21. března 2019

Jak osázet sukulentní terárium

Ráda bych vám ukázala, jak si jednoduše osázet terárium se sukulenty. Není to nic těžkého, s trochou trpělivosti to zvládne každý, tak jdem na to!

Co budete k osázení sukulentního terária potřebovat?
Kupodivu toho není moc! 


Písek, kamínky různých frakcí, substrát na sukulenty (= substrát na pokojovky + písek v poměru 1:1) 

Kaktusy a sukulenty.
Do terária vždy kombinujete pouze rostliny, které mají stejné nároky na péči. 
Sukulenty a kaktusy se dají kombinovat (sukulenty jsou tlustolisté rostliny zadržující vodu, kaktusy jsou sukulenty s trny, jednoduše řečeno)

Doporučuji si vybírané rostliny dávat k sobě a snažit se zkombinovat ty, které spolu ladí. Já osobně to dělám podle barevnosti, na fotce vidíte kombinaci, které říkám modro-fialová. Na fotce výše je žluto-hnědá kombinace.

Žlutozelená kombinace...

Výběr vhodného terária je také rozhodující. Terárium na sukulenty by mělo mít větší otvor, aby dobře dýchalo a větralo. Na sukulentní terárium nejsou vhodné uzavřené nádoby nebo nádoby s úzkým hrdlem. Prostě vyberte takové, které bude vzdušné, aby v něm mohl trochu proudit vzduch...

Já osobně nejraději používám terária svařovaná technikou tiffany. Nabíkdu různých tvarů najdete u mě v Zahradě, v nabídce mám např. terárium pyramida, krychle, dvanáctistěn, věžák, domek nebo tisícistěn.

Ale teď už k samotnému osazování.

Na začátek je potřeba si udělat tzv. drenážní dno z kamenů, můžete použít jakékoliv kamínky či drť, u veškeré drtě a kamínků platí, že je dobré vše před použitím oprat a usušit, abyste se zbavili prachu, který je nežádoucí. Všechen materiál používejte suchý! Za prvé sukulenty nemají rádi příliš mokro, za druhé s mokrými ingrediencemi se velmi špatně pracuje, všechno si zapatláte, to nechcete...
Drenáž z kamínků zasypejte pískem, aby se vyplnily skuliny mezi kameny
Doprostřed drenážní vrstvy nasypte lžičkou asi 1 cm substrátu na sukulenty. Na fotce je vidět, že nechávám okraj
Okraj proto, že cílem je, aby substrát přes sklo byl co nejméně vidět, cílem je pouštní vzhled... vrstvu zeminy po okrajich obsypu většími a menšími kamínky

Používám mix různých frakcí kamení, protože to pak působí přirozeněji
Následuje nejnáročnější fáze - umístění rostlin. Je dobré postupovat od zadu, tedy nejdřív umístit jednu či dvě zadní rostliny, zasypat je substrátem

Když obsypete substrátem zadní rostliny, pak teprve přidejte přední rostliny, na začátek doporučuji vybrat spíše sukulenty, kaktusy jsou díky trnům o dost problematičtější na osazování

Tady se střídá zasypávání kořenů substrátem a průběžně dodělávání obvodu z kamení, aby nám substrát co nejméně zasahoval do krajů. S lžičkou pracujte opatrně a nespěchejte, snažte se substrát nesypat okolo a hlavně ne na rostliny, dost špatně se z nich pak zemina sundavá, zvlášť u členitých kaktusů s trny je to prakticky nemožné...

Když máte rostliny zasazené, je dobré mezi ně umístit větší kameny, které je navíc zatíží

Pak už jen doplnit další kamínky a zasypat pískem

A sukulentní terárium je hotové!
Pokud jste zasadili úplně suché rostliny, můžete terárium trochu zalít, zaléváme lžičkou, stačí několik čajových lžiček ke každé rostlině.
Sukulentní terárium umístěte na co nejsvětlejší místo, kaktusy a sukulenty milují slunce! Terária si moc nevšímejte, u sukulentů platí méně péče je více. 
Od jara do podzimu zaléváme jednou za 10 dní, přes zimu jednou za měsíc nebo vůbec. Pokud je terárium na stinějším místě, zaléváme velmi sporadicky. Více o tom, jak pěstovat kaktusy a sukulenty najdete tady.

A tady ještě několik sukulentních terárií pro inspiraci...
Jak jsem psala výše, terária a různé druhy kaktusů a sukulentů od pana kaktusáře jsou k dostání v Zahradě na niti, stačí se zastavit, vybrat si a můžete tvořit.









Kdybyste měli nějaké dotazy, klidně se ptejte, ráda poradím!


ps. pokud se pustíte do kaktusů vřele doporučuji použít rukavice, jinak má takové osazování bolestivé následky!

6 komentářů:

  1. Škoda, že tu návod nebyl v neděli - jedno terárium jsem si vyrobila - ze staré zavařovačky. Bylo to jak když pejsek s kočičkou vařili dort, ale sukulent žije a další terárium už udělám správně. Děkuji, že se dělíte o postup a inspiraci. A přeji hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystala jsem se na to dost dlouho, ale jsem ráda, že sice pozdě, ale přece!
      Jsem ráda, že jsem mohla poradit :-)

      Vymazat
  2. Boží, díky moc za sdílení. O víkendu osázím! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem, Olív, máš to krásný a ukázková kombinace rostlin!

      Vymazat
  3. To je nádhera a paráda. Úplně jsem zamilovaná. Hned jak budu mít po státnicích, tak se pustím do tohoto projektíku. Mám v plánu si vyrobit i terárium sama, nějaké zkušenosti s technikou tiffani mám, známá má dílničku. Takže už se moc těším! Děkuji!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji ta inspiraci, terárium jsem si podle návodu udělala hned jak vyšlo, to znamená asi před rokem, je krásné. ale teď nedávno mi prorostlo něčím zeleným, což vypadá ve skle hnusně. Jebto jak nějaký mech, řasa nebo žabinec, nevím ;-) Kde se mohla stát chyba a jak to napravit?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!