26. března 2014

Čínsko-kazašské krásky do vázy

Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale jakmile začnou rašit sněženky, bledule, krokusy a v květinářstvích se začnou prodávat rychlené hyacinty, narcisy, tulipány a modřence, je jasný, že už je to tady!



Asi proto, že jsem kokedamová, mi květináče připadají nudné a usedlé. Nejlepší a nejhezčí způsob, jak doma pěstovat cibuloviny jsou jednoznačně speciální vázy na cibule. A vlastně ani zas tak speciální být nemusí, můžete použít skoro jakoukoliv skleněnou vázu, která dá vyniknout kráse celé rostliny i s kořeny.



A vůbec nemusíte začít s nenaklíčenou cibulkou, na to už je stejně trochu pozdě... prostě si kupte už narašené cibule v květináči, opatrně je vyjměte, zeminu oklepejte a kořeny opláchněte vodou a takhle pěkně "nahatou" jí použijte do skleněné nádoby, nějakou doma určitě najdete. 








A kdybyste si někdy chtěli přeci jen urychlit nějaký ten tulipán sami, tady je stručný návod, funguje to na všechny cibuloviny bez rozdílu:
Cibulky potřebují prožít zimu, nejlepší způsob, jak jim to umožnit je v ledničce.
Na dno misky umístíte ve vrstvách nejdříve kamínky jako drenáž, potom zahradní substrát nebo mech, který navlhčíte tak, aby nebyl mokrý, ale jen vlhký a pak cibulky. Misku vložte na 8 týdnů do ledničky do šuplíku na zeleninu a přikryjte papírovým sáčkem, aby uvnitř byla stále tma. Po dvou měsících začnou cibule rašit, v tu dobu je vyndejte, přesaďte do cibulové vázy s vodou a umístěte ji na světlé a teplé místo. Pak ze začnou dít věci!



Jen pozor na hyacinty z minulého roku, ty je lepší zasadit na podzim na zahradě, většinou se stane, že pokvetou až zase za pár let, až nasbírají znovu sílu.
























A víte že tulipány, hyacinty, narcisy i modřence nejsou naše původní rostliny, ale pochází z Číny a z kazašských stepí? Do Evropy se dostaly až v 16. století a říká se, že jedny z prvních modřenců rostli v Jelením příkopě Pražského hradu. Taková jarní exotika na kterou už jsme tak zvyklí, že jsme si jí skoro přivlastnili. 





Více inspiračních fotek najdete v mém albu na Pinterestu.




A pokud byste zatoužili po těchto vázičkách určených přímo na cibule hyacintů, najdete je u mě v Zahradě na niti nebo na e-shopu.

Ať žije jaro!

3 komentáře:

  1. Takhle se mi to líbí víc než v hlíně:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. nahý cibule jsou prostě nejlepší ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný den, jsou nádherné to musím odsouhlasit. Dostala jsem "pod stromeček" cibuli Amaryllis a mám ji ve Vaší váze. Jen mne trápí co s ní pak po odkvětu? Aby získala opět živiny a opět někdy vykvetla. Cibule je nádherná a brzy se budu těšit z jejího květu. Díky moc a mějte se krásně v novém roce, přeji jen ty nekrásnější kytičky a hodně zdraví a štěstí:) Denisa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!