6. října 2013

Visuté zahrady Lenčiny














Miluju Žižkov i náš cihlovej dům ze 40. let, ale co mi chybí a asi ještě nějakou dobu chybět bude (počítám tak do důchodu) je vlastní zahrada. Jediný venkovní prostor je náš miniaturní balkón, ale každej decimetr čtvereční na plánovanou džungli se počítá! Tak se vám s tou mojí malou džunglí, co mi přes léto vyrostla musím pochlubit.

Na jaře jsem nakoupila nádoby a květníky a rozhodla se pro venkovský ledabylý styl "každejpes(květináč)jináves", který se k nám na Žižkov dokonale hodí, žádná moderna, žádná střídmost, jen ať to pořádně zaroste!

bez bylinek to prostě nejde


Problém kupodivu nastal při otázce, čím ty květníky osázím? né že bych nevěděla co mi tu poroste nejlíp, jsem přece zahradnice, žejo! Ale mám tolik oblíbených rostlin a jejich kombinací, jak si mám sakra vybrat těch pár co se vejdou do pěti květináčů?
Nakonec se to tak trochu vyselektovalo samo, balkón máme sice čistě jižní, ale díky zákoutí domů nám na něj v létě svítí sluníčko od cca 11:32 do 12:38, tím pádem odpadají všecky moje milovaný slunomilný levandule, rozchodníky, trávy co se na slunci barví do červena, pryšce, borovice i muchovníky. Z těch stínomilných, zbývá to, co není příliš veliký... naštěstí mám ale svoje favority i mezi stínomilnými druhy a že jich taky není málo!





Vybrala jsem krásně modrou velkokvětou hortenzii, která sice krásně vykvetla, ale nejdřív se zbarvila světle růžově a od půlky srpna už má květy jen zelené, myslím že pes je zakopanej na dně květníku a mění ph půdy, musím to přes zimu nastudovat (ty zelený květy jsou ale taky krásný)... popínavá hortenzie, ke který jsem koupila i treláž, aby se měla po čem pnout zatím nekvetla, ale snad příští rok, daří se jí hezky a pne se jak o život. Podsadila jsem jí čemeřicí a barvínkem, ty nikdy nezklamou a čemeřice navíc kvete v lednu a celý brzký jaro!


jak to mělo vypadat


a takhle se hortenzie vybarvila ve skutečnosti...

A samozřejmě nesmí chybět moje oblíbená kombinace břečťan s přísavníkem! Břečťan dělá parádu i přes zimu a psí víno zase na podzim krásně barví do červena, už se taky zbarvil a stihnul napůl opadat, než jsem ho vyfotila. Navíc se ty dva dají proplétat do sebe i skrz zábradlí a přísavník se přisává na zdi, takže využití prostoru i efekt je 150%.


po
před


Nakonec jsem neodolala a přidala i pár bylinek, bez kterých by to prostě nebylo ono...bazalka, meduňka, máta, šnitlík a petrželka, docela se s tím poprali i bez sluníčka.





Tak to je moje letošní džungle, doufám, že přečká zimu! No, vlastně, když přežila tři týdny pod péčí T. v tom extrémním létě, kdy jsem ležela v nemocnici, tak už snad překlepe všecko, je přece trénovaná!


Na fotkách dále účinkovali: anthurium, tlustice, olivovník, dýně hokaido, krmítko a trpaslík.

2 komentáře:

  1. Leni,
    máš to překrásné!!!
    Nemít vlastní pavlač - navrženou samozřejmě od tebe - hned bych k vám běžela se kochat, nedbaje deště, nedbaje vlastního pyžama! ... :o)

    Roluju to hore dole už po několikráte a furt se mi to zdá úžasné!!! LIKE.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mi taky musíš pak poslat nějakou fotku, jak to dopadlo! ale letos to ještě asi moc nenarostlo, viď? tak příští léto!

      Vymazat

Děkuji za komentáře!