23. března 2015

NEPRODEJNÉ

Služebně moje nejstarší kokedama, kterou mám je tenhle asparágus. Visí ve výloze Zahrady na niti od chvíle, kdy jsem v květnu 2012 otevřela.



Tohohle mého miláčka jednou týdně namočím a tak jednou až dvakrát za rok odstřihnu nějakou proschlou větev. Každý rok do koule vtlačím jednu hnojivovou tyčku. Toť vše.


Takhle vypadá koke - dama = mechová - koule po třech letech, mech už přítomen není, provázek je barevně maskovaný a kořínky občas někde vykouknou, stále ale drží a funguje jak má...

Je na něm dobře vidět, jak funguje pravidlo "co pod zemí, to nad zemí". Rostlina má omezený prostor na kořeny, a tak zůstává prakticky stále stejně veliká a nijak výrazně se nezvětšuje. 



Zamávejte mu až půjdete Školskou!

Poznáte ho snadno, má cedulku "NEPRODEJNÉ"!

4 komentáře:

  1. Svoji první kokedamu jsem dostala od kamarádky k narozeninám a hned jsem se zamilovala. Vzhledem k tomu, že mám po tansplantaci kostní dřeně, měla/mám zakázáno mít doma rostliny v květináčích kvůli riziku infekce z případných plísní apod. Když jsem kokedamu dostala, s lítostí jsem začala plánovat, jak ji odvezu ke své mamince, kde jsou nyní všechny moje kytky. Neodvezla jsem ji, své kokedamy jsem se nedokázala vzdát. Sama sobě jsem to obhájila tak, že to přece není rostlina v květináči:-) A za pár týdnů jsem podstoupila zatím svou nejdelší cestu po transplantaci a to cestu do Prahy k Vám do Zahrady na niti a koupila si další dvě kokedamy. Dělají mi obrovskou radost. Těším se, až opět obohatíme naši kokedamovou rodinku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, Vy jste mě úplně dojala a rozesmála zároveň!

      jsem ráda, že Vám moje kokedamy dělají radost a že je Vám spolu dobře i přes zákazy, oni se některé zákazy musí občas porušit, když člověk cítí, že se má řídit srdcem ;-)

      budu se těšit na setkání u mě v Zahradě!

      Vymazat
    2. Přesně jak píšete. Je třeba se řídit srdcem:-) A od té doby, co mám doma tři své miláčky je mi mnohem veseleji. Navíc jim to u nás opravdu strašně sluší :-) Snad se jim bude dařit tak krásně jako Vaší nejstarší. Vložím Vám fotku na FB, strašně ráda se jimi chlubím:-)

      Přeji krásný den a snad někdy brzy na viděnou u Vás v zahradě:-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře!