3. září 2016

Turistika di floristika

Mám takovou obsesi, kamkoliv přijedu okamžitě sleduji místní rostlinstvo. Nemám teď na mysli jen krajinu, druhy stromů v lese a kvítí okolo cest, úplně stejně mě zajímá flóra ve městě - nejen parky nejen zahrady, ale úplně všechna... květináče za oknem, balkóny a terasy, dvorky i zádveří! Dělám to už úplně automaticky, řekla bych až podvědomé... 



A všechno co mě zaujme samozřejmě fotím a tady v Toskánsku už mám takových fotek teda požehnaně, ale co se dá dělat, tahle moje obsese je prostě nevyléčitelná! 


Každé město má trochu jinou atmosféru, mým nejoblíbenějším místním městem se ale stala Lucca. Nejen pro svou poklidnost, malou velikost, ale taky pro svojí zelenost. Ne že by byla plná parků, na to uvnitř tohoto historického města-pevnosti moc prostoru není, ale květiny všeho druhu tu bují v každém druhém okně, občas vypadají skoro jako okna do džungle a tajemné zahrady se skrývají za zdmi, ve výškách i v dvorcích... 

Jeden velký park historické centrum Luccy obklopuje jako prsten na hradbach a v hradebním příkopu, teprve za ním začíná nová moderní Lucca.

a uvnitř toho historického centra se nacházejí různé zelené poklady




V Sieně je také co objevovat, ne že ne

kdybych měla takový balkón - můstek, tak takhle přesně by vypadal...
ten stejný balkón jako na předchozí fotce, jen pohledem ze spodu

na toskánském venkově to s kytkama taky umí
ta paní, u které jsme bydleli v Chianty měla skvělej vkus na kytky

ve středověkém mestečku San Gimignano

se taky našlo zeleně dost, na můj vkus tam ale bylo
víc turistů než truhlíků...

Tak šup zpátky do Luccy, tohle město nám tak učarovalo, že jsme se rozhodli 
se sem vrátit a strávit poslední dny tady...
 



uvnitř za těmi dveřmi je zahrada, do které je vidět zkrz zamřížovaná okna, takových tajemných zahrad za zdí, jsem tady objevila víc




asi jsem nikdy neviděla květ banánovníku, takže mě vůbec nenapadlo, že je to něco tak obrovskýho

Takhle nějak si představuju Trnkovu zahradu...

V Lucce má zeleň evidentně velkou tradici, mají visutou zahradu i na věži!

Věž Guinigi ze 14. století měla původně v předposlením patře kuchyň 
a zahrada na vrcholu sloužila pro pěstování bylin
flóra se dá pozorovat i z věží...

nevěřila jsem vlastním očím, ale je to tak
je tu vysazeno několik stálezelených dubů, které tomuto místu ještě přiávají na geniu loci... prý symbolizují štěstí a víru.
flóra se dá pozorovat i z věží...



takový samodomo samozavlažovací truhlík
a to bych nebylá já, abych si nechtěla přivézt domů i nějaký ten rostlinný suvenýr... Chlorophytum tu roste na každém kroku a já doma žádné nemám... není nic jednoduššího než si pár řízků ulomit... ale kam s ním, aby vydrželo ten dlouhý transport domů?

nakonec jsem použila svůj osvědčený přenosný skleník... stačí trochu vody na dno, občas zatřepat a odvětrat a hlavně nenechávat v rozpáleném autě a bezpečná doprava domů je zajištěna!

Taky máte nějakou takovou dovolenkovou úchylku? Vozíte domů květenu nebo semena? Dost by mě zajímalo, jestli to má někdo podobně...

Zdravím vás z toskásnké perly zvané Lucca!

11 komentářů:

  1. Nebudeš mi věřit, ale mám ještě nějaký semínka z Nicaraguy... Trošku se ale bojím, že už je nikdy nevzkřísím. Jedno z nich je tamarindové a druhé je záhada :).
    Zahrady, zejména ty, do kterých nemůžu, mne magneticky přitahují. V Andalusii taky nějaký byly a milovala jsem i ty veřejný v Seville. Tam si na ně dost potrpí. Čím starší zahrada, tím lepší. To miluju!
    Chlorophytum jsem kdysi měla tak rozbujelé, že začalo i kvést a vyhánělo nekonečné šlahouny všude okolo. Už ani nevím, jak skončilo, ale myslím, že jsem ho někomu darovala.
    Moc zdravím do krásné Luccy a těším se na brzkou shledanou! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ty bláho, tak šup s nima do hlíny! já na semena moc nejsem, nebaví mě čekat :-D

      ty zamčené jsou nej, to je jasný, člověk si pak hned představuje, co tam asi mají za velrybu...

      jestli budeš chtít, rada jeden chlorophytí řízek z Luccy předám, ukořistila jsem krásně zelený, nemám ráda ty panašovaný ;-)

      tak brzo na vi!

      Vymazat
  2. Skvělá obsese a ještě skvělejší fotky!! Já vozím kameny a semínka jehličnanů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ty bláho, semena jehličnanů... to bych si netroufla, jednou jedinkrát jsem zasadila cypřiše a i něco vyrostlo, ale nic z toho nakonec nepřežilo... ale tobě určitě vyroste celý arboretum, jak tě znám!

      Vymazat
  3. Také se hlásím, stále něco zeleného vozím, dcery už se mnou nechtějí nikam jezdit. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však oni pochopí odkud to mají, až si taky začnou vozit samy ;-)

      Vymazat
  4. No, jo, taky to dělám. Hlavní suvenýry z dovolené jsou řízky rostlin. Něco se ujme, něco ne, a to je to krásné pokračování dovolené.
    Letos jsme se taky toulali v Toskánsku. Jezdíme ale koncem května. Bohužel v letošním suchém létě se mi řízky zakořenit nepodařily. Byly to tentokrát hlavně různé jasmíny, které v té době všude kvetly. A v San Gimignanu jsme přespali a to už tam turisté skoro nebyli - nádherný zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, pokračování dovolené a pokaždé, když tu rostlinu pak zalévám si vzpomenu na její příběh...
      Jaro v Toskánku, to musí být něco, zvlášť když se dá chodit po rozkvetlých kopcích!

      Vymazat
  5. Já mám taky úchylku, vozím všude z dovolené kameny. Bohužel, s kytkama nám to doma tolik nejde, ale moje maminka taky bez něčeho zeleného neodjede. Naposledy to byly haldy tulipánů a olivovník z amsterdamského plovoucího trhu. Obojí s námi pak procestovalo Skotsko a v dobré kondici se vrátilo domů. Tři cibulky jsem zasadila před dům, tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
    Jinak Lenko, u vás jsem si na trénování s květinami koupila netřesk a zatím se mu daří dobře, pořídili jsme mu i většího kamaráda. Tak uvidíme, třeba se přece jen trochu napravím a bude to u nás doma zelenější.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám to podobně,šmíruju hlavně balkóny a okna.Letos jsem přivezla kaktusy od babky z trhu,tak snad to tady s námi zvládnou.
    P.S.Pěkný fotky...

    OdpovědětVymazat
  7. Ve Francii mi muž zastavoval u kruhového objezdu...abych mohla prozkoumat šalvěje co tam měli. A taky jestli mají semínka. měly, nezralý, nedozrály. ŠKoda byly nádherný. Sbírám semínka, odrýpávám odnože, ulamuju řízky. moje maminka to taky dělá a říká tomu "loupím". Tak já taky loupím, jsem kytkový lupič!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!