24. března 2016

Meka českého industriálu



Industriálno to je něco pro mě a tak jsem ráda, že jsem konečně navštívila českou industriální meku, Dolní Vítkovice! Mám ráda přírodu a krajinu a mám ráda i historickou industriální krajinu, to se nevylučuje a úplně nejraděi mám, když se tyhle dva světy prolonou. Areál Dolní oblasti Vítkovic sice s přírodou moc neprolíná, ale velmi oceňuji, že je stejně jako naše česká krajina (na rozdíl od mnoha krajin za hranicemi) volně prostupný. 




Můžete se do areálu vypravit kdykoliv, třeba v noci na romantickou procházku, jít si tam zaběhat nebo venčit psa. To jsem opravdu nečekala, klobouk dolů! 





ty barvy a ta rez, ach!


tady je ruka architekta vemi patrná a moc podařená



Prohlídka vysoké pece byla moc fajn, civilní a vtipná bez tradiční dikce, což vždy velmi oceňuju, bylo vidět, že mladou provaděčku její práce baví, jak pochopitelné!







Nejdřív mě trochu mrzelo, že nesvítí sluníčko a není teplo, ale tohle dramatické počasí, zima, vítr, déšť k téhle scenérii tak nějak stejně sedí víc...




naštěstí je kde se ohřát a dát si čaj... modrení (Usain) Bolt Café ve věži nad vysokou pecí


a tady nám do areálu přeci jen trocha přírody zasahuje!

kalendář z posledního roku provozu areálu Vítkovice

Moje industriální srdce zaplesalo a já konečně měla pocit, že i u nás si takového dědictví umíme vážit, doufám že se rezavým areálům továren blýská na lepší časy...

Na prohlídku dolu Hlubina už nezbyl čas, takže příště, Ostravo!




Další moje "rezavé" příspěvky najdete pod heslem industriál.

11 komentářů:

  1. Vítkovice mě taky nadchly! Prohlídka byla pecka, navíc nás prováděl pán, který na peci dlouho pracoval, takže jsme měli i "veselé" historky z natáčení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je super, že ho lapili, teda! takoví průvodci jsou nejlepší, souhlas!

      Vymazat
  2. Mé Slezské srdce zaplesalo nad tou chválou! A mé srdce fotografa se zastydělo, páč plánuju už tááák dlouho udělat konečně velkou návštěvu DOVu a střihnout si naprosto v kontrastu s tím, co běžně fotím (kytky), pořádný industriál :-)

    OdpovědětVymazat
  3. vítkovice jsou úžasný! jako člověk, co je radši v přírodě, než ve městě je pro mě tahle hora železa něčím hrozně přitažlivá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak sem bych se strasne rada podivala, laka me to uz hodne dlouho, takze pri pristi navsteve CR jdeme do toho!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!