřál. Většinou ho nechám pár minut stát a pak přidám olej, zamíchám a rovnou nalévám...

      Vymazat
  3. Skvělý nápad na Vánoce, letos si snad najdu čas a pár svíček vyrobím... Jen by mě zajímalo, odkud berete tyhle boží hnědé skleničky?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    chtěla jsem se zeptat, jaké knoty je nejlepší používat? Například ty pro parafínové svíčky? Například tyto: https://www.svicky.net/ploche-knoty-pro-parafiny-a-parafinove-smesi

    Děkuji za radu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, používám bavlněné, tloušťku je potřeba zvolit podle průměru nádoby, aby roztavil dostatečně velký plamen vosk po celé ploše a nevytvářel se otvor uprostřed s nevyhořeným voskem po okrajích svíčky... u knotu bývá uvedeno pro jaký průměr svíčky jsou vhodné. Jinak knoty klidně mohuz být už navoskované, to nevadí, já si je namáčím do vosku sama...

      Vymazat
    2. Dovrý den, používám bavlněný knot, je jen potřeba zvolit správnou tloušťku vůči průměru sklenice... tenký knot udělá malý plamen a ten nerozehřeje celý obvod svíčky a po okrajo zůstává nevyužitý vosk... jinak je to jedno, jaký knot zvolíte.

      Vymazat
  5. Dobrý den, kolik svíček uděláte z 1 kg vosku? Určitě záleží na velikosti nádoby, takže třeba ty vaše hnědé? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Vám bohužel asi nepovím, nepočítala jsem to...

      Vymazat
  6. Dobrý den, zkoušela jsem si vyrobit svíčku a u knotu se mi vosk po naliti propadl. Určitě jsem s knotem nehybala. Nevíte, cim to může být? Děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, knot nasaje část vosku, takže se může nahoře vosk jakoby propadat. Stačí si nechat trochu vosku a když svíčky zatuhnou přelít vršek svíčky ještě jednou malou vrstvou...

      Vymazat
  7. Dobrý den, proč doporučujete nechat hořet max. 4hodiny nebo do cca vrstvy 1 cm? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, protože pokud necháte roztavit veškerý vosk, knot může zapadnout dovnitř svíčky...

      Vymazat
  8. Dobrý den, zkusila jsem vyrobit svíčku ze sojového vosku, ale hodně mi čadí knot po zapálení, byť jsem ho zkrátila. Máte nápad, čím to může být? Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!