27. srpna 2020

Jak osázet vlhkomilné terárium


Jak osázet sukulentní terárium už jsem podrobně popsala v jiném příspěvku, tak teď se můžeme vrhnout na to vlhkomilné:


1/ volba vhodné nádoby pro vlhkomilné terárium

Na rozdíl od sukulentního rostliného terária, vlhkomilné terárium by mělo být co nejvíce uzavřené, aby se v něm dobře drželo vlhko. Pokud jste terárium nikdy neosazovali doporučuji alespoň pro začátek zvolit nádobu, do které strčíte ruku. Terária s úzkým hrdlem se osazují o poznání hůře a chce to mnohem větší dávku trpělivosti a šikovnosti. 

Můžete zvolit klidně i nádobu s víkem či špuntem, vlhkomilná terária můžou být i zcela uzavřená, voda v nich cirkuluje a jsou pak prakticky bezudržbová. Můžete se inspirovat třeba u jednoho anglického džentlmena.



2/ výběr vhodných rostlin 

Výběr rostlin pro vlhkomilné terárium je klíčové k tomu, aby terárium správně fungovalo. Vybíráme z druhů, které splňují dvě kritéria - jsou to vlhkomilné druhy, které jsou zároveň malé vzrůstem.


Pro osázení mého terária jsem vybrala kapradinku ledviník (Nephrolepis), fitónii s barevnými listy (Fittonia), popínavý fíkus (Ficus pumila) a kousek mechu. 

Další druhy vlhkomilných rostlin, které můžete do terária kombinovat jsou třeba pokojové břečťany (Hedera), citlivka (Mimosa pudica), domácí štěstí (Solerolia soleirolii) nebo listem drobnější poděnky (Tradescantia). Pokud budete osazovat větší nádobu jako demižón apod. můžete samozřejmě použít i vzrůstnější druhy. Vždy se ale vyplatí použvat ještě nenarostlé rostliny, klidně třeba i jen zakořeněný řízek, jelikož se s ním lépe manipuluje při osazování než se vzrostlou rostlinou. 


Pro představu si vybrané rosltiny postavte vedle terária, abyste lépe odhdli, co se vám do terária vejde. Z rostlin na fotce jsem do terária nakonec použila jen části rostlin. Ty se v teráriu časem rozrostou podle toho kolik budou mít místa.  



3/ příprava terária a ingrediencí

Terárium by mělo být čisté a suché, aby se na něj nelepili kousky materiálu. Pro osazení vlhkomilného terária toho nepotřebujete moc, kromě nádoby a rostlin budete ještě potřebovat:

- drobné kamínky na drenáž

- větší kamínky jako dekoraci

- substrát na pokojové rostliny

- pomocné nástroje jako lžičku, případně velkou pinzetu

- odměrku s hubičkou na zalití a očištění terária




4/ drenáž jako základ 

Na dno terária nasypeme asi 2 - 3 cm vrstvu drobných kamínků, které budou sloužit jako odvodňovací drenáž, aby měla kam odtéct přebytečná voda a substrát tak nebyl přemokřený. 




5/ osázení rostlinami

Na drenážní vrstvu z kamínků dejte 1 - 2 cm substrátu a prsty udusejte. Substrát by neměl být moc mokrý, ideálně pouze vlhký, aby zbytečně nešpinil stěny terária a aby bylo možné terárium po osázení zalít a tím terárium i rostliny uvintř očistit. Pokud by byl substrát příliš mokrý nebudete moci do terária přilévat další vodu a zbytky substrátu na stěnách a rostlinách zaschnou a po té se špatně odstraňují. 

Někdo mezi drenáž a substrát dává ještě vrstvu rozdrceného aktivního hnědého uhlí údajně jako ochrana proti nežádoucím bakteriím a plísním. Z mé zkušenosti to není potřeba, do žádného z mých terárárií jsem nikdy tuto vrstvu nedávala a fungují perfektně.


Na vrstvu substrátu postupně přidáváme jednotlivé rostliny a doplňujeme okolo dalším substrátem tak, aby kořeny rostlin byly zcela zasazené a vznikla alespoň 5 cm vrstva zeminy.


6/ dekorování kameny a mechem

Na závěr terárium už jen doplňují kameny, nejlépe různých velikostí, aby to vypadalo co nejpřirozeněji. Můžete klidně nechat i bez kamení nebo přidat kus kůry či klacík z lesa nebo naopak nějaký větší kámen z dovolené, co se vám válí na poličce...


7/ čištění a zálivka

Nakonec je pořeba terárium ještě očistit od zbytků substrátu na skle i rostlinách. K tomu se mi nejlépe osvědčila střička, kterou jsem koupila ve výtvarných potřebách. Dobře poslouží i rozprašovač nastavený na proud místo mlhy nebo obyčejný papírový kapesník.



8/ udržba a péče o vlhkomilné terárium

Pokud je vlhkomilné terárium otevřené, je potřeba do něj občas doplnit odpařenou vodu. Kdy, to poznáte jednoduše podle toho, jak moc vlhký je substrát, buď pouhým okem, nebo si sáhnete dovnitř. 
Pokud je terárium zavřené vodu možná bude potřeba doplnit jen na začátku nebo možná naopak budete muset nechat terárium nějakou dobu otevřené, když bude substrát naopak vlhký moc. Když vychytáte tu správnou vlhkost můžete terárium nechat zavřené a nezalévat ho vůbec.

V obou případech je ale potřeba terárium kontrolovat a odstraňovat případné plesnivějící zbytky rostlin.

Pokud byste chtěli úplně bezudržbové vlhkomilné terárium, pořiďte si do něj chvostoskoky. Miniaturní živočichy, kteří se živí odumřelými částmi rostlin a terárium tak čistí. Chvostoskoky seženete v některých akvaristikách, protože se prodávají jako živá potrava pro ryby a žáby.





A tady už je hotové vlhkomilné terárium. Umístěte ho do polostínu na světlé místo bez přímého slunečního záření a bude vám dělat radost léta!

Další inspiraci pro tvorbu terárií najdete v mém albu Terrariums na Pinterestu.


A pokud se na tvorbu terária necítíte nebo chcete reprezentativní kousek jako dárek, můžete si vybrat 

z již osázených vlhkomilných terárií v Zahradě na niti. 



Zavřené vlhkomilné terárium či Vlhkomilé terárium "Vzkaz v lahvi" 

najdete je i na e-shopu, jen vyzvednutí je samozřejmě pouze osobně...



Organické vlhkomilné terárium s kapradinou a mechem





4 komentáře:

  1. Děkuji za návod. Zajímalo by mne, kde koupit takové malé sazeničky? Řízek fitónie jsem si už dala do lahvičky s vodou k zakořenění, ale ledviník mám jen docela veliký a nic jiného vhodného asi doma nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, malé rostliny do terárek mám k prodeji třeba já nebo zkuste nějaké květinářství nebo botanickou zahradu nebo se poptat po známých a ukořistit řízek ;-)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Doufám, že se dostanu na štafetu a nějakou pidi rostlinku si koupím.

      Vymazat
  2. Vypadá to dost zajímavě, hlavně ta izolovanost je fascinující. Já ale zůstanu i pár svých sukulentních terárií, jsem ráda rostlinkám blíž :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!