30. ledna 2015

Filmem proti zimní šedi

Mám strašnou paměť na filmy a když říkám strašnou, tak myslím fakt strašnou, ze mě by teda kritička být nemohla. Nejen že si nepamatuju jména herců (o to už se ani nesnažím), ale občas zjišťuju, že si ani z popisu filmu na ČSFD či IMDb nevybavím, jestli jsem ten film viděla nebo ne... hrůza, co? lecitin nepomáhá, tak jsem si kdysi kvůli tomu založila svůj ČSFD účet, abych měla přehled... a to se vyplatí!

Existujou ale filmy, který jen tak nezapomenu. A protože jaro daleko a šedivá světem vládne, zalovila jsem v hlubinách svého databázového účtu a vytáhla filmy, které se v poslední době zavrtaly hluboko do mojí paměti a které vás třeba inspiruji k příjemně strávenému šedivému odpoledni...

ps. sice sem dávám odkazy na ČSFD a trailery, ale sama nejradši koukám na filmy, o kterých dopředu nic moc nevím (to je u nás běžný, protože filmy zásadně vybírá T.), pak většinou nehrozí zklamání z přílišných hypů a očekávání... takže jen ve zkratce




1/ Short Term 12
Jeden z nejlepších indie filmů, co jsem za poslední dobu viděla. 



2/ Searching For Sugar Man
Nejlepší dokumetární film roku 2013. To, že je to dokument, tedy pravdivý příběh, tomu dodává ještě větší grády... must see!



3/ Like Father Like Son
Uvěřitelný i neuvěřielný japonský příběh dvou rodin a dvou zaměněných synů. Moc krásně a citlivě natočené. Film dostal cenu poroty v Cannes 2013.



4/ The Help
Filmová adaptace slavného románu Černobílý svět, který napsala americká spisovatelka Kathryn Stockettová. Mississippi 60. let, hollywoodská klasika, která funguje dokonale. Octavia Spencer dostala za vedlejší roli Oskara. Připravte si kapesníky...



5/ Dallas Buyers Club
Můj oblíbenec Matthew McConaughey dostal Oskara za hlavní roli HIV pozitivního Rona a Jared Leto za vedlejší roli transsexuála Rayona. Jen nechápu, že film nevyhrál i nejlepší film, protože se mi teda líbil o dost víc než vítězný Twelve Years a Slave. Trailer moc nevypovídá, ale tenhle film rozhodně stojí za shlédnutí. 


6/ Zuřící býk
Vypadá to jako film o boxu, ale omyl, je to spíš film o duši boxera, kterého pod taktovkou Martina Scorseseho výborně zahrál Robert De Niro. 2 Oskary, 6 nominací, 1980.



7/ The Spectacular Now
Krásná americká lehce plynoucí romantická komedie, lék na každej zimní splín.



8/ Cesta ven
Podle mě (a kritiků) nejlepší film minulého roku. Emotivní, přímý, uvěřitelný a výborně obsazený i zahraný neherci. Klaudia Dudová dostala Cenu kritiky za nejlepší herecký výkon a zasloužila si to.



9/ Whiplash
A na poslední film doporučuji zajít do kina, právě ho začali dávat a je to pecka.





A co se do paměti zarylo vám? a co vás láká shlédnout nejvíc?

8 komentářů:

  1. Jé, děkuju moc...většinu jsem neviděla a tak si moc ráda rozšířím obzory. A hlavně svému muži....přece jen je to příjemná změna po všech těch jeho walking dead....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, Walking dead byl jeden z mála seriálů, na které jsem se odmítla dívat, teď nedávno ještě Knick... nic pro moje nervy ;-) tak jsem zvědavá, co se vám bude líbit nejvíc!

      Vymazat
  2. děkuju za doporučení, několik z nich mě opravdu zaujalo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a které, které! jsem strašně zvědavá! :-)

      Vymazat
    2. no tak jó :) ráda bych viděla 1, 5, 6, 8 a 9. na co troškařit :)

      Vymazat
    3. no to je jasné, ve filmech žádné troškaření ani TROŠKAření! tak přeji hezké filmové zážitky!

      Vymazat

Děkuji za komentáře!