23. listopadu 2021

Ikebana

Japonské umění aranžování rostlin, tradice, která v Japonsku sahá až do 8. století, kdy se sem aranžování rostlin dostalo z Číny. Ikebana dosáhla svého vrcholu až v 16. století, kdy pod vlivem budhistických a čajových mistrů, vznikaly různé umělecké školy ikebany. 

Nejstarší doklad o různých stylech ikebany z 15. století, zdroj

Kresba ikebany ve stylu rikka ze 17. století, zdroj

Ikebana stylu tatebana, zdroj

Jeden z nejstarších stylů se jmenuje tatebana, kde se aranžuje větev borovice do vázy s úzkým hrdlem. Stále aktuální je styl rikka, jehož nejnovější podoba je z roku 1999. Stylů a škol ikebany je mnoho a všechny mají svoje pravidla, učení a mistry. Třeba styl čabana je styl ikebany určený pro čajový obřad. Má jednoduché uspořádání obvykle z kvetoucí větve ideálně v barvě kimona hostů. 


zdroj

Ikebana je velmi komplikované umění se spoustou pravidel, přenesených významů a symboliky. Je založeno na budhistických tradicích a myšlenka štěstí a neštěstí nebo dobré a zlé náhody má vliv nejen na výběr rostlinného materiálu ale i na formu uspořádání.

Ikebana se skládá ze tří základních částí, které symbolizují nebe, lidstvo a zemi. 



zdroj

Pro představu jak komplikované je tvoření ikebany... nejdelší stonek je označován "šin" a symbolizuje nebe, jeho sklon k ústřední ose je 15° a linie směřuje mírně dopředu. Druhá linie se nazývá "soe", symbolizuje lidstvo a je odkloněna od hlavní osy o 45° a má vzbuzovat dojem že vyrůstá stranou celku. Třetí linie symbolizující zemi se nazývá "hikae" a aranžuje se opačným směrem než předchozí linie "soe" v úhlu 75°. 


Japonská předsíň - tokonoma, zdroj

Od obětování roslin na oltářích a při čajových obřadech se květinová aranžmá přesunuly do tradičních japonských domovů. Konkrétně do části domu zvané tokonoma - reprezentativního výklenku v předsíni, kam jsou umísťovány umělecké předměty.


V Japonsku je pro aranžování ikeban používán kenzan, slaměná podložka či aranžovací hmota oasis.

Kenzan v doslovném překladu z japonštiny něco jako hora z mečů. Podle vzhledu se tomuto nástroji říká též ježek či ježatá žába, protože se umísťuje do vody. Sloužil k tvoření ikeban hlavně ve stylu moribana, kdy se květiny aranžují do mělké misky či na hluboký talíř.

Kenzan vyrobený v Čechách je k dostání v Zahradě na niti.

V západní kultuře se ikebana nebere tak vážně jako v Japonsku a je to spíše zdroj inspirace pro tvorbu květinových aranží v přírodním stylu.

Stačí hezká váza, miska či hlubší talíř a to co nasbíráte při procházce přírodou. Nemusíte dodržovat žádná pravidla a řídit se jen tím, co vás zrovna napadna či inspiruje. Můžou to být klidně i japonské ikebany ať už ty minimalistické nebo ty bohaté a propracované.

Tento kenzan je vyroben se slitiny cínu a olova a je doplněn o nerezové ostré bodáky.
Pracuje se s ním velmi dobře a drží v něm stébla slámy i větve.

Kenzan umístíte do misky a na ostré hroty nabodnete rostliny a větvičky v poloze v jaké je chcete naaranžovat. Po té do misky nalejete vodu, aby rostliny zůstaly čerstvé.
Foto: Studio Kakao



Ve Studiu Kakao seženety tyhle krásné vázy, které jsou vyrobené ze starých nádob a svítidel.
Kovové stojany jim dávají novou funkci. 


Kenzan vám pomůže aranžovat květiny ve váze i bez vázy, už žádná omezení!
Foto: Studio Kakao
 


Monika má velký cit pro aranže nejen ikeban, ale i takových kompozic pro fotky... miluju!
Foto: Studio Kakao

Zdroj: wikipedie, ikenobo.jp

1 komentář:

  1. Paní Lenko, to jsou krásné fotky. Na Vaši radu mi dobře zakořenil kaktus, možná to není přesné označení, ale taky ho máte, viděla jsem na Vašich blogových fotkách, jak s květinami v zimě. Napadly nám svilušky monsteru, viděla jsem na listech jejich cestičky, mšice ne. Dala jsem jí s odstupem mýdlový oplach i postřik mátovým rozvarem.Jak poznám, že už tam nejsou? Od postřiku nevyrostl mový list, a před tím jela- Mějte se hezky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!