8. května 2014

Zalévat jednou za 20 let

Tak tomu říkám bezúdržbové pěstování! Ne každému se podaří vytvořit uzavřený ekosystém s tak vyváženým poměrem složek, že je naprosto funkční. Osmdesátiletému Britovi Davidu Latimerovi se to podařilo.


Well done Mr. Latimer!
Na velikonoční neděli roku 1960 vzal obří 40 litrový skleněný demižon nasypal do něj zeminu a pomocí drátů zasadil několik odnoží pokojové poděnky (Tradescantia), kterou zalil decilitem vody a zašpuntoval. V roce 1972 pak demižon ještě jednou otevřel, aby přidal ještě trochu vody.



Od té doby si demižonová zahrada žije vlastním životem, potřebuje vlastně jen dostatek světla.

Je to vlastně taková zjednodušená mikroverze naší planety, vyvážený ekosystém. Bakterie v zemi rozkládají odumřelé části rostlin a spotřebovávají kyslík, produkovaný rostlinami, ty zase využívají oxid uhličitý produkovaný bakteriemi...
Jak jednoduché, že?






Ale chápete to? 53 let a pořád to funguje, neuvěřitelný! Já teda jako něco o rostlinných teráriích mám načteno a taky mám za sebou ten semestr ekologie atd. ale že se to podaří takhle napoprvé zharmonizovat, aby všech složek bylo tak akorát a ekosystém fungoval, to bych nevěřila.



Máte nějakou vlastní zkušenost s uzavřenými terárii?
Já zatím ne, ale hodlám to vyzkoušet, protože tohle mě teda hodně zajímá!

Originální článek najdete na dailymail.co.uk, zdroj fotografií tamtéž.

10 komentářů:

  1. To je opravdu zajímavé, nenapadlo by mě že v uzavřené lahvi rostlina přežije:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no je to skoro zázračné, co? příroda je mocná recyklátorka :-) Lenka

      Vymazat
  2. Zahrada na niti9. května 2014 v 8:48

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tam je strašně podstatné vychytat podíl světla, které nádobu nepřehřívá, tím se pak nadbytečně zvyšuje vlhkost vzduchu, která ne každé kytce vyhovuje a navíc zvyšuje podmínky pro hnilobu a plíseň. Nemáme takto dlouhodobé ekosystémy, nejstarší má skoro deset let. Obecně bych z vlastní zkušenosti jak z teraristiky, tak akvaristiky řekla, že čím větší objem nádoby, tím pravděpodobnější úspěch, neboť nedochází tolik k výkyvům podmínek. V malé okurkové zavařovačce to jde obtížněji než ve velkém demijonu.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé, to by se mi také líbilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Jde to i s marihuanou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marihuana je rostlina dorůstající až dvou metrů, tak pokud máte dostatečně velkou nádobu, tak určitě :-D

      Vymazat
    2. A jak bys to sklizel? Jednou za 50 let? :))

      Vymazat
  6. neuveritelne, ale u Britu je mozne vsechno:))

    OdpovědětVymazat
  7. O ekosférách je hezky ve videích na youtube kanálu "Life in Jars?" : )

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!