Well done Mr. Latimer! |
Od té doby si demižonová zahrada žije vlastním životem, potřebuje vlastně jen dostatek světla.
Je to vlastně taková zjednodušená mikroverze naší planety, vyvážený ekosystém. Bakterie v zemi rozkládají odumřelé části rostlin a spotřebovávají kyslík, produkovaný rostlinami, ty zase využívají oxid uhličitý produkovaný bakteriemi...
Jak jednoduché, že?
Ale chápete to? 53 let a pořád to funguje, neuvěřitelný! Já teda jako něco o rostlinných teráriích mám načteno a taky mám za sebou ten semestr ekologie atd. ale že se to podaří takhle napoprvé zharmonizovat, aby všech složek bylo tak akorát a ekosystém fungoval, to bych nevěřila.
Máte nějakou vlastní zkušenost s uzavřenými terárii?
Já zatím ne, ale hodlám to vyzkoušet, protože tohle mě teda hodně zajímá!
Originální článek najdete na dailymail.co.uk, zdroj fotografií tamtéž.
To je opravdu zajímavé, nenapadlo by mě že v uzavřené lahvi rostlina přežije:-)
OdpovědětVymazatno je to skoro zázračné, co? příroda je mocná recyklátorka :-) Lenka
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTam je strašně podstatné vychytat podíl světla, které nádobu nepřehřívá, tím se pak nadbytečně zvyšuje vlhkost vzduchu, která ne každé kytce vyhovuje a navíc zvyšuje podmínky pro hnilobu a plíseň. Nemáme takto dlouhodobé ekosystémy, nejstarší má skoro deset let. Obecně bych z vlastní zkušenosti jak z teraristiky, tak akvaristiky řekla, že čím větší objem nádoby, tím pravděpodobnější úspěch, neboť nedochází tolik k výkyvům podmínek. V malé okurkové zavařovačce to jde obtížněji než ve velkém demijonu.
OdpovědětVymazatSkvělé, to by se mi také líbilo.
OdpovědětVymazatJde to i s marihuanou?
OdpovědětVymazatMarihuana je rostlina dorůstající až dvou metrů, tak pokud máte dostatečně velkou nádobu, tak určitě :-D
VymazatA jak bys to sklizel? Jednou za 50 let? :))
Vymazatneuveritelne, ale u Britu je mozne vsechno:))
OdpovědětVymazatO ekosférách je hezky ve videích na youtube kanálu "Life in Jars?" : )
OdpovědětVymazat