25. července 2015

Letní DIY


Nedávno mě oslovila Máša z Club-Matéčka, jestli bych neměla nějaký nápad na recyklační Maté DIY. A tak jsem přebrala štafetu od holek z Minty Finty a vymyslela tuhle závěsnou Club Maté vázu vyrobenou technikou makramé. 

Takže jestli jste stejně jako já posedlí trháním lučního kvítí a vším, co se dá zavěsit, pověsit a ušetřit tak místo, je pro vás tahle váza jako dělaná. Žádný obavy, je to jednoduchý jako facka!



Co k výrobě budete potřebovat?
16 metrů provázku (4 x 4 metry) 
2 velké dřevěné korálky
1 dřevěné kolečko
lahev od Club-Mate
nůžky


Jdem na to!
Pověsíme dřevěný kroužek na kus provázku a odměříme 4 kusy provázku o délce 4 metry. Použila jsem konopný provázek modré barvy a tloušče asi 3mm, který seženete třeba v Kutilovi či Provaznictví.

Z provázků uděláme jeden pramen který přeložíme na polovinu a za střed ho přivážeme na kroužek liščí smyčkou, z kroužku nám teď visí 8 provázků o délce asi 2 metry.

Začneme základním točitým uzlem, který aplikujeme do délky 15 cm od kroužku

Točitý uzel tvoří dva krajní provázky, které se točí okolo středních 6 provázků tak, že levý (žlutý) provázek střídá polohu vrchem, nad středovými provázky a spodem, pod středovými provázky, a tak pořád dokola...

Po 15 cm točitého vázání navlíkneme první korálek a rozdělíme provázky na dva prameny po 4 provázcích, dále pokračujeme plochým uzlem do délky 25 cm u každého pramene. Doporučuji k uzlování použít jiné dva provázky než pro točitý uzel protože provázky se uzlováním značně zkracují.

U plochého uzlu se levý (žlutý) provázek váže vždy vrchem nad středovými provázky.



V následujícím kroku už začínáme tvořit část, ve které bude zavěšena lahev.

 Vezmeme z každého pramene dva provázky a vytvoříme plochý uzel o třech uzlících na střed asi 6cm od konce posledního uzlování. To stejné provedeme na opačné straně.

Závěs na lahev pokračuje opakováním předchozího kroku třikrát, vždy vezmeme dva provázky z každé strany a na střed uvážeme proti sobě dva ploché uzly o třech uzlících.

Celkem takto vytvoříme 4 patra cca 7 cm od sebe.

Nakonec navlečeme korálek a uděláme uzel.

Před zauzlováním posledního uzlu i v průběhu tvoření závěsu na lahev je dobré občas lahev zkusit vložit dovnitř, abychom měli lepší odhad rozestupů uzlování.


Voilà, závěsná váza je hotová!
Kromě vázy na luční kvítí má ale i spoustu další využití, můžete jí použít třeba i jako lapač na vosy (stačí nalít trochu piva do lahve a pověsit na zahradu) nebo vložit do závěsu skleničku se svíčkou a máte závěsný svícen...






A pokud vás macramé oslovilo, neváhejte nakouknout do mého macramového alba na Pinterestu, kde najdete mnohem víc macramé inspirace. Jsem se během sbírání inspirace a tvoření tohoto návodu do macramé dost zamilovala, takže rozhodně budu pokračovat ve šmodrchání dál... 

7 komentářů:

  1. Krása krása krása.

    Mně tady ale něco chybí!

    Něco, něco .. ale co?!?

    A ještě bych se chtěla zeptat, udrhla bys mi prosím taky? Můžu ti napsat do Drhacího formuláře? Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, když mě se podařilo si zrovna ty inkriminované fotky smazat z karty dřív, než jsem je stáhla... a to byly tak rosisticky povedené, chjo! :-/

      A to je jasný, máš jednu u mě, stačí řict!
      a chceš na lahev, na zavařovačku nebo snad na květináč? ;-)

      Vymazat
    2. Smazáno?
      Tak jo, asi to tak mělo být! Znamení. Možná to zas takové terno nebylo ...
      Ale neboj, jindy a jinde ti nafotím jiné lechtivé obrázky! Se teš!!!

      Vymazat
    3. no tak to jsem teda na ty Mitnik-akty zvědavá! :-D

      Vymazat
  2. Boží....už vím co budu dělat příští týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak pak určitě nafotit a pochlubit se! jsem strašně zvědavá! ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře!