13. září 2016

Vila Cetinale

Toskánsko je země tisíce a jedné zahrady a některé doslova perly zahradní architektury, takže jet do Toskánska a nevidět jedinou toskánskou zahradu by byl hřích... 

Jednou takovou perlou, kterou jsem si vybrala, že navštívím, byla barokní Villa Cetinale nedaleko Sieny, usazená v půvabné zvleněné krajině.



Vila i zahrada je dílem slavného barokního architekta Carla Fontany a je krásnou ukázkou tzv. Giardino all'italiana kde hraje hlavní roli symertie, osovost, převýšení terénu a kde geometrie a pravidelnost převažuje nad přirozenou podobou přírody.








Formální parter zahrady tvoří stříhaný zimostráz a citrusy v nádobách, takže nepůsobí přeplácaně.







Kardinál Flavio Chigi koupil původní zemědělskou usedlost, kterou nechal přestavět na barokní vilu se zahradou, na konci 17. století. Celé panství bylo v majetku rodiny Chigi až do roku 1978, kdy jej koupil lord Lambton a celý živor pracoval na obnovení do původní barokní podoby, kterou má zahrada dnes.



Majitelé vilu nyní pronajímají k různým příležitostem, takže tu můžete třeba strávit i dovolenou u bazénu ;-)






Součástí každé barokní zahrady je samozřejmě i květnová zahrada, v tomto případě dokonce považovaná za jednu z nejkrásnějších v Toskánsku.





Z květinové zahrady se vchází do sadu



v geometrickém rastru, samozřejmě




Dokonale udržované stříhané tunely a ploty...

Cypřišová alej ze 17. století, tudy vedla původní cesta k vile...

některé cypřiše už zub času nevydrželi...



Busta Napoleona, který vilu v roce 1811 navštívil

Vila leží téměř ve středu přes kilometr dlouhé osy. Ta začíná u velké sochy Herkula daleko za vilou a končí u kaple na kopci, kam vede santa scala - 300 svatých schodů.



Před výstupem, nahoře jsem měla barvu zhruba jako moje šaty (srpen není bohužel moc vhodný měsíc na chození po toskánských kopcích)






Říká se, že papež nařídil kardinálovi vystoupat santa scala každý den po kolenou, aby odčinil svůj velký hřích, totiž, že se zamiloval a z lásky zavraždil svého soka... aby se nemusel kardinál každý den plazit nahoru, zaměstnal prý sedm mnichů, kteří se za něj nahoře v kapli modlili... no, po výstupu v pravé poledne, chápu.




Brána do La Tebaide




Další součástí zahrady je svatý les nazvaný La Tebaide, podle egyptského města Theby, kam se uchýlili křesťané na útěku. V lese jsou umístěné sochy světců, křížová zastavení a kamené sochy zvířat, které mají symbolizovat Sienu. Hodně půvabné a klidné místo.













Naposledy se otočit a mrknout na tu dokonalou souměrnost a čiao, Cetinale! Ráda bych se sem ještě někdy vrátila a viděla tuhle krásu i v jiném ročním období. Paní Isabela, která mě do zahrady pustila moc dobře věděla, proč se ptá, jestli jsem tu poprvé...

Kdybste měli náhodou někdy cestu směr Siena, zastavte se v Cetinale, stojí to za to, jen je potřeba napsat e-mail a domluvit si návštěvu předem, má to ale jednu obrovskou výhodu... budete mít celou zahradu jen pro sebe...




4 komentáře:

  1. Krásná vila i ostatní. Díky za exkurzi po Toskánsku, kde jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za tip. Hned jsem si uložila na Pinterest. Toskánsko mě letos okouzlilo a doufám, že se mi podaří tam ještě podívat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!