27. srpna 2013

Kokedamy - seznamte se!




Když se řekne tradiční japonská rostlina, určitě první, co se vám vybaví bude bonsaj, miniaturní stromeček rostoucí z malé keramické misky často doplněný kameny či trávou, tvořící miniaturní zahrádku. Donedávna zábava výhradně japonských penzistů získala popularitu i u mladší generace a rázem se z ní stal módní trend.

Bonsaje jsou vlastně druh umění s dlouhou historií a velkou tradicí. Péče o ně a tvarování bonsají vyžaduje hodně času, trpělivosti a také patřičné znalosti. Jejich pěstování není hračka, vypěstovat krásnou bonsaj je záležitost na léta, někdy i na celý život a ty nejkrásnější bonsaje se dědí po generace.

Na rozdíl od bonsají, jejichž historie sahá až do japonského Heianského období (794 - 1185), historie kokedam není tak stará. Kokedama (苔玉) v doslovném překladu znamená mechová koule. Jde o rostlinu v kulatém balu zeminy, který je obalený mechem. Existují dva typy kokedam - levitující kokedama, která se zavěšuje do prostoru a tradičnější kokedáma, která se umísťuje na talířek či misku.



Původ kokedam není úplně objasněn, existuje ale obecně přijímaná teorie, že kokedamy pochází z bonsají ve stylu nearai, který byl v Japonsku populární během období Edo (1603 - 1867). Nearai bonsaje byly pěstovány tak, aby jejich kořenový systém vytvořil v nádobě kompaktní pevnou strukturu a po vyjmutí z nádoby si zachoval její tvar. Bonsaje s takto pevným balem pak byly z nádob vyjmuty a umístěny na podstavec, kde se nechaly porůst mechem. Byla tak zvýrazněna jejich přirozená krása. 

Do kokedam jsou v jejich domovině - Asii - používány právě  hlavně bonsaje a různé trvalky. Vzhledem k našemu podnebí ale existuje jen velmi málo rostlin, které jsou schopné přečkat zimu venku v závěsné kouli, proto používám do kokedam především pokojové rostliny, které se pěstují v interiéru a jsou vcelku nenáročné na údržbu.



Kokedamy jsou jednoduchou alternativou k bonsajím, snadno se pěstují. Péče o kokedamy se moc neliší od péče o běžné květiny v květináčích, vždy záleží hlavně na druhu rostliny. Odlišný je pouze proces zalévání, kdy se kokedama nechá nasáknout vodou v misce a pak se opět zavěsí, ale to zvládne i začátečník. 

Kromě toho, kokedamy jsou mnohem stylovější než bonsaje, právě kvůli tomu, že se mohou zavěsit, nezabírají tak mnoho místa a mohou být umístěny v jakékoliv místnosti, kde je dostatek světla. Vždy je ale dobré vybrat tu správnou rostlinu, které budou sedět konkrétní podmínky.

Jak se o kokedamy zalévají a jaké jsou nároky jednotlivých druhů se můžete dočíst zde.

1 komentář:

Děkuji za komentáře!