24. ledna 2014

Navštívit Lisabon

někdy v osmdesátkách minulýho století, myslím si, že by vypadal přesně stejně, jak ho znám dneska (až na ty všudypřítomný dealery haše/brýlí/deštníků, i když kdo ví). A tak mě nepřekvapuje, že ani za těch pět let, co jsem tam nebyla se nezměnilo vůbec nic. Naopak, jsem nadšená, že tohle město má pořád tak úžasného genia loci (kterého třeba naše Praha už tak trochu ztratila) a tajně si přeju, aby ty starý oprýskaný omítky nikdy nenahodili a polorozpadlý domy na jejichž střechách roste býlí nikdy neopravili... miluju Lisabon, Portugalsko i tu jejich ušišlanou portugalštinu.





taková přírodní vertikální zahrada...
Portugalsko znám teda hlavně se zářivě azurovou oblohou, která vytvoří úsměv na tváři hned po probuzení. Průtrže mračen nás ale zahnaly navštívit i lisabonské oceanárium. Celý areál Parque das Nações postavený pro Expo´98 stojí za procházku, když je víc času.


úžasné terénní úpravy před vchodem do oceanária
občas prostě stojí za to vynechat květinové záhony
a zaměřit se na tvarování terénu, v jednoduchosti je krása




Moje nejoblíbenější část Lisabonu je Alfama s krásnýma vyhlídkama a ošuntělé uličky v kopci nad Martim Moniz (prý nejnebezpečnější část Lisabonu, asi jako pražskej Žižkov;-).




tahle pergola bývá v létě celá porostlá buganvileou



že by mechové graffitti?




super obří strom přímo před katedrálou Sé je původem z Jižní Ameriky 

Lisabon na azulejos [azuležuš], tradičních portugalských dlažkách
 Čtvrť Belém je must see, to je jasný, ale stejně mi tahle čtvrť k srdci nějak nepřirostla. Sice spousta otevřeného prostoru a upravených parků s obrfontánami, ale je to placka bez duše, navíc přeťatá několikaproudou silnicí. Žádný krokolomný uličky, žádný šňůry s prádlem. asi jsem zhýčkaná a majestát torre de Belém, Monasterio dos Jeronimos a pomník zámořských objevů prostě není dost. 
Ale přece něco, místní pekárna peče nejlepší pastél de Belém na světě, taky je u ní vždycky fronta až za roh...


pastél de nata 

Mys dobré naděje - Cabo da boa esperança
 Trochu vykradené porugalské ikony...
pomník zámořským objevům aka portugalská fronta na maso, most Ponte de 25 Abril aka kopie sanfranciského Golden Gate a do třetice zmenšenina riodejaneirského Ježíše

 A do třetice čtvrtí, lisabonská "vysoká čtvrť" Bairro Alto plná barů a zvuků fada, do které se dostanete lanovkou, neogotickým výtahem Santa Justa nebo prostě pěkně pěšky uphill.


pečené kaštany a Santa Justa - výtah v "nízké čtvrti"- Baixa

výtah je zároveň i rozhledna



formální zahrady na Bairro Alto s promenádou a vyhlídkou, v létě je tu narváno a teď v lednu?

jednoduchá a dynamická úprava průchozí plochy, 
Portugalci sice mají málo peněz, ale zase dost vkusu

v Lisabonu už mají jiné/jarní starosti, je libo zasít hrách?









5 komentářů:

  1. Och díky! Slza mi ukápla:). Prožila jsem v Portugalsku půl roku. Hlavně teda na severu...Ale v Lisabonu jsem taky nemohla chybět. Nádhera je to tam. Všude. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná připomínka mých dvou cest do Lisabonu, je to město, kam se člověk může opakovaně vracet a pokaždé objeví něco nového.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!