29. září 2016

Žížalárium

Jsem městská holka, nemám chalupu ani chatu, kde bych měla kompost a u nás v žižkovském činžáku máme vybetonovaný dvorek a sousedy, kteří žijí v domnění, že i malý kompostér smrdí víc než popelnice v létě a na popelnici na bioodpad jsem v našem okolí zatím nenarazila, takže kompostování se nekoná... taková škoda, takové plýtvání! Na jaře jsem se rozhodla, že už bylo dost vyhazování organického opadu do koše a že bych s tím plýtváním organickou hmotou měla prostě něco udělat.

V půlce května jsem si pořídila vermikompostér - kompostovací nádobu, která díky speciálnímu druhu kalifornských žížal funguje rychleji než běžný kompost, nesmrdí a můžete ho mít přímo doma v kuchyni, tak jsem se dočetla na Urbalive a objevila krásný vermikompostér z dílny designéra Jana Pelcla, vyrobený českou firmou Plastia. Vermikompostér je opravdu velmi jednoduchý systém a existují i různé DIY návody, jak si ho vyrobit doma za hubičku. 
Já si ale řekla, že podpořím hezkou českou věc a koupila si tenhle Urbalive vermikompostér, je to plastová nádoba na dřevěných nožičkách se dvěma patry na kompost, ke kterým si plánuji dokoupit i patra další.


Kalifornské žížaly jsem si objednala poštou, v téhle krabičce jich mělo být 200, ale nevím, nepočítala jsem je, ale na velikost kompostéru bych doporučila do začátku klidně dvě.


Dle návodu jsem do prvního patra vermikompostéru natrhala lepenku,
navlhčila jí a doprostřed umístila násadu žížal

a nakonec jsem žížalám dala první stravu... 
ale přesně takto to prosím vypadat NEMÁ!

Ze začátku jsem se snažila držet návodu, kde se říká, že pro začátek stačí žížalám pravě tahle mokrá lepenka či noviny a menší dávky organického odpadu. Rozhodně bych ale doporučila pro začátek žížalám vytvořit příjemnější prostředí k životu z normální zeminy, aby měli útulnější domeček a měli se kde množit.

Takže na fotce výše vidíte, jak to vypadat nemá, salátu je tam moc, malá násada žížal ho nezvládne a salát začne hnít, chudáci žížaly si nemají kam zalézt... takže nakonec jsem použila jen asi třetinu salátu a zasypala ho zeminou.

Postupně jsem pak přidávala malé dávky organického odpadu a vždy je zasypala trochou zeminy, občas taky všechno trochu prohrabuji aby se kompost provzdušnil a tím i zjišťuji, jestli není moc suchý nebo mokrý.
Některý organický odpad nesmrdí vůbec, některý trochu, ale když se zasype jen trochou zeminy, tak není cítit vůbec nic, fakt, vyzkoušeno!

Moje žížaly rády lezou mezi první patro a nádržku na žížalí čaj, mezi kterými je tahle textílie... v návodu sice říkají, že to je buď nedostatečnou nebo naopak přílišnou vlhkostí kompostu nebo překrmováním, ale já nevím, zkouším to různě, ale lezou tam pořád, tak už je tam nechávám... třeba jim je tam jen útulno.


Musím říct, že se za těch pár měsíců namnožili docela slušně, je sice těžké je zachytit foťákem, protože na světlo reagují okamžitým ústupem, ale když občas prohrabávám lopatkou kompost, je jich tam opravdu hodně a v různých velikostech, občas narazím i na celé žížalí klubko!




Momentálně už jsem začala plnit i druhé patro vermikompostéru a čekám, jestli se žížaly začnou pomalu stěhovat nahoru, abych už kompost ze spodního patra mohla začít používat... kam jinam než jako přísadu do kokedam...


Už jsem také sklidila několik skleniček žížalího čaje, kterým přihnojuji
moje zasloužilé kokedamy ve výloze.





Máte nějaké zkušenosti s vermikompostováním? Máte žížalárium doma? Jak vám funguje? Nějaké tipy a triky jak na ty růžový potvory?

14 komentářů:

  1. No, my bydlíme v RD a tak máme na zahradě kompostér klasický. Do nedávna jsme tam dávali jen trávu odpad ze zahrady, ale teď tam dávám veškerý bio odpad z domácnosti. Slupky z kdejakého ovoce i odpad z odšťavňovače. Největší úspěch, co se týká množství žížal ale měl odpad z kávovaru. Po něm se žížaly množí násobně více. Nejsou to ovšem žížaly kalifornské, ale naše české. Nevím, jaký je mezi nimi rozdíl, ale možná bys to s kafem mohla taky zkusit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak! také jim tam liju zbytky od kávy, ale co mají rády, těžko rozeznávám... moc se mnou nemluví :-)
      Jinak kalifornské žížaly jsou vyšlechtěné, takže jsou žravější než ty naše české, můžou se přidávat i do venkovních kompostů, jen je třeba dát pozor, aby se nedostaly do volné přírody, pak by to nemuselo dělat dobrotu...
      Díky za tip, budu pít víc kávy, ať se mají dobře!

      Vymazat
  2. Ho obdivuju pokaždé, co se stavím na kávu!! :) <3

    OdpovědětVymazat
  3. Vermikompostér mám 3.rok. Žížalí ,čaj, mým rostlinám prospívá nejlépe ze všech hnojiv, co jsem kdy vyzkoušela. Máme na zahradě klasický kompost - jenže krtek žížaly moc rád a žížalí čaj z něj taky není.
    Akorát jsem mezi víko a horní díl musela přivřít černou netkanou textilii, kvůli přemnoženým muškám, co se nám jednu dobu topily ve velkém ve sklenkách s jakoukoli tekutinou - nejraději měly víno:).
    Pro studenty je vermikompostování zřejmě taky zajímavé téma, je k dohledání několik diplomových prací.
    Ať se daří, Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žížalí čaj ne nej už pro to svoje jméno :-) to jsem ráda, že to potvrzujete, četla jsem na něj jen samé ódy! S muškama jsem zatím problém neměla, ale je pravda, že vždy zbytky zaházím trochou zeminy, takže nemají moc šanci.
      A kdybych se o vermikompostu dozvěděla dřív, klidně bych šla i do diplomky, je to strašně zajímavý! díky za podělení se o zkušenosti!

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že tobě to funguje a že jsi vytrvala! Víš, jak to dopadlo u nás... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele funguje, ale je to pořád o dost pomalejší, než jem si myslela, ale tak uvidíme jak to bude dál... žížaly se zatím množí jak o život :-)

      Vymazat
  5. Hezký den, Lenko, díky za zajímavý tip na vermikomposter. My máme doma na balkoně kompostovací truhlík, který jsem si vyrobila podle tohoto návodu: http://images.umweltberatung.at/htm/infozettelkompostcz.pdf Je fajn, že v truhlíku můžu současně pěstovat rostliny, které se rovnou hnojí. Bohužel tak ale nezískám žížalí čaj, kterým bych hnojila pokojovky, a navíc provozování v zimě je docela potíž. Tak se poohlížím právě po takovém modelu, o němž píšete Vy. Díky a mějte se prima:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kompostovací truhlík vypadá taky skvěle! ale nad žížalí čaj není, tak snad budete také spokojená, pokud si ho pořídíte, kompostování zdar!

      Vymazat
  6. Vermikomposter jsem měla pár měsíců, než se mi žížaly vypařily do vesmíru. Dnes už vím proč a chystám se jej založit znovu. Zajímalo by mě, jakou zeminou zasypáváte (zahradnickým substrátem?). Držím pěsti a přeji kompostéru i žížalám dlouhý a spokojený život :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to bylo určitě také tím špatným založením bez substrátu, já používám normální substrát na pokojovky, ale určitě půjde použít i třeba kokosová drť nebo si narýpat na zahradě... prostě aby se žížaly cítily jako doma...
      Díky a přeji ať se druhý pokus vydaří!!

      Vymazat
  7. Máte pěkné žížalárium Lenko :-) hlavně aby žížalky měly teplotu tak akorát, vlhkost, co papat (po čase vyměnit "vyžilou" půdu) a všecko poběží jako na drátkách ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Substrát nie je úplne vhodný, vhodnejšie je napríklad kokosové vlákno, ktoré sa namočí a povolí a zároveň máte i akurát vlhké prostredie, v ktorom sa žížaly rozmnožia. Zo zeminy nemajú žížaly nič. Držím palce.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!