10. února 2017

Jedna vlaštovka...

jaro nedělá, a venku to zatím na jaro vůbec nevypadá, možná je to ale přislib toho, že letos nejen že byla pořádná zima, ale bude i pořádné jaro... žádná třídenní parodie na jaro! Jakmile ale začnou v květinářstvích prodávat rychlené hyacinty, narcisy, tulipány a modřence, je jasný, že už se nikdo nemůže dočkat a je potřeba si urychlit jaro aspoň doma na stole!

Jaro jí vlezlo do hlavy
Už dlouho jsem nedostala tak voňavou kytici, myslím, že Henriettě se z ní až točila hlava... řezané rychlené cibuloviny ale nejsou nic zas tak extra. Nejhezčí způsob, jak doma pěstovat cibuloviny jsou podle mě jednoznačně speciální vázy na cibule, které dají vyniknout kráse celé rostliny i s kořeny. 

Moje letošní nabídka cibulových váziček

A vlastně ani zas tak speciální být nemusí, můžete použít skoro jakoukoliv skleněnou vázu nebo skleničku...

zdroj: Pinterest

A vůbec nemusíte začít s nenaklíčenou cibulkou, na to už je stejně trochu pozdě... prostě si kupte už narašené cibule v květináči, opatrně je vyjměte, zeminu oklepejte a kořeny opláchněte vodou a takhle pěkně "nahatou" jí použijte do skleněné nádoby, nějakou hezkou doma určitě najdete. 


Jak na rychlení cibulovin
Kdybyste si někdy chtěli přeci jen urychlit nějaký ten tulipán sami, tady je stručný návod, funguje to na všechny cibuloviny bez rozdílu:
Cibulky potřebují prožít zimu (tzv. stratifikovat), nejlepší způsob, jak jim to umožnit je v ledničce.
Na dno misky umístíte ve vrstvách nejdříve kamínky jako drenáž, potom zahradní substrát nebo mech, který navlhčíte tak, aby nebyl mokrý, ale jen vlhký a pak cibulky. Misku vložte na 8 týdnů do ledničky do šuplíku na zeleninu a přikryjte papírovým sáčkem, aby uvnitř byla stále tma. Po dvou měsících začnou cibule rašit, v tu dobu je vyndejte, přesaďte do cibulové vázy s vodou a umístěte ji na světlé a teplé místo. Pak ze začnou dít věci!

Jen pozor na hyacinty z minulého roku, ty je lepší zasadit na podzim na zahradě, většinou se stane, že pokvetou až zase za pár let, až nasbírají znovu sílu. Ty rychlené jsou tak trochu nadopované z Holandska.


zdroj: Pinterest


























A víte že tulipány, hyacinty, narcisy i modřence nejsou naše původní rostliny, ale pochází z Číny a z kazašských stepí? Do Evropy se dostaly až v 16. století a říká se, že jedny z prvních modřenců rostli v Jelením příkopě Pražského hradu. Taková jarní exotika na kterou už jsme tak zvyklí, že jsme si jí skoro přivlastnili. 



Více inspiračních fotek s cibulovinami najdete v mém albu na Pinterestu.

Tenhle rok mám cibulové vázičky opět v nabídce, a to tři typy - na velké, střední a malé cibuloviny. Najdete je u mě v Zahradě na niti nebo na e-shopu...


na malé cibulky

na velké cibule

na střední cibulky


Tak jaro pojď už!

5 komentářů:

Děkuji za komentáře!