29. srpna 2013

Královna bylinek

Protože docela ráda vařím a mám ráda bylinky, přemýšlela jsem, jak mít nějaké to zelené koření doma celý rok. Pátrala jsem a pátrala, až jsem objevila bazalku, a ne jen tak ledajakou! Vytrvalou bazalku!

bazalka posvátná
Obyčejnou bazalku pravou (Ocimum basalicum) všichni dobře známe, květináč plný čerstvých vonných stonků bazalky pravé můžeme koupit v každém supermarketu. Má to ale jednu nevýhodu, taková bazalka vám moc dlouho nevydrží, je to totiž letnička, která po odkvětu umírá. Nevím jak vám, ale mě se většinou nepodaří jí udržet ani do toho květu...

Málokdo ale ví, že kromě zmíněné jednoleté bazalky pravé, existuje přes 60 dalších druhů bazalky. Většinou pochází z tropických či subtropických oblastí, takže se u nás dají pěstovat trochu jako pokojové rostliny. 
Vybrala jsem tedy několik druhů vytrvalé bazalky a voilà - bazalkové kokedamy jsou na světě!

Bazalka je královna bylinek, její název je totiž odvozen od řeckého slova basileus neboli král. Pochází z tropické Asie, Afriky a mírné oblasti Ameriky, je tak pěstována po celém světě již více než 3 tisíce let a jsou s ní spjaty nejrůznější tradice a pověry. V Řecku přinášely ženy větvičky bazalky do kostela na svatého Basilea (Nový rok), v muslimských a hinduistických zemích byla vysazována na hroby, protože  je jí přisuzována schopnost zahánět zlé duchy a démony.
Údajně má také afrodiziakální účinky, může přinést do rodiny bohatství a je symbolem čisté lásky a přátelství.


bazalka vytrvalá 

Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum)

Bazalka vytrvalá pochází z východní Indie a je velmi aromatická. Lze jí používat jak při vaření jako koření, tak do čajových směsí. Vytváří dřevnatý stonek a velmi dobře snáší řez, takže se snadno tvaruje do stromku. Na léto jí můžeme umístit ven na plné slunce, přes zimu příliš nezaléváme, nemá ráda přemokření.

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

Bazalka posvátná je v zemích s hinduistickým náboženstvím známá pod názvem tulsi, protože je považována za reinkarnaci Tulsi, manželky boha Višny. Symbolizuje čistotu a pravou lásku, a proto je pěstována na posvátných místech. Používají se listy i květy, které chutí připomínají anýz či hřebíček. V Thajsku se přidává do ostrých kořeněných jídel, k ochucování octů a olejů a používá se i do salátů a sladkého pečiva. Vytváří menší keřík s dřevnatým stonekem a dobře snáší řez.

bazalka pepřová 

Pepřová bazalka (Ocimum selloi ´Green Pepper´)

Pepřová bazalka je rovněž vytrvalý keřík s dřevnatým kmínkem a pochází z Brazílie. Má výraznou chuť a vůni připomínající zelený pepř či feferonky, které se více projeví, pokud jí umístíte na slunce. Přes léto se může letnit venku, nemá ráda teploty pod 12°C, ale dobře se tvaruje.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!